TV or not TV

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Δεύτερη φορά σε 65 χρόνια! Τα πολιτικά «τζάκια» και οι σπάνιες ήττες τους

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Δεύτερη φορά σε 65 χρόνια! Τα πολιτικά «τζάκια» και οι σπάνιες ήττες τους

Από το 1956 στο 2021. 65 χρόνια ιστορίας εκλογών κάθε μορφής αλλά μόλις η 2η φορά που κάποιος με το επώνυμο Παπανδρέου/Καραμανλής/Μητσοτάκης έχασε από κάποιον που δεν είχε στο επώνυμό του το Παπανδρέου/Καραμανλής/Μητσοτάκης!

Η νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική. Όχι γιατί ένα νέο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή θα ηγηθεί ενός σημαντικού κόμματος αλλά γιατί επικράτησε ενός ονόματος με ιστορία στον… τελικό των εκλογών. Του Γιώργου Παπανδρέου.

Η καθαρή νίκη του κρητικού πολιτικού έγραψε ιστορία λοιπόν αφού ήταν μόλις η 2η φορά από το 1956 μέχρι σήμερα που κάποιος που φέρει το επώνυμο Παπανδρέου ή Καραμανλής ή Μητσοτάκης ηττήθηκε σε εκλογές κάθε μορφής, Βουλευτικές, Ευρωεκλογές ή εσωκομματικές σε Νέα Δημοκρατία ή ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ από αντίπαλο που δεν είχε επώνυμο Παπανδρέου ή Καραμανλής ή Μητσοτάκης!

Κι όμως συνέβη. Βλέπετε από το 1956 όταν ο παππούς του Γιώργου Παπανδρέου Γεώργιος «συγκρούστηκε» για πρώτη φορά με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι και τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2019 όταν ο γιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κυριάκος τις κέρδισε, μόνο μία φορά κάποιο μέλος από τα τρία ιστορικά πολιτικά «τζάκια» της χώρας έχασε σε εκλογές.

Ήταν οι περιβόητες Βουλευτικές εκλογές του 2000, εκλογές που στιγματίστηκαν από την παταγώδη αποτυχία των exit poll (που τότε ήταν της μόδας) και ήθελαν σίγουρο νικητή τον Κώστα Καραμανλή, ανιψιό του πρώην Πρωθυπουργού και μετέπειτα Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

pasok_1.jpg

Θυμίζουμε ότι τότε τα exit poll αλλά και τ πρώτα επίσημα αποτελέσματα ήθελαν νικήτρια τη Νέα Δημοκρατία με τους οπαδούς της να πανηγυρίζουν ανοίγοντας… σαμπάνιες στα γραφεία του κόμματος αλλά το επόμενο πρωί είχε βρει νικητή με διαφορά μόλις 1,05% έναν άλλο Κώστα, τον Σημίτη, τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχει και άλλη μία ήττα μέλους των τριών πολιτικών φατριών που κυριαρχούν στη χώρα τα τελευταία 65 χρόνια αλλά είχε άλλο επώνυμο στην εκλογική διαδικασία. Ο λόγος για τη Ντόρα Μπακογιάννη, κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αδερφή του νυν Πρωθυπουργού Κυριάκου, η οποία στις εσωκομματικές εκλογές του 2009 είχε ηττηθεί από τον μετέπειτα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0