TV or not TV

The Queen’s Gambit: Μήνυση κατά του Netflix από την Νόνα Γκαπριντασβίλι έναντι 5 εκατ. δολαρίων, λόγω «σεξιστικών σχολίων»! (video)

The Queen’s Gambit: Μήνυση κατά του Netflix από την Νόνα Γκαπριντασβίλι έναντι 5 εκατ. δολαρίων, λόγω «σεξιστικών σχολίων»! (video)

Η πασίγνωστη σκακίστρια Νόνα Γκαπριντασβίλι κινήθηκε νομικά κατά του Netflix ισχυριζόμενη πως το The Queen's Gambit απαξίωσε και σχολίασε με σεξιστικό τρόπο τη ζωή της, μηνύοντας την εταιρία έναντι 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σχετικά Άρθρα

Το είδωλο του σκάκι, Νόνα Γκαπριντασβίλι, έχει μηνύσει το Netflix έναντι 5 εκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας δυσφήμιση και ψευδή παραβίαση της ιδιωτικής της ζωής. Στα δικαστικά έγγραφα, η Νόνα και οι δικηγόροι της ισχυρίζονται ότι υπήρξε μια λανθασμένη δήλωση στο φινάλε της πρώτης σεζόν του The Queen’s Gambit.

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου «End Game» και σε μια συζήτηση που λαμβάνει χώρα, συγκρίνονται τα επιτεύγματα της Νόνα με αυτά του φανταστικού χαρακτήρα της Άνια Τέιλορ-Τζόι, Μπεθ Χάρμον. 

THE QUEEN’S GAMBIT (L to R) ANYA TAYLOR-JOY as BETH HARMON in episode 107 of THE QUEEN’S GAMBIT Cr. PHIL BRAY/NETFLIX © 2020

«Το μόνο ασυνήθιστο πράγμα σε αυτήν, πραγματικά, είναι το φύλο της, και ακόμη και αυτό δεν είναι ιδιαίτερο στη Ρωσία», σχολιάζεται αρχικά καθώς η Μπεθ παίζει σε έναν αγώνα στη Μόσχα. «Υπάρχει η Νόνα Γκαπριντασβίλι, αλλά είναι γυναίκα παγκόσμια πρωταθλήτρια και δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ άντρες».

Στα δικαστικά έγγραφα, οι πληρεξούσιοι της Νόνα δηλώνουν πως «ο ισχυρισμός ότι η Γκαπριντασβίλι "δεν αντιμετώπισε ποτέ άνδρες" είναι προφανώς ψευδής, σεξιστικός και απαξιωτικός. Μέχρι το 1968, το έτος στο οποίο διαδραματίζεται αυτό το επεισόδιο, είχε ανταγωνιστεί τουλάχιστον 59 άντρες σκακιστές».

17893556_0_0_2731_2048_1920x0_80_0_0_d101259558c275545947efe4f8329c65.jpg

«Αυτά τα γεγονότα ήταν πολύ γνωστά στο Netflix», συνέχισαν οι δικηγόροι της«Και από το μυθιστόρημα που ανέφερε ότι “είχε συναντήσει όλους αυτούς τους Ρώσους Γκραντμάστερ πολλές φορές στο παρελθόν”, και επειδή είχε προσλάβει δύο από τις κορυφαίες σκακιστικές αρχές στον κόσμο ως σύμβουλους για τη σειρά».

Σε δήλωσή του εκπρόσωπος της εταιρίας υποστήριξε ότι «το Netflix σέβεται την κυρία Γκαπριντασβίλι και την περίφημη καριέρα της, αλλά πιστεύουμε ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει καμία αξία και θα υπερασπιστεί σθεναρά την υπόθεση».

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, οι δικηγόροι της Νόνα ισχυρίζονται ότι ο πελάτης έχει προσελκύσει και στο παρελθόν το Netflix, ζητώντας δημόσια συγγνώμη.

«Το Netflix δεν είχε ανάγκη να χρησιμοποιήσει το όνομα της Γκαπριντασβίλι και να απαξιώσει τα επιτεύγματά της για δραματικούς σκοπούς», έγραψαν οι δικηγόροι της.

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Γουόλτερ Τέβις του 1983, το The Queen's Gambit έγινε γρήγορα επιτυχία για κριτικούς και θαυμαστές όταν έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2020.

Ξανθίππη Δασκαλάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0