Τένις

Πενγκ Σουάι: Η καταγγελία της κακοποίησης, η εξαφάνιση, το περίεργο e-mail και η κραυγή αγωνίας που έγινε hashtag!

Πενγκ Σουάι: Η καταγγελία της κακοποίησης, η εξαφάνιση, το περίεργο e-mail και η κραυγή αγωνίας που έγινε hashtag!
Η ιστορία της Πενγκ Σουάι έχει γίνει viral, αλλά η ανησυχία παραμένει. 

Μια πολύ περίεργη ιστορία συγκλονίζει τον κόσμο του τένις και όχι μόνο εδώ και λίγο καιρό. Κεντρικό πρόσωπο σε αυτή την υπόθεση είναι η Κινέζα πρωταθλήτρια, Πενγκ Σουάι, η οποία φαίνεται να αγνοείται, μετά από κάποιες καταγγελίες που έκανε σχετικά με σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε στο παρελθόν. Μετά την εξαφάνισή της μεσολάβησε ένα αρκετά περιέργο και σίγουρα μη πειστικό e-mail προς την WTA, ενώ πλέον, οι συναθλήτριες της και άλλοι αθλητές παγκοσμίου κλάσης βγάζουν κραυγή αγωνίας και έχουν κάνει το hashtag #WhereIsPengShuai να τρεντάρει στο Twitter.

Ας ξετυλίξουμε όμως το νήμα από την αρχή. Η Σουάι, κατηγόρησε έναν πρώην κορυφαίο κομμουνιστή ηγέτη, τον Ζανγκ Γκάολι, ότι την εξανάγκασε να κάνει σεξ μαζί του πριν από τρία χρόνια και έπειτα την έκανε ερωμένη του, με τη «σχέση» τους να λήγει πρόσφατα. Η εν λόγω κατηγορία έγινε από την 35χρονη αθλήτρια μέσω του Weibo, ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης, στις 2 Νοεμβρίου.

«Φοβήθηκα πολύ. Εκείνο το απόγευμα αρνήθηκα στην αρχή. Συνέχισα να κλαίω. Υπό τον φόβο και την σύγχυση, ενέδωσα και κάναμε σεξ», έγραψε στο μήνυμα της η Σουάι, αποκαλύπτοντας δε ότι η σύζυγος του Γκάολι γνώριζε τι συνέβαινε, αφού βρισκόταν ακριβώς έξω από το δωμάτιο!

Η Σουάι διευκρίνισε πως δεν έχει στοιχεία για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της, τονίζοντας απευθυνόμενη κατά κάποιον τρόπο στον Γκάολι: «Πάντα φοβόσουν ότι θα έκρυβα ένα μαγνητόφωνο. Σίγουρα θα το αρνηθείς ή θα φθάσεις στο σημείο να μου επιτεθείς».

Οι αντιδράσεις στο διαδίκτυο ήταν μαζικές και αστραπιαίες, ωστόσο, η μαρτυρία της Σουάι διεγράφη πολύ γρήγορα από τον ιστότοπο, λόγω της λογοκρισίας που υπάρχει στην χώρα. Μάλιστα, οι αναζητήσεις τόσο για την Σουάι, όσο και για τον Γκάολι αποκλείστηκαν από την μηχανή αναζήτησης Baidu!

Να σημειώσουμε ότι ο Γκάολι, ο οποίος είναι 75 ετών, ήταν μέχρι τις αρχές του 2018 μόνιμο μέλος του πολιτικού γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και ως εκ τούτου ένας από τους επτά ισχυρότερους άνδρες στην Κίνα.

«Τέτοιες κατηγορίες βιασμού, απευθύνονται για πρώτη φορά σ΄ έναν πολιτικό που βρέθηκε σε τόσο υψηλό αξίωμα του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος», επισημαίνει ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» στην κινεζική πρωτεύουσα, Σιμόν Λεπλάτρ, και προσθέτει: «Όμως, η απόλυτη σιωπή της νεαρής γυναίκας, από τότε που δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση, προκαλεί φόβο για το χειρότερο. Η μεγάλη ιστορία της Πενγκ, παρέμεινε για περίπου είκοσι λεπτά στο Weibo, αρκετά για χιλιάδες χρήστες, προκειμένου να έχουν χρόνο για να απαθανατίσουν και να αποθηκεύσουν στιγμιότυπα από την οθόνη και μετά να τα μοιρασθούν. Έκτοτε, στον λογαριασμό της Πενγκ, δεν έχει γίνει κάποια ανάρτηση. Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί και το θέμα υπόκειται σε αυστηρή λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Τα σημεία διαδικτυακής ζωής της Πενγκ εξακολουθούσαν να αγνοούνται δύο εβδομάδες μετά την δημόσια καταγγελία της και όπως είναι λογικό η ανησυχία εξαπλώθηκε και εκτός συνόρων, ενώ ένα ακόμα περιστατικό γέννησε περισσότερες αμφιβολίες.

Το κινεζικό κρατικό κανάλι CGTN αποκάλυψε στο Twitter το απόγευμα της Τετάρτης (17/11) ένα email που αποδίδεται στην Πενγκ και το οποίο φέρεται να έστειλε στη διοίκηση της WTA, χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά του.

«Οι πληροφορίες, ειδικά σχετικά με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης, είναι ψευδείς. Δεν λείπω, ούτε κινδυνεύω. Απλώς ξεκουραζόμουν στο σπίτι, όλα είναι καλά. Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον», φέρεται να έγραψε μεταξύ άλλων η Πενγκ.

«Προσπάθησα αρκετές φορές να την προσεγγίσω με διαφορετικά μέσα επικοινωνίας, χωρίς αποτέλεσμα», αποκάλυψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WTA, Στιβ Σάιμον, απαιτώντας να επιτραπεί στην Κινέζα πρώην πρωταθλήτρια, «να μιλήσει ελεύθερα, χωρίς εξαναγκασμό ή εκφοβισμό κανενός είδους».

Πλέον, πλήθος αθλητών, μέσα σε αυτούς και η ελληνίδα τενίστρια, Μαρία Σάκκαρη, έχουν γεμίσει το Twitter με φωτογραφίες της Πενγκ και έχουν κάνει trend το hashtag #WhereIsPengShuai, προσπαθώντας με τη σειρά τους να ασκήσουν πίεση για να λάμψει η αλήθεια σε αυτή την κατά πως φαίνεται αρκετά σκοτεινή υπόθεση.

 

 

 

 

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0