Sports

132 χρόνια Πανιώνιος: Από την Μικρασιατική Καταστροφή, στους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων και στη σύγχρονη μάχη της επιβίωσης!

132 χρόνια Πανιώνιος: Από την Μικρασιατική Καταστροφή, στους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων και στη σύγχρονη μάχη της επιβίωσης!
Ηταν 14 Σεπτεμβρίου του 1890,  132 χρόνια πριν όταν ιδρυόταν ο Πανιώνιος, ενας  συλλογος πονεμένος και άρρηκτα συνδεδεμένος με την Μικρασιατική Καταστροφή και την προσφυγιά. Ο «Ιστορικός» έχει συνδεθεί με την Κοινωνική και όχι μόνο θετική εξέλιξη του τόπου και το BN sports θυμάται την μεγαλύτερη σεζόν του στην Ευρώπη, όταν έφτασε ως τα προημιτελικά του κυπέλλου κυπελλούχων αντιμετωπίζοντας μια από τις  πιο ακριβές  ομάδες της εποχής την Λάτσιο!

Ο Πανιώνιος αποτελεί το αρχαιότερο εν ενεργεία σωματείο της χώρας μετρώντας 132 χρόνια ζωής.

Ο σύλλογος, μέσα από την πολύπλευρη δράση του, γνώρισε σημαντική ανάπτυξη ως και την Καταστροφή της Σμύρνης.  Αφήνοντας πίσω του τη γη στην οποία γεννήθηκε, αναζήτησε μόνιμη εστία πια στην Αθήνα και στη Νέα Σμύρνη το 1940. Μια ομάδα γεμάτη ευαισθησίες, άνθρωποι που έζησαν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά στο πετσί τους, κατάφεραν να φτιάξουν έναν σύλλογο… «Ιστορικό»!

Από Ορφεύς, Γυμνάσιον και από Γυμνάσιον… Πανιώνιος! 

Ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος ιδρύθηκε στις 14 Σεπτέμβριου του 1890 στη Σμύρνη,αρχικά ως μουσικό σωματείο «Ορφεύς», από νεαρούς από επιφανείς ελληνικές οικογένειες του νησιού. Την πρωτοβουλία είχε ο Νικίας Τζέτζος και στα ιδρυτικά μέλη αναφέρονται οι: Παν. Αργυρόπουλος, Ιω. Φατσέας, Μ. Στιβακτόπουλος, Δημοσθ. Μιλανάκης, κ.ά.

Από τα μέλη του «ΟΡΦΕΑ» που ήθελαν ο σύλλογος να ασχολείται κυρίως με τοναθλητισμό, ιδρύεται ο νέος Σύλλογος με το όνομα «ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ» με σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση του Γυμναστικού αθλήματος. Ο σύλλογος αυτός διοργάνωνε αθλητικούς αγώνες που τους αποκαλούσε «ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ»οι δημοσιογράφοι όμως της Σμύρνης τους ονόμασαν από τότε «ΠΑΝΙΩΝΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ»και τελέσθηκαν 19 φορές από το 1896 μέχρι το 1922. Μάλιστα το 1897 υπήρξε ένα από το 28 ιδρυτικά σωματεία του ΣΕΓΑΣ.

Οι δύο σύλλογοι, «ΟΡΦΕΥΣ» και «ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ», ενώθηκαν το 1898 φτιάχνοντας τον ενιαίο σύλλογο με τον τίτλο «ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ».

119450615_10221685499579689_4457801407519292652_o.jpg

Επιτυχίες

Παρόλο που ο Πανιώνιος έδωσε από την αρχή της παρουσίας του στα δρώμενα του ελληνικού αθλητισμού προτεραιότητα στην ανάδειξη ταλέντων αλλά και στο μαζικό αθλητισμό, οι διακρίσεις σε υψηλό επίπεδο δεν του έλειψαν.

Η ποδοσφαιρική ομάδα του συλλόγου έχει πανηγυρίσει δύο φορές την κατάκτηση τουΚυπέλλου Ελλάδας ( 1979, 1998) ενώ από τις τάξεις της έχουν ξεπηδήσει μερικοί από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ποδοσφαιριστές (ενδεικτικά αναφέρουμε: Ιντζόγλου, Δέδες, Χάιτας, Σαραβάκος, Αναστόπουλος, Μαύρος). O Πανιώνιος έχει πανηγυρίσει ακόμα την κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου το 1971 αλλά και του πρωταθλήματος Αθηνών το 1951.

Η ομάδα μπάσκετ κατέκτησε το Κύπελλο το 1991 και επί σειρά ετών πρωταγωνιστεί τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα, όσο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το 2007 η γυναικεία ομάδα μπάσκετ πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Επιτυχίες έχουν απολαύσει και άλλα τμήματα του Πανιωνίου, όπως αυτό του στίβου και της υδατοσφαίρισης. 


338151160f683aa90c5709cf8c33be9e.jpg

Πανιώνιος και Κύπελλο Κυπελλούχων

Η στιγμή του τελευταίου του τίτλου ήταν το 1998, μετά την νίκη του στον τελικό του Κυπέλλου Ελλαδας επί του Παναθηναϊκού, χάρη σε ένα γκολ του Δημήτρη Ναλιτζή και έτσι οι κυανέρυθροι κέρδισαν έτσι την συμμετοχή τους στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Με προπονητή τον Ολλανδο  Ρόνι Γουίλαν, ο οποίος υπήρξε βασικό στέλεχος της μεγάλης Λίβερπουλ τη δεκαετία του ’80, μαζί με τους 3 Άγγλους παίκτες στην τότε ομάδα (Τισντέιλ, Χέιλοκ, Ρόμπινς) -πράγμα σπάνιο στην Ελλάδα- ο Πανιώνιος πέρασε τα πρώτα προκριματικά κόντρα στην Φινλανδική Χάκα με δυο νικες!  Ο Απόλλων Λεμεσού θα είναι το θύμα του Πανιωνίου στο δεύτερο γύρο επίσης με διπλες νικες 3-2 1-0 χαρίζοντας έτσι ένα εισιτήριο στους «8» της διοργάνωσης. Το παραμύθι θα σταματήσει κόντρα στην Λάτσιο του Σβεν Γκόραν Έρικσον, με τον Σουηδό προπονητή να κοστίζει τότε ως συμβόλαιο όσο το budget όλου του Ιστορικού, με βαρύ τρόπο (0-4 εντός έδρας και 3-0 εκτός).

Τη σεζόν εκείνη η Λάτσιο ήταν από τις πιο ισχυρές ομάδες και 3η οικονομική δύναμη στο χώρο του ποδοσφαίρου, με τον πρόεδρο Κρανιότι να μην σταματάει να βάζει το χέρι στην τσέπη και να φέρνει στην ομάδα Βιέρι, Σάλας, Μιχαΐλοβιτς και Στάνκοβιτς. Ο Έρικσον πανηγύρισε μάλιστα τίτλο τόσο στο ξεκίνημα της σεζόν, με την κατάκτηση του Σούπερ Καπ κόντρα στη Γιουβέντους (με νίκη 2-1 μέσα στο Τορίνο), όσο και στο φινάλε, με τη Λάτσιο να γράφει ευρωπαϊκή ιστορία νικώντας 2-1 τη Μαγιόρκα στο Μπέρμιγχαμ και κατακτώντας το τελευταίο Κύπελλο Κυπελλούχων. Έφτασε μάλιστα μία ανάσα από το σκουντέτο, χάνοντας την τελευταία αγωνιστική έχοντας μόλις έναν πόντο λιγότερο από την πρωταθλήτρια Μίλαν.

Κέρδισε και το σούπερ καπ εκείνο το καλοκαίρι του 1999 επικρατώντας της πρωταθλήτριας Ευρώπης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0 στο Μονακό! 

Ας δούμε τους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν σε αυτά τα δυο παιχνίδια και τα βίντεο με τις δυο βαριές, αλλά ιστορικές ήττες.

Πανιώνιος (Ρόνι Γουίλαν): Στρακόσα, Γαζής, Ιωαννίδης, Ρόμπερτς, Ζαχόπουλος, Μπουγάς, Μπάκερουντ, Σαπουντζής, Κομιτσής, Καρασαβίδης, Τίσντέιλ, Χέιλοκ, Ρόμπινς, Ιωαννίδης, Μητσιόπουλος, Φύσσας, Μπέργκερσεν, Ναλιτζής, Μαρκεσίνης, Κάφαλης, Κρούσε, Κούβαλης.

Λάτσιο (Σβεν Γκόραν Έρισκον): Μαρκετζάνι, Μπαλότα, Νέγκρο, Νέστα, Μιχαΐλοβιτς, Πάνκαρο, Κόουτο, Στάνκοβιτς, Λομπάρντο, Νέντβεντ, Σάλας, Βιέρι, Λομπάρντι, Μπαρόνιο, Γκοτάρντι, Ντε Λα Πένια.

σαπουτζής.jpg

 

Σήμερα η ιστορία του Πανιωνίου συνεχίζεται. Ριζωμένος σε μια συνοικία που φτιάχτηκε από τους πρόσφυγες, ανθρώπους που κατάφεραν να περνούν από τη μια γενιά στην άλλη τις αξίες και τα ιδανικά τους και παρά τον κατηφορικό δρόμο που έχει πάρει η ομάδα με την πτώση της στη Γ’ Εθνική, μένουν πιστοί δίπλα της, οραματιζόμενοι ένα καλύτερο αύριο. Γιατί… 

«Ο Πανιώνιος είναι ιδέα και οι ιδέες δεν πεθαίνουν»

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0