Sports Βusiness

Η «έξοδος» του Εμπαπέ αφήνει τη Ligue 1 χωρίς τηλεοπτική στέγη και τις ομάδες... δίχως μεταγραφές!

Η «έξοδος» του Εμπαπέ αφήνει τη Ligue 1 χωρίς τηλεοπτική στέγη και τις ομάδες... δίχως μεταγραφές!

«Ενός κακού μύρια έπονται»: Η έξοδος του Εμπαπέ από τη Παρί, έχει φέρει τη Ligue 1 στο χείλος... της χρεοκοπίας. Ο θερινός προγραμματισμός των ομάδων βρίσκεται «στον αέρα», καθώς δεν έχει ακόμη βρεθεί ο πάροχος που θα προβάλλει τα παιχνίδια. Οι δικαστικές μάχες με την Canal+ και ο κίνδυνος εξαφάνισης των παιχνιδιών του γαλλικού πρωταθλήματος από τα ευρωπαϊκά κανάλια!

Οσέρ, Ανζέ και Σεντ Ετιέν έχουν πολλούς λόγους να χαμογελούν αλλά και έναν βασικό λόγο για… να θρηνούν. Από τη μία, επιστρέφουν στην ελίτ του γαλλικού ποδοσφαίρου, εκεί δηλαδή όπου παραδοσιακά ανήκουν. Ωστόσο, η νέα πραγματικότητα που βρίσκουν στη Ligue 1 είναι δυστοπική και σε αυτό μερίδιο ευθύνης έχει (άθελά του) και ο Κιλιάν Εμπαπέ με τους νεοφώτιστους συλλόγους να μην έχουν προσώρας την δυνατότητα να προγραμματίσουν την θερινή τους ενίσχυση, ελέω τηλεοπτικής αστεγίας της Ligue 1.

Η αποχώρηση του Γάλλου παικταρά από την Παρί με προορισμό τη La Liga και τη Ρεάλ Μαδρίτης δεν ζημιώνει μόνο τους πρωταθλητές Γαλλίας αγωνιστικά, αλλά βλάπτει οικονομικά και εμπορικά το πρωτάθλημα της Ligue 1 εν συνόλω, καθώς το τηλεοπτικό ενδιαφέρον σταθερά μειώνεται. Η LFP (Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της Γαλλίας) σκέφτεται σοβαρά να «λανσάρει» το δικό της κανάλι, προκειμένου να προβάλλει τα παιχνίδια του γαλλικού πρωταθλήματος και αυτό γιατί ο ανοιχτός διαγωνισμός που «τρέχει» από τον Οκτώβριο του 2023 δεν έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον που ανέμεναν οι «άρχοντες» του γαλλικού ποδοσφαίρου.

Ο όμιλος DAZN είχε βρεθεί πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την εξαγορά των δικαιωμάτων προβολής της γαλλικής λίγκας, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν.

Αιτία; Η πολύ μικρή προσφορά από την πλευρά του μέσου για την εξαγορά των δικαιωμάτων προβολής, με την διοίκηση του γαλλικού ποδοσφαίρου να επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας σε ένα ποσό της τάξης του ενός δις ευρώ σε ετήσια βάση. Όμως, μετά και την αποχώρηση του Εμπαπέ, είναι προφανές πως το τηλεοπτικό προϊόν της Ligue 1 υποβαθμίζεται με την διοίκηση της LFP να έχει αναγνωρίσει τη νέα πραγματικότητα και να έχει μειώσει τις απαιτήσεις της, προκειμένου να επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων πιθανούς μνηστήρες. Amazon, BeIN Sports, Canal+ και DAZN αποτελούν τους κατά καιρούς ενδιαφερόμενους για ένα πρωτάθλημα το οποίο χάνει έδαφος μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών και βλέπει διαρκώς την αξία του να υποχωρεί.

Μέχρι πρότινος, τα τηλεοπτικά δικαιώματα προβολής της Ligue 1 είχαν κατανεμηθεί μεταξύ αρκετών παρόχων. Η Amazon κατέβαλλε 275 εκατομμύρια ευρώ (για έναν χρόνο), προκειμένου να προβάλλει οκτώ παιχνίδια την εβδομάδα με το Canal+ να προσφέρει 330 επιπλέον εκατομμύρια, προκειμένου να προβάλλει τα εναπομείναντα δύο παιχνίδια της κάθε αγωνιστικής σε συνεργασία με την BeIN Sports. Η συμφωνία αυτή είχε επιτευχθεί στα τέλη της περασμένης σεζόν και τώρα η προκήρυξη που «τρέχει» αφορά την πενταετία 2024 – 2029.

Μάλιστα, υπάρχει και αρκετό παρασκήνιο, καθώς το Canal+ έχει έκτοτε δηλώσει επανειλημμένα πως δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά με το ενδεχόμενο εξαγοράς των δικαιωμάτων προβολής της Ligue 1, βάζοντας τέλος σε μία συνεργασία 40 ετών ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανάθεση των δικαιωμάτων προβολής του γαλλικού ποδοσφαίρου στην Amazon πέρυσι.

Κάτι που συνέβη με όχι και τόσο διαφανείς όρους, αμέσως μετά την κατάρρευση (λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης της συμφωνίας) της πλουσιοπάροχης συμφωνίας (της τάξης των 814 εκατομμυρίων το χρόνο) μεταξύ της Ligue 1 και της Mediapro με την Canal+ να κινείται σε δύο περιπτώσεις δικαστικά κατά της LFP και της Ligue 1.

Όμως, λίγο η αποχώρηση του Εμπαπέ, λίγο το γεγονός πως οι γαλλικές ομάδες δεν αποδίδουν καλά στα ευρωπαϊκά κύπελλα και καταγράφουν «χαμηλές πτήσεις», λίγο και το γεγονός πως το ενδιαφέρον ως προς την εξέλιξη και ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος είναι μηδαμινό, είναι παράμετροι που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο το γαλλικό ποδόσφαιρο και τις ομάδες του στα πρόθυρα οικονομικής ασφυξίας.

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0