Sports Βusiness

Πεπ, μήπως ξέχασες κάτι; Ναι, η Σίτι ξόδεψε λιγότερα από άλλες ομάδες της Premier League, αλλά…

Πεπ, μήπως ξέχασες κάτι; Ναι, η Σίτι ξόδεψε λιγότερα από άλλες ομάδες της Premier League, αλλά…

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα «επιτέθηκε» σε Τσέλσι, Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κατηγορώντας τες ότι έχουν ξοδέψει πολύ περισσότερα λεφτά από τη Σίτι για μεταγραφές, αλλά τους… λείπουν τα τρόπαια. Μήπως, όμως, παρέλειψε να αναφερθεί και στο ποσό που έχει δαπανήσει η ομάδα του από την άφιξή του;

Δύο νίκες. Τόσο απέχει η Μάντσεστερ Σίτι από την κατάκτηση της τέταρτης συνεχόμενης Premier League για να γίνει η μοναδική ομάδα στο «Νησί» που θα το καταφέρει.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα γνωρίζει πόσο σημαντικό θα είναι αυτό και για την ομάδα του, αλλά και για την ιστορία της Premier League. Κάτι που δεν παρέλειψε να το σχολιάσει στη συνέντευξη Τύπου, λίγες ώρες πριν το κομβικό παιχνίδι με την Τότεναμ (14/05, 22:00).

Ωστόσο, ήταν αυτά που «έκλεψαν» την παράσταση στις δηλώσεις του. Ο Γκουαρδιόλα ισχυρίστηκε ότι η Μάντσεστερ Σίτι είναι η ομάδα που έχει ξοδέψει τα λιγότερα χρήματα για μεταγραφές την τελευταία 6ετία σε σύγκριση με την Τσέλσι, την Άρσεναλ και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.


Παρ’ όλα αυτά, καμιά τους δεν βρίσκεται στην κορυφή, σε αντίθεση με τη Σίτι που, από όταν ήρθε ο Ισπανός το καλοκαίρι του 2016, έχει φτάσει τα πέντε πρωταθλήματα μέσα σε επτά σεζόν.

Μπορεί να ακούγεται ως κάτι αναληθές, όμως ο Πεπ, στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει δίκιο. Τουλάχιστον για τις δύο από τις τρεις ομάδες που… στοχοποίησε. Τι εννοούμε; Μέσα σε αυτή την 6ετία που ο ίδιος όρισε (2018-2024), η Σίτι έχει ξοδέψει 974.310.000 ευρώ σε μεταγραφές. Λιγότερα από αυτήν, μόνο η Άρσεναλ έχοντας δαπανήσει περίπου 58 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τους «πολίτες».

Η συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ ξόδεψε μόλις 17 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω, αλλά όσον αφορά την Τσέλσι η κατάσταση… ξεφεύγει! Οι «μπλε», μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, δαπάνησαν σχεδόν δύο δις ευρώ ή, για να είμαστε ακριβείς, 1.717.150.000 ευρώ!

Βέβαια, οι μεταγραφές βοήθησαν την Τσέλσι να κατακτήσει ένα Πρωτάθλημα (2017), ένα Champions League (2021), ένα Europa League (2019) και ένα Κύπελλο (2018), μεταξύ άλλων.

Ο Γκουαρδιόλα φαίνεται πως είχε… μελετήσει σχετικά καλά τα μεταγραφικά έξοδα των τριών που ανέφερε στις δηλώσεις του, αν και το «έχουν ξοδέψει πολύ περισσότερα χρήματα από εμάς», ισχύει μάλλον μόνο για την περίπτωση της Τσέλσι.

Έστω, όμως, αφού ισχύει. Τι γίνεται με την προηγούμενη διετία, δηλαδή την περίοδο 2016-2018; Οι πρώτοι μήνες του Ισπανού στον πάγκο της Σίτι, μετά την άφιξή του από την Μπάγερν Μονάχου, δεν ήταν και πολύ… φτηνοί για τους «πολίτες».

Ο Γκουαρδιόλα «έχτισε» στην ουσία τον κορμό της ομάδας που έμελλε να «σαρώσει» τα πάντα τα επόμενα χρόνια, με αποκορύφωμα το Champions League το περασμένο καλοκαίρι!

Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε κάποια από τα ονόματα που έφερε: Γκιντογκάν, Έντερσον, Στόουνς, Μπερνάρντο Σίλβα, Γουόκερ, Μαχρέζ, Λαπόρτ. Συν των άλλων μεταγραφών που έκανε τη διετία αυτή, η Σίτι ξόδεψε συνολικά ένα ποσό της τάξεως των 533.750.000 ευρώ.

Πόσα έδωσαν στο αντίστοιχο διάστημα Τσέλσι, Άρσεναλ και Γιουνάιτεντ; Αυτή τη φορά, αρκετά λιγότερα. Οι «μπλε» 393.300.000 ευρώ, οι «κανονιέρηδες» τα… μισά (265.850.000 ευρώ) και οι «κόκκινοι διάβολοι» 383.400.000 ευρώ.

Σαφώς, δεν εννοούμε ότι είναι λίγα όσα δαπάνησαν. Και, αναλογικά με το τι κατάφεραν να κερδίσουν από το 2016 και μετά, περισσότερο… χαμένη μοιάζει να είναι η Γιουνάιτεντ, αφού σε επίπεδο τροπαίων έχει κατακτήσει ένα Europa League (2017) και δύο Λιγκ Καπ (2017, 2023). Ενώ η Άρσεναλ έχει αρκεστεί σε δύο Κύπελλα Αγγλίας (2017, 2020) και τρία Community Shield (2018, 2021, 2024).

Ο Γκουαρδιόλα, επομένως, μπορεί να έχει εν μέρει δίκιο όταν έκανε λόγο για λιγότερα έξοδα από πλευράς Σίτι. Όμως, μίλησε για εκείνο το χρονικό πλαίσιο που τον «συνέφερε», ξεχνώντας πόσα είχαν δώσει οι «πολίτες» κατά την πρώτη του διετία στον πάγκο.

Βέβαια, να μην ξεχνάμε ότι η Σίτι κατηγορείται για 115 παραβιάσεις του Financial Fair Play, και όταν εκδικαστεί η υπόθεση, αναμένεται να δεχθεί σχετικές κυρώσεις.


Ένα είναι σίγουρο πάντως: Ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δουλειά που κάνει με το υλικό που έχει στο ρόστερ του. Για αυτόν τον λόγο, η Σίτι είναι η απόλυτη κυρίαρχος στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια και, πλέον, απέχει δύο 90άλεπτα από το να γράψει ιστορία.

Άρτεμις Κλεφτάκη
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0