Sports Βusiness

Άλλος τα Champions League, άλλος τις... φανέλες: Ποιοι είναι στο ευρωπαϊκό Top-10 εσόδων, από πωλήσεις εμφανίσεων;

Άλλος τα Champions League, άλλος τις... φανέλες: Ποιοι είναι στο ευρωπαϊκό Top-10 εσόδων, από πωλήσεις εμφανίσεων;

Ποιες ήταν οι κορυφαίες σε πωλήσεις εμφανίσεις ομάδων το 2023; Η οικονομική έκθεση της UEFA δίνει την απάντηση και αναδεικνύει… πρωταθλητές τους ισπανικούς «τιτάνες».

Η UEFA δημοσίευσε πρόσφατα την οικονομική της έκθεση (Τhe European Club Finance and Investment Landscape), γνωστοποιώντας παράλληλα τα ποσά που βάζουν στα ταμεία τους οι ομάδες από τις πωλήσεις φανελών, αλλά και της μπουτίκ τους, μέσα στο 2023.

Στην πρώτη δεκάδα της σχετικής λίστας κυριαρχούν οι αγγλικοί σύλλογοι, αλλά την πρωτοκαθεδρία έχουν οι δύο ισπανικοί «κολοσσοί», Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ απούσα είναι η κάτοχος του περσινού τρεμπλ, Μάντσεστερ Σίτι.

Στην εποχή του FFP (Financial Fair Play) και των κυρώσεών του, τα κέρδη από τις εν λόγω πωλήσεις μπορούν να ενισχύσουν σε σημαντικό βαθμό την οικονομική «ασφάλεια» μίας ομάδας, όσον αφορά στις μελλοντικές της δαπάνες.

Η κορυφή της λίστας καταλαμβάνεται από την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αμφότερες είναι από τις πιο δημοφιλείς ομάδες παγκοσμίως με μία ευρύτατη βάση οπαδών σε όλες τις ηπείρους. Οι «μπλαουγκράνα» έχουν εισπράξει από τις περσινές πωλήσεις φανελών 179 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η «Βασίλισσα» 155 εκατομμύρια ευρώ. Διαχρονικά, τα μεγάλα ονόματα που πέρασαν (και περνούν) από τους δύο ισπανικούς «γίγαντες» συγκέντρωναν πάνω τους τα βλέμματα, αλλά και τα… χρήματα των φιλάθλων, που έσπευδαν να αποκτήσουν τις φανέλες των αγαπημένων τους παικτών. Κάποτε Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο, τώρα Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και Τζουντ Μπέλιγχαμ.

Λίγο πιο κάτω και τρίτη στη λίστα εμφανίζεται η Μπάγερν Μονάχου, με 147 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό εκτόξευσε σίγουρα η άφιξη του Χάρι Κέιν το καλοκαίρι, που έχει γίνει «φαινόμενο» με τους αριθμούς και τις επιδόσεις του μόλις λίγους μήνες μετά.

harry_kane_bayern.jpg

Η πρώτη πεντάδα κλείνει με τις Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που αμφότερες ακολουθούνται από μιλιούνια οπαδών ανά τον κόσμο. Τα έσοδα της Λίβερπουλ είναι 132 εκατομμύρια ευρώ, μόλις δύο εκατομμύρια πάνω από τους «κόκκινους διαβόλους», με τις δυο τους να βρίσκονται αρκετά κοντά, αλλά και αρκετά… μακριά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αγγλικές της λίστας.

Ακολουθεί η Παρί Σεν Ζερμέν με έσοδα της τάξεως των 97 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά τις εξόδους των Μέσι και Νεϊμάρ, ο Κιλιάν Εμπαμπέ είναι το πιο «καυτό» όνομα της Παρί και σαφώς ένας από τους λόγους που οι Παριζιάνοι βρίσκονται τόσο ψηλά σε πωλήσεις εμφανίσεων.

kylian_mbappe_paris.jpg

Συνδυαστικά, Άρσεναλ και Τσέλσι που έπονται με 89 και 87 εκατομμύρια ευρώ αντιστοίχως δεν φτάνουν την «πρωτοπόρο» Μπαρτσελόνα. Οι δύο Λονδρέζικοι σύλλογοι έχουν επίσης μεγάλη βάση οπαδών και εκτός Αγγλίας και πέρα από τους γηγενείς ποδοσφαιριστές τους, ονόματα όπως του Μάρτιν Έντεγκααρντ και του Έντσο Φερνάντες αυξάνουν τα κέρδη που έρχονται από Νορβηγία και Αργεντινή.

Μοναδική ιταλική ομάδα είναι η Γιουβέντους, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνει η Τότεναμ, με αμφότερες να βάζουν στα ταμεία τους 74 εκατομμύρια ευρώ. Πίσω στο 2018, όταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήρθε στο Τορίνο, τα έσοδα από τις πωλήσεις είχαν εκτοξευθεί, όμως πλέον κινούνται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς και τους υποστηρικτές της «βέκια σινιόρα». Οι ίδιοι οι Ιταλοί πάντως είναι… δύσκολοι αγοραστές και δεν αγοράζουν τόσο συχνά νέες εμφανίσεις. Από την άλλη, ο Χέουνγκ Μιν Σον είναι... βαρόμετρο και εκτός γηπέδων, αφού πολλοί είναι οι συμπατριώτες του που στηρίζουν τον ίδιο και τους λογαριασμούς των «σπιρουνιών».

heung_min_son_tot.jpg

Όπως γίνεται αντιληπτό, από τη λίστα απουσιάζει η Μάντσεστερ Σίτι, που μπορεί να «έσπασε» ρεκόρ συνολικών εσόδων με 836 εκατομμύρια ευρώ, πίσω μόνο από τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά αναφορικά με τις πωλήσεις φανελών και άλλων ειδών βρίσκεται αρκετά πίσω και τη συναντά κανείς στην 11η θέση (73 εκατομμύρια ευρώ).

Κάτι παραπάνω από φανερό είναι το πόσο μεγάλη επιρροή έχει παγκοσμίως η Premier League, κάτι που αντικατοπτρίζεται τέλεια από τα στοιχεία που παρατέθηκαν πιο πάνω. Δύσκολα πάντως θα «γκρεμίσει» στο άμεσο μέλλον μία εκ των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ που μοιάζουν ασυναγώνιστες στο εμπορικό κομμάτι.

Οι τοπ 10 ευρωπαϊκοί σύλλογοι σε έσοδα από πωλήσεις φανελών και εμπορικών ειδών:

1. Μπαρτσελόνα

179 εκατομμύρια ευρώ

2. Ρεάλ Μαδρίτης

155 εκατομμύρια ευρώ

3. Μπάγερν Μονάχου

147 εκατομμύρια ευρώ

4. Λίβερπουλ

132 εκατομμύρια ευρώ

5. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

130 εκατομμύρια ευρώ

6. Παρί Σεν Ζερμέν

97 εκατομμύρια ευρώ

7. Άρσεναλ

89 εκατομμύρια ευρώ

8. Τσέλσι

87 εκατομμύρια ευρώ

9. Γιουβέντους

74 εκατομμύρια ευρώ

10. Τότεναμ

74 εκατομμύρια ευρώ

Άρτεμις Κλεφτάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0