Sports Βusiness

«Πόσα;;;» - Η φανέλα του Μέσι από τον τελικό του Μουντιάλ, εκθρονίζει Τζόρνταν και Μαραντόνα!

«Πόσα;;;» - Η φανέλα του Μέσι από τον τελικό του Μουντιάλ, εκθρονίζει Τζόρνταν και Μαραντόνα!
Πάνω από 8.1 εκατομμύρια ευρώ, για μία συλλογή από φανέλες που φόρεσε ο Λιονέλ Μέσι, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022!
Ιστορική δημοπρασία στις ΗΠΑ, όχι μόνο για τον Λιονέλ Μέσι, αλλά και τον αθλητισμό γενικότερα.

Μία συλλογή από έξι φανέλες του θρύλου και ηγέτη της Αργεντινής, θα βγουν σε δημοπρασία στο Sotheby’s της Νέας Υόρκης και αναζητούν τον νέο τους κάτοχο.

Συγκεκριμένα πρόκειται για αυτήν που φορούσε στο πρώτο ημίχρονο του τελικού, στον ημιτελικό με την Κροατία, στη φάση των «16» με την Αυστραλία, αλλά και δύο από τα ματς των ομίλων.

Υπολογίζεται πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 9,1 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτησή τους (με ένα μέρος των εσόδων, να διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς). Ποσό που δεν έχει δαπανηθεί ποτέ ξανά, για αντικείμενο που ανήκει στην κατηγορία «sports memorabilia collection». 

Μέχρι τότε, το ρεκόρ το κατέχει η φανέλα του Μάικλ Τζόρνταν από το Game 1 των Σικάγο Μπουλς, στους τελικούς του ΝΒΑ το 1998, τη γνωστή σεζόν, «Last Dance». Είχε πουληθεί στον ίδιο χώρο με αυτήν του Μέσι, τον Σεπτέμβριο του 2022, έναντι 9,2 εκατομμυρίων ευρώ, και μοιάζει δεδομένο πως θα ξεπεραστεί.

Το ποσό, δεδομένα, είναι εξωφρενικό. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως στον τομέα της μουσικής, το ακριβότερο αντικείμενο που δημοπρατήθηκε ήταν η κιθάρα του Κερτ Κομπέιν από την εμβληματική Unplugged εμφάνισή του στο MTV εν έτει 1993. Είχε πουληθεί έναντι 4.5 εκατομμυρίων ευρώ, το 2020.

Στο ποδόσφαιρο, το ακριβότερο αντικείμενο που πουλήθηκε ποτέ, ήταν η φανέλα του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, από το ματς με το «χέρι του Θεού», απέναντι στην Αγγλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986. Επίσης, πουλήθηκε στο Sotheby’s, αλλά στο Λονδίνο, έναντι 8.1 εκατομμυρίων ευρώ. Ο πρώην παίκτης της Αγγλίας, Στίβεν Χοτζ, την έχει πάρει στην κατοχή του, αφού την ζήτησε από τον Μαραντόνα στη φυσούνα, μετά το τέλος του ματς.

Όσον αφορά αντικείμενα του Μέσι; Το ακριβότερο που πουλήθηκε ποτέ, είναι η φανέλα του από τον El Clasico του 2017, όταν σκόραρε μέσα στο Σαντιάγο Μπερναμπέου στις καθυστερήσεις, σε εκείνο το ιστορικό Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα. Είχε δοθεί ένα 400.000 ευρώ.

Αυτήν τη φορά, όμως, τα δεδομένα είναι διαφορετικά και οι έξι αυτές φανέλες, θα «πιάσουν» τουλάχιστον 20πλασια τιμή. Παράλληλα, θα είναι διαθέσιμες για να τις δει το κοινό, από τις 30/11 έως τις 14/12 του 2023, όταν και «κλείνουν» οι προσφορές στη δημοπρασία.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0