Sports Βusiness

Η «Οδύσσεια» του Άνφιλντ: Η νέα εξέδρα άργησε και η Λίβερπουλ χάνει μια μικρή περιουσία!

Η «Οδύσσεια» του Άνφιλντ: Η νέα εξέδρα άργησε και η Λίβερπουλ χάνει μια μικρή περιουσία!

Η ανακατασκευή ενός τμήματος στις κερκίδες του Άνφιλντ, όχι μόνο δεν κυλά ομαλά, αλλά έχει περάσει από… 40 κύματα! Στοιχίζοντας μάλιστα στη Λίβερπουλ αρκετά εκατομμύρια ευρώ!

Πόσο στραβά μπορεί να πάει η ανακατασκευή μίας εξέδρας; Αν λάβουμε υπ’ όψιν όλα όσα έχουν συμβεί στη Λίβερπουλ, τότε μάλλον δεν είναι και η ευκολότερη… υπόθεση! Ένα τμήμα του Άνφιλντ παραμένει κλειστό εδώ και αρκετό καιρό και όπως φαίνεται, θα συνεχίσει να είναι έτσι για μεγάλο διάστημα ακόμα!

Γιατί όμως υπάρχει τόση κωλυσιεργία; Τι έχει πάει λάθος με το συγκεκριμένο έργο; Πολλά πράγματα είναι η αλήθεια. Αρχικά, το project το είχε αναλάβει η κατασκευαστική εταιρεία Buckingham Group. Η διοίκηση των «reds» κατέληξε σε αυτήν την απόφαση το 2021, αφού είδε και ορισμένες άλλες εργασίες της, όπως τα νέα γήπεδα των Μπράιτον, Μίλτον Κέινς Ντονς και Μπρέντφορντ.

λιβερ1.jpg

Η εταιρεία διατεινόταν πως θα είχε ολοκληρώσει το έργο μέχρι και την έναρξη της φετινής σεζόν. Παρ’ όλα αυτά, εμφανίστηκαν διάφορα προβλήματα στον ορίζοντα, όπως το Brexit και ο πόλεμος στην Ουκρανία, που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε αρκετά υλικά.

Κάπως έτσι, η Buckingham Group κατέρρευσε, μόλις δύο ημέρες πριν την έναρξη της φετινής Premier League. Με το έργο της ανακατασκευής να έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά, η Λίβερπουλ αναγκάστηκε να το παραδώσει στην Rayner Rowen.

Στα θετικά, λογίζεται το γεγονός ότι ήδη οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει αρκετά και η εξέδρα δύναται να φιλοξενήσει ένα μέρος του κοινού της. Όμως, λόγω των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας του Γιούργκεν Κλοπ, υπάρχει συχνά διακοπή των εργασιών, ενώ αξίζει να επισημανθεί πως πριν από κάθε αναμέτρηση, απαιτείται συστηματικός έλεγχος για την ασφάλεια των θεατών.

Πόσο έχει στοιχίσει αυτή η… Οδύσσεια στη Λίβερπουλ; Σε πρώτη φάση, το σχέδια της ανακατασκευής σε ορισμένα σημεία του Άνφιλντ, υπολογιζόταν πως θα είχαν ένα κόστος μεταξύ 80 και 100 εκατομμυρίων λιρών.

Το τμήμα που γηπέδου που παραμένει κλειστό εδώ και τόσους μήνες, έχει χωρητικότητα 11.000 φιλάθλων. Με τις τιμές των εισιτηρίων να κυμαίνονται περίπου στις 47-54 λίρες σε εκείνο το σημείο του Άνφιλντ, υπολογίζεται ότι η Λίβερπουλ έχει απώλεια, σε κάθε ματς που δίνει στην έδρα της, 750.000 λιρών περίπου από τα έσοδα που της αποφέρουν οι οπαδοί της!

λιβερ2.jpg

Παράλληλα, όπως είναι λογικό, η καθυστέρηση του έργου και η αλλαγή της κατασκευαστικής εταιρείας εν μέσω των διαδικασιών, συνεπάγεται περαιτέρω αύξηση του κόστους.

Όλα… στραβά κι ανάποδα λοιπόν! Και τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, αφού όπως αναφέρεται, η κατασκευή πρόκειται να συνεχιστεί και μέσα στο 2024!

Πηγή: The Athletic

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0