Sports Βusiness

Θες κερδοφόρα επένδυση στο χρηματιστήριο; Τότε, μην ποντάρεις ποτέ στην… «γηραιά κυρία»!

Θες κερδοφόρα επένδυση στο χρηματιστήριο; Τότε, μην ποντάρεις ποτέ στην… «γηραιά κυρία»!

Όσες φορές και να το πούμε, όσο γραφικοί και αν γίνουμε, είμαι δεδομένο πλέον πως το ποδόσφαιρο είναι χρηματιστήριο. Σε κάθε ομάδα αναλογούν μετοχές και εσύ αποφασίζεις απλώς που θα «ρίξεις τα λεφτά σου». Εύκολο; Όχι. Υπάρχει όμως, ένα σιγουράκι. Απέφυγε την Γιουβέντους και δεν θα… χάσεις!

Η «γηραιά κυρία» λατρεύεται από τους τραπεζίτες, όμως για τους επενδυτές αποτελεί τον χειρότερο τους εφιάλτη. Ο ιταλικός ποδοσφαιρικός σύλλογος τούς χρειάζεται άμεσα πάραυτα, καθώς πρέπει να συγκεντρώσει 210 εκατομμύρια δολάρια, εξαιτίας περισσότερων απωλειών που έχει υποστεί.

Τη Δευτέρα (09/10) οι μετοχές της Γιουβέντους σημείωσαν τεράστια πτώση, μετά από παρουσίαση προσχέδιων οικονομικών καταστάσεων περί απόκτησης 210 εκατομμυρίων δολαρίων με την έκδοση κι άλλων μετόχων. Η μετοχή «υποχώρησε» τη Δευτέρα στο 16% πριν ανακάμψει στα 27 σεντς, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 6%.

Οι μετοχές, των οποίων η αγοραπωλησία πραγματοποιείται στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, έχουν «πέσει» το τρέχον έτος κατά 29%. Το κεφάλαιο πράγματι πρέπει να αυξηθεί, ώστε να αντισταθμίσει τις τεράστιες οικονομικές απώλειες και τη διάλυση των ιδίων κεφαλαίων που υπέστη η ομάδα, τη ίδια ώρα που το καθαρό της χρέος έχεις αυξηθεί κατακόρυφα.

333_2.jpg

Το report που δημοσιεύθηκε από τον ιταλικό σύλλογο, ο οποίος είναι ο ενδέκατος πολυτιμότερος, μάλιστα,  στον κόσμο, ανέφερε πως η ανάγκη για μεγαλύτερο κεφάλαιο εν μέρη επηρεάστηκε από τις αρνητικές επιπτώσεις των ιταλικών και διεθνών αθλητικών διαδικασιών στα έσοδα και το κόστος. Αρκεί να θυμηθούμε τον Ιούλιο, που αποκλείστηκε από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για μια σεζόν από την UEFA, επειδή παραβίασε τους κανονισμούς του Financial Fair Play.

Και το δράμα της ομάδας δεν σταματάει εκεί. Έχει ερευνηθεί για οικονομικές παρατυπίες που σχετίζονται με κεφαλαιουχικά κέρδη και έχει ήδη τιμωρηθεί για κατάρτιση ψεύδους ισολογισμού, με ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο να έχει παραιτηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Παράλληλα, αντιμετωπίζει προκλήσεις και εντός γηπέδου με το τελευταίο σκάνδαλο ντοπαρίσματος με πρωταγωνιστή τον Πογκμπά, ο οποίος έχει δεχτεί τετραετή αποκλεισμό.

111_4.jpg

Πάντως, η τρέχουσα οικονομική κατάρρευση δεν αποτελεί κάτι νέο για την Γιουβέντους. Γι’ αυτό και οι τραπεζίτες που εμπλέκονται στην πώληση αυτών των μετοχών, δεν έχουν καμία στην κατοχή τους. Όπως ήταν, όμως, αναμενόμενο επέστρεψαν τώρα που η οικογένεια Ανιέλι ψάχνει επενδυτές να χρηματοδοτήσουν το ακριβό τους «παιχνίδι». Είναι η οικογένεια που κατέχει το 63,8% του συλλόγου μέσω της ολλανδικής εταιρείας Exor NV, της οποίας ανήκει η Ferrari και η κατασκευή της.

Δεν μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και είναι λογικό μετά από τόσες παρατυπίες. Πριν προβεί κανείς στην εν λόγω αγορά ας σκεφτεί ότι οι επενδυτές που αγόρασαν την IPΟ (μετοχές που έχουν τεθεί σε δημόσια υπηρεσία) της Γιουβέντους θα έβλεπαν την τιμή του 1,17€/μετοχή να… πέφτει περισσότερο από 75%.

Ο μόνος τρόπος για να κερδίσει κάποιος χρήματα από αυτήν είναι αν η οικογένεια Ανιέλι προβεί σε… πώληση. Τον Μάιο η αξία της ιταλικής ομάδας αποτιμήθηκε στα 2,16 δις δολάρια. Η δημόσια εισαγωγή του συλλόγου στο χρηματιστήριο έχει επιχειρηματική αξία 1,09 δις δολαρίων. Καθόλου άσχημα! Ίσως, όμως, το να πουλήσει η οικογένεια αποτελεί στοίχημα για… κορόιδα.

Σουζάννα Μποντίνη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0