Sports Βusiness

Το κερδοφόρο Μουντιάλ Γυναικών θέτει στο τραπέζι ξανά το ζήτημα της ισότητας των φύλων

Το κερδοφόρο Μουντιάλ Γυναικών θέτει στο τραπέζι ξανά το ζήτημα της ισότητας των φύλων

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών 2023 ξεπέρασε κάθε προσδοκία με τα έσοδά του να αγγίζουν τα 570 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, να θίγει την ανάγκη για ίσες αμοιβές και όχι μόνο...

Η ένατη έκδοση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που βρήκε πρωταθλήτρια την Ισπανία, ήταν σίγουρα και η μεγαλύτερη, η καλύτερη και η πιο πετυχημένη αν αναλογιστεί κανείς το χρηματικό ποσό που μπήκε στα ταμεία της οργανώτριας αρχής κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του.

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ισχυρίστηκε ότι το Μουντιάλ Γυναικών ήταν καθ’ όλα κερδοφόρο διαψεύδοντας τους επικριτές του, αφού απέφερε έσοδα πάνω από 570 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που αποτελεί σημαντική αύξηση τουλάχιστον 10 φορές σε σύγκριση με το 2015.

Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία του να αυξήσει το χρηματικό έπαθλο και να επεκτείνει τον αριθμό των ομάδων που συμμετέχουν από 24 σε 32.

3QS3M6VHPZLB5BSD3T5NZEDS4A.jpg

«Εναντιώθηκαν μερικές φωνές ισχυριζόμενες ότι θα κόστιζε πάρα πολύ και ότι δεν θα ήταν αρκετά έσοδα, ενώ θα έπρεπε να γίνουν επιχορηγήσεις. Και η γνώμη μας ήταν, αν πρέπει να γίνουν, θα γίνουν, γιατί πρέπει να το κάνουμε», είπε o Ινφαντίνο κατά τη διάρκεια της συνέλευσης για το ποδόσφαιρο γυναικών που διεξήχθη από την FIFA.

Βέβαια όχι μόνο χρήματα δεν χάθηκαν αλλά τα έσοδα αποδείχθηκαν πολλά περισσότερα από το αναμενόμενο φέρνοντας το Μουντιάλ γυναικών στην δεύτερη θέση των πιο επικερδών διοργανώσεων πίσω από το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών.

Η ομιλία του Ινφαντίνο επικεντρώθηκε ακριβώς σ’ αυτό. Στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών που είναι ικανό με την κατάλληλη προβολή να αποτελέσει τόσο επιτυχημένο «προϊόν» όσο το Μουντιάλ αντρών και να γίνει η… ταφόπλακα της ανισότητας των φύλων που πλήττει την κοινωνία.

FIFA-Womens-World-Cup-winners-list-scaled.webp

«Θέλω να πω σε όλες τις γυναίκες ότι έχουν τη δύναμη να φέρουν την αλλαγή. Διαλέξτε τις μάχες που θα δώσετε. Συνεχίστε να πιέζετε, συνεχίστε να ονειρεύεστε για να οδηγηθούμε στην πραγματική ισότητα. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η ίδια αμοιβή στα Παγκόσμια Κύπελλα, που χρησιμοποιείται και σαν σλόγκαν κάθε τόσο», ήταν μερικά μόνο από τα ενθαρρυντικά λόγια του Ινφαντίνο για την ισότητα των φύλων στο ποδόσφαιρο και όχι μόνο.

FIFA-WWC.webp

Η κατεύθυνση για ισάξιες αμοιβές έχει ήδη δοθεί αλλά δεν είναι ικανό αυτό για να αλλάξει τις γενικότερες συνθήκες. Είναι σίγουρα μια βελτίωση της κατάστασης αν αναλογιστεί κανείς τις εξωφρενικά άνισες απολαβές, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει ανά τέσσερα χρόνια για έναν μονάχα μήνα και τότε μόνο έρχεται στο προσκήνιο.

Το ζήτημα είναι να αλλάξει μια για πάντα αυτή η ανισότητα που θεωρείται κανονικότητα για όλες τις πτυχές του αθλητισμού και όχι μόνο.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0