Sports Βusiness

Κιλιάν Εμπαπέ: Με 22 ευρώ το δευτερόλεπτο στη Σαουδική Αραβία κάνει τον ΛεΜπρόν να… ζηλεύει!

Κιλιάν Εμπαπέ: Με 22 ευρώ το δευτερόλεπτο στη Σαουδική Αραβία κάνει τον ΛεΜπρόν να… ζηλεύει!

Μεταγραφές και συμβόλαια, βγαλμένα από σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Το μέτρο δεν έχει χαθεί απλώς κάπου στον ορίζοντα, αλλά αντίθετα παρατηρούμε διαρκώς μία… προσπάθεια να «σπάσουν» όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα ρεκόρ δαπανών. Πιο πρόσφατη περίπτωση η πρόταση της Αλ Χιλάλ στον Κιλιάν Εμπαπέ.

Πηγή έμπνευσης για συγγραφείς ταινιών και βιβλίων επιστημονικής φαντασίας. Αυτό ακριβώς αποτελεί η πρόταση της Αλ Χιλάλ για την απόκτηση του Κιλιάν Εμπαπέ από την Παρί Σεν Ζερμέν. Το διαβάζεις, το ξαναδιαβάζεις, φοράς τα γυαλιά σου για να δεις καλύτερα, αλλά συνειδητοποιείς ότι τα είχες εξ αρχής στα μάτια σου. Μετά σκέφτεσαι μήπως πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Τίποτα δεν αλλάζει όμως. Τα 700 εκατομμύρια ευρώ για έναν, αποκλειστικά, χρόνο είναι πέρα για πέρα αληθινά.

Μην αμελούμε φυσικά και τα χρήματα που πρόκειται να αποκομίσουν οι Παριζιάνοι. 300 εκατομμύρια είναι άλλωστε! Ο μισθός του Γάλλου σούπερ σταρ θα αγγίζει τα 200 εκ., αλλά θα φτάνει ουσιαστικά στο προαναφερθέν ποσό μαζί με τα χρήματα που θα λάβει από τις εμπορικές συμφωνίες. Μία μεταγραφή που θα κοστίσει συνολικά, εφόσον ολοκληρωθεί, 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Για μία μόλις σεζόν! Μετά ο Εμπαπέ θα είναι ελεύθερος να επιστρέψει στην Ευρώπη.

Τι σημαίνουν πρακτικά τα συγκεκριμένα ποσά; Μάλλον θα πρέπει να… τρίψετε τα μάτια σας πριν τα διαβάσετε. Ο 24χρονος επιθετικός θα κερδίζει 22 ευρώ το δευτερόλεπτο! ‘Η αλλιώς, περίπου 1,9 εκατομμύρια την ημέρα! Η Αλ Χιλάλ και η Σαουδική Αραβία πληρώνει και μάλιστα πολύ καλά.

Το φετινό μεταγραφικό καλοκαίρι έχει έναν απρόσμενο (;) πρωταγωνιστή. Τους συλλόγους από το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έκανε την αρχή τον προηγούμενο χειμώνα, ωστόσο αυτό που βλέπουμε να διαδραματίζεται δεν μπορούσε να το φανταστεί κανείς. Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ποδοσφαιριστών, όχι απαραίτητα σε ηλικία… απόσυρσης, επέλεξε να φύγει από την Ευρώπη και να δοκιμάσει την τύχη του στη Μέση Ανατολή. Εάν αναλογιστούμε τις απολαβές τους, μάλλον φαντάζει λογικό…

Για να επιστρέψουμε, παρ’ όλα αυτά, στη «μυθική» πρόταση της Αλ Χιλάλ, αρκεί να αναφερθεί πως ξεπερνά τα χρήματα που έχει αποκομίσει αποκλειστικά από την καριέρα έως τώρα στο NBA ο ΛεΜπρόν Τζέιμς! Ο «Βασιλιάς» έχει προσθέσει στα ταμεία του περίπου 480 εκατομμύρια ευρώ από την παρουσία του στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη. Αρκετά λιγότερα από όσα προτίθεται να προσφέρει η ομάδα της Σαουδικής Αραβίας στον Κιλιάν Εμπαπέ, για να τον έχει για μία χρονιά στο ρόστερ της!

Υπάρχει πληθώρα παρόμοιων παραδειγμάτων. Τα κέρδη του Τομ Μπρέιντι από το NFL (300 εκ.), οι μισθοί των Νιου Γιορκ Μετς (331 εκ.), τα έσοδα του Τάιγκερ Γουντς από τα τουρνουά PGA (141 εκ.) και αρκετά ακόμα φυσικά.

Μέχρι πότε μπορούν, όμως, να εξαγοράζουν τα χρήματα το ποδόσφαιρο και τους αθλητές; Πότε θα πέσει αυτή η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι; Πότε τα ποσά θα επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα, συμβαδίζοντας με την εποχή στην οποία βρισκόμαστε;

Ρητορικά ερωτήματα που πιθανότατα δεν θα απαντηθούν ποτέ. Απλώς ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί κάποιος που θα ενδιαφερθεί για το ίδιο το άθλημα…

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0