Sports Βusiness

Η Ντόρτμουντ γνωρίζει από μεταγραφές, ρωτήστε τους Χάαλαντ, Ντεμπελέ και Μπέλινγκχαμ... (video)

Η Ντόρτμουντ γνωρίζει από μεταγραφές, ρωτήστε τους Χάαλαντ, Ντεμπελέ και Μπέλινγκχαμ... (video)

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι μία από τις ομάδες που γνωρίζει πολύ καλά την έννοια του «business» στον χώρο του ποδοσφαίρου. Η χρηματιστηριακή αξία των Βεστφαλών έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά τις πολύ επιτυχημένες μεταγραφικές κινήσεις της.

Την τελευταία εξαετία, οι Βεστφαλοί έχουν βάλει πολλά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία τους, πουλώντας τους πιο ταλαντούχους παίκτες τους. Οι «κιτρινόμαυροι» ξόδεψαν συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ στους Χάαλαντ, Ντεμπελέ, Πούλισιτς, Σάντσο και Μπέλινγκχαμ και μετά την αποχώρηση του τελευταίου κατάφεραν να γίνουν πλουσιότεροι κατά 251 εκατ.!  

  

1. Ουσμάν Ντεμπελέ - Μπαρτσελόνα

Ο νυν παίκτης της Μπαρτσελόνα, Ουσμάν Ντεμπελέ, το 2016 πωλήθηκε στην Μπορούσια από τη γαλλική Ρεμς έναντι 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο 26χρονος εξτρέμ μόλις μία σεζόν παρέμεινε στην ομάδα των Βεστφαλών, καθώς οι Καταλανοί έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για να κάνουν δικό τους τον Γάλλο, καταβάλλοντας συνολικά το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτησή του!

Ο Ντεμπελέ τη χρονιά 2016/17 με τη φανέλα της Ντόρτμουντ βρήκε δέκα φορές δίχτυα και μοίρασε 21 ασίστ σε μόνο 50 εμφανίσεις.

Το ποσό που διέθεσαν οι «μπλαουγκράνα» για την αγορά του Γάλλου ήταν αστρονομικό και καθιστούσε τη συγκεκριμένη μεταγραφή ως τη δεύτερη πιο ακριβή που είχε έως τότε πραγματοποιηθεί στην ιστορία του ποδοσφαίρου (Πίσω από εκείνη του Νεϊμάρ στην PSG)!

Ο παίκτης ήδη από την πρώτη χρονιά στην Μπαρτσελόνα, «έβγαλε τα λεφτά του» και σχεδόν έξι χρόνια αργότερα έχει σκοράρει συνολικά 40 γκολ, δημιουργώντας 43 ακόμα!  


2. Τζέιντον Σάντσο - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Τζέιντον Σάντσο ήταν μόλις 17 ετών όταν η Μπορούσια τον αγόρασε από την δεύτερη ομάδα της Μάντσεστερ Σίτι έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ το 2017.

Ο νεαρός Άγγλος έμεινε σχεδόν τέσσερα χρόνια στο Ντόρτμουντ και μέσα στο διάστημα αυτό κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο καθαριστικούς παίκτες των Βεστφαλών. Συνολικά αγωνίστηκε σε 137 παιχνίδια, σημειώνοντας 50 γκολ και 64 ασίστ!

Το 2021, ο 23χρονος πλέον Σάντσο μετακόμισε στην κόκκινη πλευρά του Μάντσεστερ, με τους «κόκκινους διαβόλους» να καταβάλλουν το ποσό των 85 εκατομμυρίων για την απόκτησή του.

Η πρώτη χρονιά του παίκτη με τη νέα του ομάδα δεν πήγε όπως ο ίδιος θα περίμενε. Ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και σε πολλά παιχνίδια δεν ήταν καν στο αρχικό σχήμα.

Τόσο τότε όσο και την τρέχουσα σεζόν, τα λεπτά συμμετοχής και η προσφορά του στην ομάδα των Άγγλων ήταν δυσανάλογα με το τεράστιο ποσό που κόστισε η μεταγραφή του.    

   


3. Κρίστιαν Πούλισικ - Τσέλσι

Το 2019 η Ντόρτμουντ έβαλε στα ταμεία της 65 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση του 20χρονου τότε Κρίστιαν Πούλισικ.  

Ο νεαρός μεσοεπιθετικός ανδρώθηκε στην ομάδα των Βεστφαλών και οι «μπλε» αποφάσισαν να επενδύσουν πάνω του μετά τις πολύ καλές του εμφανίσεις με τη φανέλα της BVB.

Ο απολογισμός του Αμερικανού παίκτη από τη θητεία του στη Μπορούσια ήταν 19 γκολ και 26 ασίστ. Ο ίδιος συνέχισε και την επόμενη χρονιά να αγωνίζεται ως δανεικός στη Ντόρτμουντ, μέχρι που μετακόμισε οριστικά στο Λονδίνο το 2019.

Οι καλές του εμφανίσεις αυξήθηκαν και εκεί με τον 24χρονο να μην απογοητεύει, καθώς έως τώρα έχει σκοράρει 26 φορές και έχει μοιράσει ακόμα 21 ασίστ στους συμπαίκτες του.


4. Τζουντ Μπέλιγκχαμ - Ρεάλ Μαδρίτης  

Το wonderkid της Μπορούσια έγινε το πιο πρόσφατο μεταγραφικό απόκτημα της Ρεάλ Μαδρίτης. Το ποσό που διέθεσαν οι «μερένχες» για την αγορά του 19χρονου μέσου άγγιζε τα 103 εκατομμύρια ευρώ, για έναν παίκτη που η BVB είχε αγοράσει από την ομάδα του Μπέρμιγχαμ έναντι 30 εκατ. 

Επρόκειτο για τη δεύτερη μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία των «γαλάκτικος» με την υπερ-πρωταθλήτρια Ρεάλ να δείχνει πως ποντάρει πάνω στον πολύ ταλαντούχο Άγγλο, ο οποίος θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη μεσαία γραμμή της.

Ο Μπέλιγχαμ ξεχώρισε ως παίκτης της Ντόρτμουντ και σε ηλικία μόλις 19 έγραψε ιστορία φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Αποτέλεσε έναν από τους παίκτες-κλειδιά των Βεστφαλών, ολοκληρώνοντας την καριέρα του εκεί με 24 γκολ και 25 ασίστ.


5. Έρλινγκ Χάαλαντ - Μάντσεστερ Σίτι   

Ο «βιονικός» Νορβηγός αποκτήθηκε από τη Μπορούσια το 2020 έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ από τη Σάλτσμπουργκ. Δεν χρειάστηκε πολύ καιρό για να αποδείξει πως πρόκειται για έναν παίκτη-φαινόμενο που μπορεί να γίνει τεράστια απειλή για οποιαδήποτε άμυνα.

Τα στατιστικά του όσο ακόμα ήταν παίκτης των Βεστφαλών ήταν εξωφρενικά και ο ίδιος έγινε περιζήτητος έχοντας σημειώσει συνολικά 86 γκολ με τη φανέλα των Γερμανών μέσα σε μόλις δύο χρόνια!

Η ομάδα που κατάφερε να εντάξει στο δυναμικό της τον 23χρονο φορ ήταν η Μάντσεστερ Σίτι που προσέφερε στους Βεστφαλούς 100 εκατομμύρια προκειμένου να τον κάνει δικό της.

Σχετικά με τον αν η μεταγραφή αυτή τους βγήκε σε καλό, δεν χωράει καμία αμφισβήτηση, καθώς η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, για πρώτη φορά στην ιστορία της κατέκτησε το Champions League με το Νορβηγό επιθετικό να αγγίζει τα 12 γκολ στη διοργάνωση.

Έως τώρα, στις 53 του εμφανίσεις με τη φανέλα των «πολιτών», έχει σκοράρει 52 και έχει μοιράσει 9 ασίστ.   



Βασιλική Μπαρτζιώτη

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0