Sports Βusiness

«Απόβαση» του Κατάρ και στο ΝΒΑ: Η QIA απέκτησε το 5% της εταιρείας που ελέγχει τους Γουίζαρντς!

«Απόβαση» του Κατάρ και στο ΝΒΑ: Η QIA απέκτησε το 5% της εταιρείας που ελέγχει τους Γουίζαρντς!
Μετοχές μίας ομάδας του NBA -έστω και έμμεσα- για πρώτη φορά εκτός ΗΠΑ, για χάρη της QIA από το Κατάρ!
«Επέλαση» και στο μπάσκετ, μετά από αυτήν στο ποδόσφαιρο; Το μέλλον θα δείξει! Το μόνο βέβαιο προς το παρόν είναι πως fund από το Κατάρ κατάφερε να πετύχει κάτι... αδιανόητο μέχρι πριν λίγο καιρό: να αποκτήσει -έστω και έμμεσα- μειοψηφικό πακέτο μετοχών ενός franchise του ΝΒΑ!

Έως και πριν λίγες ημέρες, όλα βρίσκονταν μόνο στην κατοχή εταιρείων από τις ΗΠΑ. Το Κατάρ, όμως, βρήκε τον τρόπο να «εισχωρήσει» και στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, μετά από αυτόν του ποδοσφαίρου, όπου έφτασε έως και τη διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, μόλις λίγους μήνες πριν.

Η QIA, fund από τη χώρα της Μέσης Ανατολής, απέκτησε το μειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Monumental Sports & Entertainment, στην κατοχή της οποίας βρίσκονται οι Ουάσινγκτον Γουίζαρντς, οι WNBA Mystics, το γήπεδο στο οποίο αγωνίζονται, οι Ουάσινγκτον Κάπιταλς του NHL, αλλά και αθλητικό δίκτυο, NBC.

Η συμφωνία με την επενδυτική ομάδα από το Κατάρ αποτιμούσε το 100% του ομίλου στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Το NBA επέτρεψε πρόσφατα σε ταμεία από χώρες όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία ή ο Καναδάς, να επενδύουν σε franchise, όπως ακριβώς ένα επενδυτικό ταμείο.

Οι κανόνες είναι παρόμοιοι: κανένα από αυτά τα fund δεν μπορεί να κατέχει περισσότερο από το 20% του κεφαλαίου και μία ομάδα δεν μπορεί να δώσει περισσότερο από το 30% του κεφαλαίου της σε τέτοιου τύπου επενδυτές. Επιπλέον, τους επιτρέπεται να έχουν μόνο παθητικό ρόλο και να μην συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων.

Η επιχείρηση έχει πραγματοποιηθεί μέσω της Qatar Investment Authority, μιας διαφορετικής εταιρείας από την Qatar Sports Investments, στην οποία ανήκει η Παρί Σεν Ζερμέν.

Η QIA έχει τα κεντρικά της γραφεία στη Νέα Υόρκη από το 2015 και παίζει καθοριστικό ρόλο στις επενδύσεις του Κατάρ που γίνονται στις ΗΠΑ.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0