Sports Βusiness

Πώς οι σύλλογοι της Premier League έκαναν φορολογική «ντρίμπλα» αξίας 285 εκατ. ευρώ!

Πώς οι σύλλογοι της Premier League έκαναν φορολογική «ντρίμπλα» αξίας 285 εκατ. ευρώ!
Τι είναι η «διπλή εκπροσώπηση»; Τίποτα περισσότερο από ένα φορολογικό... τρικ, μέσω του οποίου παίκτες, σύλλογοι και ατζέντηδες στην Premier League, απέφυγαν φορολόγηση ύφους 285 εκατ. ευρώ!
Το πιο αμφίρροπο πρωτάθλημα του πλανήτη, το καλύτερο στον κόσμο, το ακριβότερο όλων. Μόλις μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που συνοδεύουν κάθε αναφορά στην Premier League και ο καθένας από αυτούς, ισχύει. 
 
Ως προς τον τελευταίο, όμως, υπάρχει ένα... παρακλάδι του, που έχει «σηκώσει» πολλή συζήτηση και έχει φτάσει έως το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, μέσα σε ένα διάστημα τριών ετών, οι σύλλογοι της Premier League κατάφεραν να γλιτώσουν από φορολογία ύψους 285 εκατ. ευρώ! Πώς; Μέσω της γνωστής ως «διπλής εκπροσώπησης».

Σε κάθε συναλλαγή μεταξύ παικτών και δύο συλλόγων, υπάρχει ένας εκπρόσωπος του πρώτου, ο λεγόμενος ατζέντης, που προσπαθεί να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό deal για τον πελάτη του. Όταν αυτό ολοκληρωθεί, λαμβάνει είτε μέσω προμήθειας, είτε μέσω αμοιβής, ένα ποσό για το οποίο φορολογείται στο 60%. Ωστόσο, αν εκπροσωπήσει κι έναν από τους δύο συλλόγους, δηλαδή πληρωθεί τόσο από την ομάδα, όσο και από τον παίκτη, τότε το ποσοστό φορολόγησής του «πέφτει» στο μισό, δηλαδή στο 30%!

Κι όμως γίνεται, μέσω μίας διαδικασίας σχετικά... αφηρημένης, την οποία η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας απαγορεύει μεν, αλλά με γραπτή κοινή συναίνεση όλων των πλευρών, την επιτρέπει!

Το 2021, η FA κυκλοφόρησε τα αποτελέσματα μίας έρευνας, σύμφωνα με τα οποία το 68% των deals στην Premier League τα τελευταία τρία χρόνια, έγιναν κατά αυτόν τον τρόπο. Εκτιμάται πως το 2019, παίκτες, σύλλογοι και ατζέντηδες «απέφυγαν» 100 εκατ. ευρώ, το 2020 περίπου το ίδιο ποσό και το 2021 κοντά στα 92 εκατ. ευρώ.

Το μόνο δεδομένο είναι πως ερευνήθηκαν πολλοί σύλλογοι, χωρίς να έχει γίνει γνωστοί ποιοι ακριβώς, αλλά τα τελευταία χρόνια, μέσω της διπλής εκπροσώπησης, φέρεται να «ευνοήθηκαν» περισσότερο η Μάντσεστερ Σίτι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Άρσεναλ και η Τσέλσι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έρευνας, οι ομάδες του Μάντσεστερ «γλίτωσαν» από τη φορολογία 11 εκατ. ευρώ, η Λίβερπουλ εννιά και η Τσέλσι 13,5!

FseJpDTXsAAA6ff.jpg

Προφανώς, πρόκειται για ένα «φλέγον» ζήτημα στο «Νησί», το οποίο έφτασε έως το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε ομιλία της, η Μεγκ Χίλιερ του Εργατικού Κόμματος τόνισε: «Δεν είναι δυνατόν, μία ομάδα να γλιτώνει μία τόσο υψηλή φορολογία και μία άλλη, όχι!»

Από την άλλη πλευρά, ο Σύλλογος Ποδοσφαιρικών Εκπροσώπων ανέφερε: «Οι ενέργειές μας μιλούν από μόνες τους. Από το 2015, έχουμε πληρώσει σε φόρους 650 εκατ. ευρώ, χωρίς καμία προσπάθεια να το αποφύγουμε».

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0