Sports Βusiness

Μάικλ Τζόρνταν και Τάιγκερ Γουντς: Οι «Μίδες» του αθλητισμού

Μάικλ Τζόρνταν και Τάιγκερ Γουντς: Οι «Μίδες» του αθλητισμού

Μάικλ Τζόρνταν και Τάιγκερ Γουντς «φιγουράρουν» στην κορυφή της λίστας των 50 πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών, σύμφωνα με το Sportico.

Μια νέα έρευνα του Sportico, σε συνεργασία με τα περιοδικά Forbes και Sports Illustrated, έκανε γνωστά τα ονόματα των 50 πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών παγκοσμίως, υπολογίζοντας τα καθαρά τους έσοδα από την αρχή της καριέρας τους έως το σήμερα.

Το όνομα που…  δεσπόζει στην λίστα είναι αυτό του μύθου Μάικλ Τζόρνταν, ο οποίος εκτός από κορυφαίος παίκτης είναι και ικανότατος επιχειρηματίας. Έχοντας χτίσει μια «αυτοκρατορία» μαζί με την Nike, η περιουσία του εμβληματικού πρώην παίκτη των Σικάγο Μπουλς έχει εκτοξευθεί. Τα Nike Jordan ξεκίνησαν την κυκλοφορία τους το 1987 και έκτοτε εξελίχθηκαν στην πιο κερδοφόρα επιχείρηση αθλητικών ειδών με αγοραστική αξία 187 εκατομμυρίων.  

Τα έσοδα του Τζόρνταν από το 1984 που ξεκίνησε την καριέρα του έως το 2003, όποτε και αποσύρθηκε, υπολογίζονται στα 2,37 δισεκατομμύρια ευρώ! Ο ίδιος έχει αμειφθεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στην ιστορία του ΝΒΑ, γεγονός που αιτιολογεί το γιατί βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πλουσιότερων αθλητών.

Το αναμενόμενο θα ήταν οι κορυφαίες θέσεις να καταλαμβάνονται από αθλητές του ποδοσφαίρου ή του μπάσκετ, ωστόσο το γκολφ κάνει την έκπληξη έχοντας τρία ονόματα στο top-5 του πίνακα. Ο Τάιγκερ Γουντς, Άρνολντ Πάλμε και Τζακ Νικλάους βρίσκονται στις θέσεις 2,3 και 4 αντίστοιχα. Τα έσοδα του Αμερικανού «Τάιγκερ» ανέρχονται στα 1,77 δισεκατομμύρια δολάρια από το 1996, την χρονιά δηλαδή που ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στο άθλημα του γκολφ.


Οι σούπερ σταρς του ποδοσφαίρου, Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι, βρίσκονται στις θέσεις 5 και 7 αντίστοιχα. Ο Πορτογάλος επιθετικός, που παράλληλα είναι και πολύ επιτυχημένος ινφλουένσερ, έχει αμοιβές που αγγίζουν το 1,29 δις ευρώ. Παράλληλα, ο Αργεντίνος παγκόσμιος πρωταθλητής και άσος της Παρί, από το 2004 που άρχισε την ποδοσφαιρική του πορεία με την φανέλα της Μπαρτσελόνα, έχει έσοδα που ανέρχονται στα 1,22 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η μοναδική γυναίκα που βρίσκεται στην λίστα των 50 πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών, είναι η Σερένα Γουίλιαμς. Η Αμερικανίδα τενίστρια που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2022, βρίσκεται στην θέση 38 της κατάταξης μετρώντας έσοδα ύψους 459,7 εκατομμυρίων. Η ίδια αγωνίστηκε σε κορυφαίο επίπεδο επί 27 συναπτά έτη, έχοντας ξεκινήσει το 1995. Η Γουίλιαμς θεωρείται από πολλούς ως η πιο πετυχημένη αθλήτρια της σύγχρονης εποχής, ωστόσο βρίσκεται χαμηλά στην συγκεκριμένη λίστα σε σχέση με άλλα ονόματα. Με το δεδομένο αυτό, καταλαβαίνουμε πως πρέπει να γίνουν ακόμα «βήματα» ώστε να εξασφαλιστεί ισότητα στις αμοιβές μεταξύ αντρών και γυναικών και στον αθλητισμό.


Η πυγμαχία έχει επίσης μεγάλη παρουσία στην λίστα με τον Φλόιντ Μέιγουέδερ να είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος εκπρόσωπος της. Τα έσοδα του Αμερικανού μποξέρ υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 1,11 δισεκατομμύρια δολάρια και τον κατατάσσουν στην 8η θέση της κατάταξης.


50.jpg

Βασιλική Μπαρτζιώτη
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0