Sports Βusiness

Λίβερπουλ: Ο ισολογισμός έδειξε πράσινο βελάκι μετά από τρεις σεζόν

Λίβερπουλ: Ο ισολογισμός έδειξε πράσινο βελάκι μετά από τρεις σεζόν

Η Λίβερπουλ ανακοίνωσε τους χρηματοοικονομικούς της ισολογισμούς μέχρι τον Μάιο του 2022. Τα αποτελέσματα πρέπει να χάρισαν χαμόγελα στους υπεύθυνους της ομάδας καθώς πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια το πρόσημο είναι θετικό.

Η πανδημία δεν άφησε (σχεδόν) καμία ομάδα ανεπηρέαστη, δημιουργώντας τρύπες στα βιβλία των οικονομολόγων. Έτσι και η Λίβερπουλ δέχθηκε αυτό το πλήγμα με τις τρεις τελευταίες της σεζόν ο τελικός της λογαριασμός να γράφει μείον. Σύμφωνα όμως με τα τελευταία στοιχεία που η ίδια η ομάδα ανακοίνωσε, για την περσινή σεζόν και συγκεκριμένα μέχρι τον Μάιο του 2022, η «χασούρα» σταμάτησε. Η ομάδα μετά από καιρό είχε καθαρό κέρδος το οποίο έφτασε σχεδόν στα 8,5 εκατομμύρια € (πριν την φορολογία).

Μπορεί για πολλούς το νούμερο αυτό να φαντάζει μικρό, αλλά δεν θα έπρεπε. Τα συνολικά έσοδα της ομάδας πλησιάζουν τα 700 εκατομμύριά € και την τοποθετούν στην τρίτη θέση της Παγκόσμιας κατάταξης πίσω μόνο από την Μάντσεστερ Σίτι και την Ρεάλ Μαδρίτης. Τα περσινά υψηλά έσοδα προέρχονται κυρίως από τα τηλεοπτικά δικαιώματα (που καλύπτουν περίπου το 45% του συνολικού ποσού), από το «Άνφιλντ» (πρώτη χρονιά πέρσι που επιτρεπόταν τα γήπεδα να έχουν πλήρης χωρητικότητα), συμφωνίες για νέες χορηγίες και τέλος κάπου στα 100 εκατομμύριά € από την πορεία της ομάδας μέχρι και τον τελικό του Champions League.

 Το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί η Λίβερπουλ όμως είναι ο λογαριασμός των εξόδων που συνεχώς και αυξάνετε για τους «κόκκινους». Με την ενεργειακή κρίση να «καλπάζει» και σε συνδυασμό με την αύξηση μισθών σε αρκετούς ποδοσφαιριστές, τα κόστη ανέβηκαν κατά 78 εκατομμύρια € σε σχέση με την περσινή σεζόν φτάνοντας το σύνολο πλέον σε κάτι παρά πάνω από 690 εκατομμύρια €. Οι μακροχρόνιες ανανεώσεις συμβολαίων σε πολλούς ποδοσφαιριστές της (όπως Χέντερσον, Άλισον και Ζότα) αλλά και οι προσθήκες των Ντίαζ και Καρβάλιο ξεφούσκωσαν τα ταμεία της ομάδας.



Ο οικονομικός σύμβουλος της Λίβερπουλ, Άντι Χιουζ δήλωσε «Η οικονομική δύναμη της ομάδας παραμένει ισχυρή και συνεχίζουμε να λειτουργούμε έναν βιώσιμο σύλλογο που είναι και ο κύριος στόχος μας από οικονομικής άποψης».

Ο λογαριασμός των εξόδων στον επόμενο ισολογισμό που θα ανακοινωθεί προβλέπεται όμως πως θα είναι και ακόμα μεγαλύτερος διότι τότε θα έχουν καταμετρηθεί και τα ποσά που δόθηκαν για τους Νούνιες και Γκάκπο. Είναι πλήρως κατανοητό πως η πρόκριση της Λίβερπουλ στο Champions League του χρόνου είναι αναγκαία και όχι μόνο για το πρεστίζ της ομάδας.

This Is Anfield - What Liverpool players past and present said on Anfield's  iconic sign - Liverpool FC - This Is Anfield

Άγγελος Κρεμαστός

 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0