Sports Βusiness

Deloitte Football Money League: H Σίτι είναι μπροστά αλλά η Λίβερπουλ ξεπέρασε για πρώτη φορά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε εμπορικά έσοδα!

Deloitte Football Money League: H Σίτι είναι μπροστά αλλά η Λίβερπουλ ξεπέρασε για πρώτη φορά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε εμπορικά έσοδα!

Η Μάντσεστερ Σίτι διατήρησε τη θέση της στην κορυφή της Money League που ανακοινώνει εδώ και 26 χρόνια η Deloitte και για δεύτερη φορά ήταν ο σύλλογος με τα υψηλότερα έσοδα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο (σεζόν 2021-22). Αντίθετα υπάρχει μεγάλη πτώση στις δύο ομάδες που μέχρι πριν την πανδημία κυριαρχούσαν, δηλαδή τη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα ενώ οι περισσότερες ομάδες έχουν επιστρέψει στα προ Covid-19 επίπεδα με τις αγγλικές να είναι αυτές που κυριαρχούν! Η Λίβερπουλ ήταν η ομάδα που έκανε το μεγαλύτερο άλμα την αγωνιστική χρονιά που πέρασε, αφήνοντας πίσω της την άλλοτε παντοδύναμη εμπορικά Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ και η Νιούκαστλ μπήκε στην πρώτη εικοσάδα, ανάμεσα στους συλλόγους με τα περισσότερα εμπορικά έσοδα από διαφημίσεις και δικαιώματα.

Λίγες εβδομάδες λοιπόν αφότου μας… άφησε το 2022 και η Deloitte ανακοίνωσε τις οικονομικές της μελέτες. Το Money League του… κολοσσού αυτού,  η ετήσια έκθεση δηλαδή που παρουσιάζει το Top-20 των συλλόγων με τα μεγαλύτερα έσοδα για την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, βρίσκει για δεύτερο συναπτό έτος τη Μάντσεστερ Σίτι στην κορυφή.
Fm1I8k7WYAA0Pny_1.jpg

Αν ρίξει κάποιος μια γρήγορη ματιά στην κατάταξη, θα κατανοήσει πως οι «Πολίτες», που είχαν μπει στην πρώτη πεντάδα για πρώτη φορά το 2015/16, έχουν τρομερή ανάπτυξη. Αυτή  τροφοδοτήθηκε κυρίως από την αύξηση των εμπορικών εσόδων (από 65 εκατ. ευρώ σε 373 εκατ. ευρώ το 2021/22), ποσοστό που αποτελεί νέο ρεκόρ στην Premier League.

Η Λίβερπουλ είναι εκείνη με την μεγαλύτερη αυξητική τάση  μεταξύ των σταθερών συλλόγων που συμπεριλαμβάνονται χρόνια τώρα στην  έκδοση του Money League. Ο σύλλογος ανέβηκε τέσσερις θέσεις (από την 7η στην 3η), για να πετύχει την υψηλότερη παρουσία του στην 26χρονη ιστορία της έκθεσης και με αυτόν τον τρόπο ξεπέρασε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για πρώτη φορά.

Στο επίτευγμα αυτό συνέβαλλε η πορεία ως τον τελικό του UEFA Champions League 2022, ούσα επίσης μόνο ένα από τα πέντε κλαμπ που είχαν έσοδα άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά την ημέρα των αγώνων. Αυτό το day revenue το στερήθηκαν το 2020-21 οι ομάδες (Τσέλσι-Σίτι) και καθώς οι οπαδοί επέστρεψαν στα ποδοσφαιρικά γήπεδα μαζικά το 2021-22, σημειώθηκαν μεγάλες μεταστροφές!

Αυτό το έσοδο για τους Reds ειδικά αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, με την επέκταση της κερκίδας του Anfield Road που πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τη σεζόν 2023/24.
Fm04_BWX0AQugIP.jpg

Για πρώτη φορά από το 2018/19, ένας νέος σύλλογος μπήκε στο top-10 της Money League, με την Άρσεναλ να αντικαθιστά τη Γιουβέντους (η οποία έπεσε από την 9η στην 11η), κυρίως λόγω των σημαντικών εσόδων που δημιουργήθηκαν  για τους «Gunners» την ημέρα του αγώνα, που ήταν σχεδόν τριπλάσια από αυτά της Serie Α. Οι ιταλικοί σύλλογοι απόκτησαν ξανά  σημαντικό μέρος εσόδων μετά τη λήξη της πανδημίας, ωστόσο σημαντική ήταν για την Άρσεναλ η απόδοση της επένδυσης στο στάδιο της «Emirates», γεγονός που δικαιολογεί κατά πολύ την αύξηση εμπορικών εσόδων! Σε αντίθεση με τα παλαιά γήπεδα στην Ιταλία που δεν προσφέρουν ευκαιρία στους οπαδούς να ψωνίσουν πράγματα σε μια αγωνιστική ημέρα και να αφήσουν ακόμα περισσότερα λεφτά στις ομάδες!

Οι ιστορικές δυνάμεις του Money League, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, δεν έχουν ακόμη ανακτήσει τα έσοδα ούτως ώστε να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα και ως εκ τούτου τα έσοδα των συλλόγων έχουν μειωθεί κατά 203 εκατ. ευρώ και 43 εκατ. ευρώ αντίστοιχα από το 2018/19. Αυτή βέβαια ήταν μια σεζόν που τις είδε και τις δύο να αποφέρουν έσοδα που θα τους επέτρεπαν  να φτάσουν στην κορυφή του Money League το 2021/22. Αλλά οι αγγλικές ομάδες έχουν ξεφύγει των Ισπανών κατά πολύ!

Αντίθετα, η Λίβερπουλ (αύξηση 97 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2018/19), η Παρί Σεν Ζερμέν (άνοδος 18 εκατ. ευρώ) και η Τσέλσι (άνοδος 55 εκατ. ευρώ) έχουν ξεπεράσει τα επίπεδά τους πριν από την πανδημία και στην περίπτωση της Μάντσεστερ Σίτι (άνοδος €120 εκατ.) αυτή ανέβηκε στην κορυφή της κατάταξης στο ίδιο διάστημα.

Πιο κάτω στο Money League, η Γιουβέντους δημιούργησε έσοδα 401 εκατομμυρίων ευρώ το 2021/22, σε σύγκριση με τα 460 εκατομμύρια ευρώ το 2018/19, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών στις παρουσίες στη Serie A το 2021/22 και των λιγότερο επιτυχημένων εμφανίσεων σε διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA.

Εν τω μεταξύ, η  Ίντερ  με έσοδα 308 εκατ. ευρώ το 2021/22, σε σύγκριση με τα 365 εκατ. ευρώ το 2018/19, υπολείπεται γιατί τότε ήταν η τελευταία χρονιά που πολλοί σημαντικοί σπόνσορες  συνδέθηκαν με τον σύλλογο. Και είναι εκπληκτικό αν καταλάβει κανείς πως τα έσοδα στην Ίντερ αλλά και στην περσινή πρωταθλήτρια Μίλαν κατέβηκαν ενώ οι δύο ομάδες έχουν κατακτήσει τα δύο τελευταία σκουντέτο!
Fm1Y9rBWQAAZWvd.jpg

Ωστόσο, τα χαμένα έσοδα αυτών των «τοπ 20» συλλόγων αντισταθμίστηκαν από μια ισχυρή οικονομική απόδοση αλλού, ιδίως με τη Γουέστ Χαμ να κερδίζει 85 εκατομμύρια ευρώ. Περισσότερα δηλαδή από ό,τι πριν από την πανδημία, με σημαντική αύξηση σε όλες τις ροές εσόδων κάτι που έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή της παρουσία την περσινή περίοδο ως τα ημιτελικά του Europa League

Κατά γενική ομολογία, η πλειονότητα των κλαμπ του Top-20 είχε θετικό πρόσημο με τις μοναδικές ομάδες που είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται, πέρα από τις ιταλικές, είναι ελαφρώς η Λέστερ στο Νο17 από τη 15η θέση (252 από 255, -1%) και η Έβερτον στο Νο19 από ένα σκαλί παραπάνω (213 από 218, -2%).

Όπως γίνεται δια γυμνού οφθαλμού αντιληπτό, στην Premier League βρίσκονται οι ομάδες με τα υψηλότερα έσοδα, με το χρήμα να ρέει… άφθονο στο Νησί. 11/20 συλλόγους της λίστας βρίσκονται στην Αγγλία, τρεις στην Ισπανία, άλλες τόσες στην Ιταλία, δύο στη Γερμανία και η Παρί από τη Γαλλία.

Συνολικά το Top-20 της Deloitte Football Money League:

  • Μάντσεστερ Σίτι
  • Ρεάλ Μαδρίτης
  • Λίβερπουλ
  • Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  • Παρί Σεν Ζερμέν
  • Μπάγερν Μονάχου
  • Μπαρτσελόνα
  • Τσέλσι
  • Τότεναμ
  • Άρσεναλ
  • Γιουβέντους
  • Ατλέτικο Μαδρίτης
  • Ντόρτμουντ
  • Ίντερ
  • Γουέστ Χαμ
  • Μίλαν
  • Λέστερ
  • Λιντς
  • Έβερτον
  • Νιουκάστλ
Μάνος Φυρογένης 
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0