Sports Βusiness

Τσέλσι: «Ντριμπλάροντας» το Financial Fair Play, παρά το σχεδόν μισό δις για μεταγραφές!

Τσέλσι: «Ντριμπλάροντας» το Financial Fair Play, παρά το σχεδόν μισό δις για μεταγραφές!
Πώς θα πάρει το πράσινο «φως» από το Financial Fair Play, με μεταγραφές 425 εκατομμυρίων ευρώ; Κι όμως, η Τσέλσι έχει βρει τον τρόπο.
Το «κόλπο-γκρόσο» της Τσέλσι με τον Μιχάιλο Μούντρικ, ναι μεν αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως επένδυση και μεταγραφική «νίκη» κόντρα στην Άρσεναλ, αλλά «εκτόξευσε» δε, το συνολικό ποσό που έχει δαπανήσει ο σύλλογος, εντός της τρέχουσας σεζόν.

Η απόκτηση των Μούντρικ, Μπαντιασίλ, Φοφανά Γουέσλεϊ και Ντέτρο, Κασαντέι, Τσουκουεμέκα, Κουκουρέγια και Σλονίνα, κόστισε, συνολικά, 425 εκατομμύρια ευρώ στους «μπλε» του Λονδίνου. Το νέο «αφεντικό» του συλλόγου, Τοντ Μπόελι, θέλησε να δώσει το δικό του «στίγμα» με το... καλημέρα. Σαφώς, ο πέλεκυς του Financial Fair Play παραμονεύει, ωστόσο, η Τσέλσι έχει βρει τη λύση.

Κανένας από τους προαναφερθέντες ποδοσφαιριστές, δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο μικρότερο των έξι ετών. Δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός. Το κάθε άλλο!

Κατά αυτόν τον τρόπο, η Τσέλσι «μοιράζει» τα έξοδα της κάθε μεταγραφής και στις επόμενες σεζόν, αποφεύγοντας να επιβαρύνει το μπάτζετ μίας και μόνο περιόδου. Για παράδειγμα, η μεταγραφή του Μιχάιλο Μούντρικ κόστισε 88 εκατ. λίρες. Το συμβόλαιό που υπέγραψε, είναι για 8,5 χρόνια, κάτι που σημαίνει, πως κάθε σεζόν θα επιβαρύνεται με 10 εκατομμύρια λίρες περίπου, κάθε σεζόν. Κάπως έτσι, υπάρχει ελεύθερος χώρος για να κινηθεί στο μεταγραφικό παζάρι. Βέβαια, όπως σε κάθε τρικ, εκτός από κέρδη, ελλοχεύουν και κίνδυνοι.

Από τη μία, σε περίπτωση που ένας παίκτης πετύχει και είναι δεμένος με συμβόλαιο μεγάλης χρονικής διάρκειας, ο σύλλογος είναι εξασφαλισμένος. Όχι μόνο ως προς το FFP, αλλά παράλληλα, ως προς την ύπαρξη των παικτών στο ρόστερ του, στην πιο παραγωγική φάση της καριέρας τους, με μισθούς που υπογράφησαν είτε το 2022, είτε το 2023. Αν αποτύχει, όμως, θα μπει -θέλοντας και μη- στη διαδικασία πώλησης ή αποδέσμευσής του.

Πάνω από όλα αυτά, όμως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος παραμένει ένας: η μη πρόκριση της Τσέλσι στους ομίλους του Champions League. Άλλωστε, κάθε υπολογισμός έχει γίνει με δεδομένο, πως οι «μπλε» του Λονδίνου θα δώσουν το «παρών» στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0