Sports Βusiness

Αμερικανική απόβαση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Πάνω από 30 ομάδες αγόρασαν μέσα στα χρόνια της πανδημίας!

Αμερικανική απόβαση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Πάνω από 30 ομάδες αγόρασαν μέσα στα χρόνια της πανδημίας!

Μπόρνμουθ και Λυών αποτελούν τα πιο πρόσφατα παραδείγματα εξαγοράς ευρωπαϊκών συλλόγων από Αμερικανούς επενδυτές, διευρύνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των ομάδων της γηραιάς ηπείρου αμερικανικών συμφερόντων σε 62! Περίπου τα 2/3 των εξαγορών αυτών των συλλόγων πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια της πανδημίας.

Ήταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα όταν γινόταν γνωστό το deal του Αμερικανού εκατομμυριούχου, Τζον Τέξτορ, με τον όμιλο «OL Groupe», ο οποίος μεταξύ άλλων διοικεί και την ποδοσφαιρική ομάδα της Λυών. Συνολικά 864 εκατ. ευρώ διέθεσε η εταιρεία του Τέξτορ, «Eagle Football Holding», προκειμένου να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της την γαλλική ιστορική ομάδα. Μάλιστα η Λυών αποτελεί τον δεύτερο ευρωπαϊκό σύλλογο που εξαγοράζει ο Τέξτορ ύστερα από την Κρίσταλ Πάλας στην Αγγλία και τον τρίτο συνολικά, έχοντας αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της βραζιλιάνικης Μποταφόγκο.

Λίγες μονάχα ημέρες πριν την ανακοίνωση της εξαγοράς της Λυών, μία άλλη ομάδα της γηραιάς ηπείρου άλλαζε χέρια και περνούσε πλέον υπό αμερικανική διαχείριση. Η Μπόρνμουθ, η οποία βρισκόταν στην κατοχή του Ρώσου ολιγάρχη, Μαξ Ντέμιν, αποκτούσε πλέον νέο ιδιοκτήτη, με τον Αμερικανό μεγιστάνα, Μπιλ Φόλεϊ να εξαγοράζει τον αγγλικό σύλλογο έναντι 136 εκατ. ευρώ.

Αμερικανική κυριαρχία στην Ευρώπη

Οι δύο αυτές περιπτώσεις ευρωπαϊκών ομάδων που κατέληξαν σε αμερικανικά συμφέροντα είναι οι δύο τελευταίες σε ένα σύνολο 62 συλλόγων που βρίσκονται πλέον στην κυριότητα επενδυτών από τις ΗΠΑ! Μάλιστα, σχεδόν τα 2/3 των συλλόγων αυτών αγοράστηκαν από τους Αμερικανούς σε μία περίοδο τριών χρόνων, μέσα στα χρόνια της πανδημίας του COVID-19 δηλαδή.

Φυσικά τα παραδείγματα δεν τελειώνουν εκεί. Τον περασμένο Νοέμβριο, η αμερικανική εταιρείας ιδιωτικών επενδύσεων «777 Partnes» μέσω μιας θυγατρικής με το όνομα «777 Football Group», προχώρησε στην εξαγορά της γερμανικής Χέρτα Βερολίνου, αυξάνοντας τον αριθμό των ποδοσφαιρικών ομάδων που διαχειρίζεται στις επτά!

Έχοντας ολοκληρώσει την απόκτηση της Τζένοα τον Σεπτέμβριο του 2021, η εταιρεία συνέχισε τις επενδύσεις της και σε σύντομο χρονικό διάστημα προχώρησε στην αγορά μετοχών της Βάσκο ντα Γκάμα (Φεβρουάριος 2022)της Σταντάρ Λιέγης (Απρίλιος 2022) και του Ερυθρού Αστέρα (Μάιος 2022). Πέρα από αυτές της ομάδες, η αμερικανική εταιρεία απέκτησε μειοψηφικά μεν, ισχυρά δε, ποσοστά σε Σεβίλλη και Μέλμπουρν Βίκτορι στην Αυστραλία, με την Χέρτα να αποτελεί το τελευταίο της απόκτημα μέχρι το… επόμενο!

Οι ιδρυτές της «777», Στίβεν Πάσκο και Τζος Γουάντερ, δημιούργησαν την θυγατρική «777 Football Group» ειδικά για έναν σκοπό,  προκειμένου να επενδύσουν αποκλειστικά στον κόσμο του ποδοσφαίρου ακολουθώντας τα βήματα άλλων ομίλων, όπως το City Football Group ή η Red Bull.

Τα παραδείγματα των Τσέλσι και Μίλαν

Φυσικά μέσα στο 2022 υπήρξαν οι μεγάλες αγοραπωλησίες της Τσέλσι και Μίλαν, οι οποίες πέρασαν και αυτές σε αμερικανικά χέρια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις και στον χώρο του βρετανικού ποδοσφαίρου, μιας και ο επί σειρά ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς αναγκάστηκε να πουλήσει τις μετοχές των «μπλε» ύστερα από μία περίοδο παντοκρατορίας του που διήρκεσε 19 χρόνια. Μία κοινοπραξία υπό την ηγεσία του Αμερικανού μεγιστάνα Τοντ Μπέλι, ολοκλήρωσε την εξαγορά της Τσέλσι τον Μάιο του 2022, η οποία κόστισε συνολικά 4,25 δις λίρες!

01g5rc37bytdat3kvzp9.jpg

Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ένα άλλο τεράστιο ποδοσφαιρικό brand, η Μίλαν, ούσα πρωταθλήτρια Ιταλίας έπειτα από 11 χρόνια, πέρασε στην κυριότητα της αμερικανικής φίρμας,  «RedBird Capital Partners». Το deal για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των «ροσονέρι» έφτασε τα 1,2 δις ευρώ, ενώ όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα, ακόμα δύο αμερικανικές εταιρείες μπήκαν στο μετοχικό σχήμα. Η μία είναι η «Yankee Global Enterprises», η οποία μεταξύ άλλων κατέχει το 20% της Νιου Γιορκ Σίτι, ενώ η δεύτερη είναι η επενδυτική εταιρεία «Main Street Advisors» και στην οποία επενδυτές είναι μεταξύ άλλων ο Λεμπρόν Τζέιμς και ο διάσημος τραγουδιστής Drake!

1200x-1.jpg

Το ενδιαφέρον στις «μικρότερες» ομάδες

Η πλειοψηφία ωστόσο των επενδύσεων που κάνουν οι Αμερικανοί επιχειρηματίες δεν αφορούν ομάδες του μεγέθους της Τσέλσι και της Μίλαν. Μεγαλύτερη ζήτηση φαίνεται να έχουν μικρότεροι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, τους οποίους μπορούν και αγοράζουν σε άκρως ανταγωνιστικές τιμές με σκοπό φυσικά να εκτοξεύσουν τις τιμές τους αργότερα. Ομάδες στην Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία αλλά και στις χαμηλότερες κατηγορίες της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Αγγλίας, βρέθηκαν και βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο αμερικανικών εκατομμυριούχων, οι οποίοι βλέπουν ως μεγάλη ευκαιρία την ενασχόλησή τους με αυτές.

https___d1e00ek4ebabms.cloudfront.net_production_a19509f6-7059-46c1-99ad-4a9be25bd44a.jpg

Κάθε χώρα προσφέρει κάτι ελαφρώς διαφορετικό. Η Πορτογαλία είναι μια εστία για την ανάπτυξη παικτών και την πώληση τους με σκοπό το κέρδος, ενώ στην Αγγλία κάποιοι κυνηγούν το όνειρο να φτάσουν στην χρυσοφόρα Premier League. Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο είναι επίσης ότι η διαφορά σε σχέση με τα χρήματα που είναι αναγκασμένος να δώσει ένας επιχειρηματίας για να επενδύσει στο χώρο του αθλητισμού στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη είναι χαώδης.

 Τα αμερικανικά αθλητικά franchise σπάνια πωλούνται και αν το κάνουν τότε αυτό γίνεται σε πολύ υψηλές τιμές. Για παράδειγμα, η ομάδα NFL του Denver Broncos πουλήθηκε για περισσότερα από 4,6 δις δολάρια , ποσό ρεκόρ για μια αθλητική ομάδα οπουδήποτε στον κόσμο!

Επομένως, με την αξία των κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων να αυξάνεται σημαντικά (βλέπε Τσέλσι και Μίλαν), οι περισσότεροι Αμερικανοί αγοραστές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους είτε σε πιο μικρές ομάδες είτε σε χαμηλότερα πρωταθλήματα, στα οποία μπορούν να βρουν συλλόγους με υψηλή δυνατότητα ανάπτυξης, εφόσον φυσικά γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις σε αυτές.

Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0