Sports Βusiness

Ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο: Στην κορυφή ο Εμπαμπέ, 100άρης ο Σάκα, εκτοξεύτηκε η αξία των Μακ Άλιστερ και Ουναχί!

Ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο: Στην κορυφή ο Εμπαμπέ, 100άρης ο Σάκα, εκτοξεύτηκε η αξία των Μακ Άλιστερ και Ουναχί!

Το φινάλε του Μουντιάλ έφερε αλλαγές στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και την αξία αρκετών ποδοσφαιριστών.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 ανήκει πλέον στο παρελθόν, όμως οι ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν στη διοργάνωση πρόκειται να μας απασχολήσουν αρκετά στο μέλλον. Ήδη μάλιστα, οι εμφανίσεις που πραγματοποίησαν άρχισαν να αποτυπώνονται στην τιμή τους στην ποδοσφαιρική αγορά.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ, το transfermarkt ανακοίνωσε αλλαγές στην αξία 53 ποδοσφαιριστών, χάρις την παρουσία τους στο τουρνουά. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι πρόκειται αποκλειστικά για αυξήσεις στις τιμές, αφού όπως δήλωσε ο επικεφαλής του site, Κρίστιαν Σβαρτς, «δόθηκε σημασία μόνο σε παίκτες που έδειξαν σημαντική βελτίωση ή/και κατόρθωσαν να ‘’μαγνητίσουν τα βλέμματα’’, κάτι που αναπόφευκτα οδήγησε σε μία αύξηση του ενδιαφέροντος προς αυτούς».

Ο Εμπαμπέ, ο ακριβότερος ποδοσφαιριστής

Μπορεί πριν από την έναρξη του Μουντιάλ, στην κορυφή των ακριβότερων ποδοσφαιριστών στον κόσμο να βρισκόταν ο Έρλινγκ Χάαλαντ, όμως οι εμφανίσεις του Κιλιάν Εμπαμπέ στη διοργάνωση άλλαξαν τα πράγματα. Ο Γάλλος είδε την αξία του να φτάνει τα 180 εκατ. ευρώ και ο ίδιος να ανεβαίνει ξανά στο νο.1, εκεί που ήταν άλλωστε για μεγάλο διάστημα, προτού τον ξεπεράσει ο Νορβηγός.

Ο Άλβαρες κοστίζει όσο ο... Μέσι, αλλά ο Έντσο Φερνάντες «έσπασε» το κοντέρ

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην έχουμε αλλαγές στην αξία των ποδοσφαιριστών που πλέον είναι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές. Η Αργεντινή λοιπόν κατέκτησε το Μουντιάλ και μαζί με τον Λιονέλ Μέσι «έλαμψαν» μερικοί ακόμα συμπατριώτες του.

Ένας εξ αυτών, ο Χούλιαν Άλβαρες, βοήθησε τα μέγιστα την «αλμπισελέστε» με τα γκολ του να φτάσει ως το τρόπαιο και για αυτό η τιμή του πλέον βρίσκεται στα 50 εκατ. ευρώ, όσο ακριβώς κοστίζει και ο Μέσι. Ο «αρχηγός» της Αργεντινής δεν είχε αλλαγή στην τιμή του, όμως εξακολουθεί να είναι ο πιο ακριβός παίκτης άνω των 34 ετών στον πλανήτη!

Μία άλλη αξιοπρόσεκτη περίπτωση είναι αυτή του Έντσο Φερνάντες. Ο κεντρικός χαφ της Μπενφίκα ήταν εξαιρετικός στο Μουντιάλ και πλέον η τιμή του έφτασε από τα 35, τα 50 εκατ. ευρώ. Έτσι βέβαια, έγινε ο ποδοσφαιριστής με την μεγαλύτερη αύξηση στην αξία του μέσα στο 2022! Συγκεκριμένα, η τιμή αυξήθηκε κατά 1000% φέτος, αφού λίγο πριν την Πρωτοχρονιά του 2022 ο Έντσο κόστιζε 5 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον 55!

Στο χώρο της μεσαίας γραμμής για την Αργεντινή εκτός του Ένζο Φερνάντες, ξεχώρισαν επίσης οι Ροντρίγκο ντε Πολ και Αλέξις Μακ Άλιστερ. Κι αν για τον πρώτο η τιμή του αυξήθηκε κατά πέντε εκατομμύρια για να φτάσει τα 40, για τον δεύτερο η αύξηση ήταν σημαντική. Ο ποδοσφαιριστής της Μπράιτον κοστίζει πια 42 εκατ. ευρώ, από τα 32 πριν το Μουντιάλ, ενώ μέσα στο 2022 η αύξηση της τιμής του έφτασε το 325%! Οι «γλάροι» που τον είχαν αποκτήσει έναντι οκτώ εκατ. ευρώ το 2019, είναι πλέον έτοιμοι να τον πουλήσουν... ακριβά!

Ένα σέντερ μπακ από «χρυσό»

Ο λόγος για τον Γιόσκο Γκβαρντιόλ, ο οποίος αν και μόλις 20 ετών, έδειξε ηγετικά χαρακτηριστικά και ήταν αναντικατάστατος στην πορεία της Κροατίας ως την 3η θέση στον κόσμο. Σίγουρα πρόκειται για το μεγαλύτερο ταλέντο που διαθέτει η «Χρβάτσκα» και αν αρκετοί τον έμαθαν μέσα από το Παγκόσμιο Κύπελλο, στους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς συλλόγους είχε κάνει ήδη «γκελ» νωρίτερα. Η Λειψία τον απέκτησε για 19 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2021, όμως τώρα ο Κροάτης κοστίζει 75 εκατ. ευρώ, όσα και ο Ρούμπεν Ντίας της Μάντσεστερ Σίτι, οι οποίοι πλέον είναι οι ακριβότεροι κεντρικοί αμυντικοί!

Το «διαμάντι» Μπέλινγχαμ και ο 100άρης Σάκα

Μπορεί η Αγγλία να μην έφτασε μακριά στο θεσμό, αφού η Γαλλία της έβαλε «στοπ» στα προημιτελικά, ωστόσο το ταλέντο που διαθέτουν τα «τρία λιοντάρια» φάνηκε από νωρίς. Ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν στη διοργάνωση ήταν οι Τζουντ Μπέλινγχαμ και Μπουκάγιο Σάκα. Αμφότεροι είδαν την τιμή τους να αυξάνεται κατά 10 εκατομμύρια ευρώ, με τον μέσο της Ντόρτμουντ  να «σκαρφαλώνει» στο νο.4 του πίνακα με 110 εκατ. ευρώ αξία, ενώ εκείνον της Άρσεναλ να σπάει το «φράγμα» των 100 εκατ. ευρώ.

Έγραψαν ιστορία και η τιμή τους εκτοξεύτηκε!

Οδήγησαν το Μαρόκο ως την τετράδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και έκαναν γνωστό το όνομά τους σε όλο τον κόσμο. Ο Σοφιάν Άμραμπατ και ο Αζεντίν Ουναχί δεν θα μπορούσαν να μην δουν την τιμή τους να αυξάνεται, ειδικά από την στιγμή που αρκετές ομάδες ήδη τους έχουν προσθέσει στα «ραντάρ» τους. Ο αδερφός του μεσοεπιθετικού της ΑΕΚ κοστίζει πλέον 15 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα (25 εκατ. ευρώ) από ότι πριν το Μουντιάλ, ενώ η αξία του χαφ της Ανζέ ανέβηκε κατά 330%, από τα 3,5 εκατ. ευρώ στα 15!

Τέλος, δεν γίνεται να μην αναφερθεί η περίπτωση του Κόντι Χάκπο. Ο Ολλανδός ήταν ο ποδοσφαιριστής που ξεχώρισε από την πορεία των «οράνιε» στα γήπεδα του Κατάρ και φυσικά πολλοί σύλλογοι έχουν ενδιαφερθεί ήδη για την απόκτησή του. Προβάδισμα φαίνεται ωστόσο να έχει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία βέβαια θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού η τιμή του Χάκπο ανέβηκε στα 60 εκατ. ευρώ, από τα 45 που ήταν πριν τη διοργάνωση.

*Πληροφορίες από το transfermarkt.com

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0