Sports Βusiness

NBA, μισθοί: Οι Ουόριορς που ξοδεύουν για να… έχουν και οι Μάβερικς που έχουν επαναπαυθεί!

NBA, μισθοί: Οι Ουόριορς που ξοδεύουν για να… έχουν και οι Μάβερικς που έχουν επαναπαυθεί!

Τα λεγόμενα αστρονομικά συμβόλαια με ολοένα και περισσότερα μηδενικά στο τέλος τους, πληθαίνουν χρόνο με το χρόνο στο «μαγικό» κόσμο του NBA και η λίστα του «Spotrac» μιλάει από μόνη της. Από τους… ανοιχτοχέρηδες Ουόριορς μέχρι τους «σφιχτούς» Μάβερικς που σταμάτησαν να ξοδεύουν μόλις βρήκαν το... λαχείο, Λούκα Ντόντσιτς.

Ο αθλητισμός, πολύ πριν αποκτήσει επαγγελματικό χαρακτήρα, ξεκίνησε να χάνει την αμέλειά του και την καθόλα ρομαντική του φύση. Το επιχειρείν εμφανίζεται όλο και περισσότερο στα σπορ, με κάποια από αυτά μάλιστα να έχουν ξεφύγει από κάθε έννοια λογικής μπορούσε να οριοθετήσει ο ανθρώπινος νους πριν από μια τριακονταετία. Δεν είναι υπερβολικός ο όρος άλλωστε «υπεραξία» σε αρκετές περιπτώσεις. Μάλλον αναγκαίο κακό θα ταίριαζε περισσότερο στην υφιστάμενη κατάσταση με τα ποσά σε κάποιες συγκεκριμένες λίγκες να έχουν… ξεφύγει.

Όλα αυτά όμως είναι γνωστά και κατανοητά, απλά κοιτάζοντας γύρω σου. Αυτό που δεν είναι ίσως ευρέως γνωστό είναι το πόσο πολύ ξοδεύουν οι οργανισμοί του NBA σε παίκτες την τελευταία πενταετία. Πως μοιράζουν τα χρήματα τους, τι γίνεται με αυτό το περίφημο salary cap και κατά πόσο αυτά πιάνουν… τόπο.

Εδώ έρχεται το BN Sports με τη βοήθεια του «Spotrac» να… φωτίσει το τούνελ. Και ρίχνοντας μία πιο προσεκτική ματιά στον πίνακα θα λυθούν αρκετές απορίες για τις πορείες των 30 ομάδων του NBA τα προηγούμενα 5 χρόνια. Ή και όχι;
βθσινεσσ.jpg

Οι Ουόριορς πρωταθλητές και στους μισθούς

«Ότι πληρώσεις, παίρνεις» λένε σε μία φράση κοινής αποδοχής. Και οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς αποτελούν τρανό παράδειγμα. Οι «πολεμιστές» από το Σαν Φρανσίκο έχουν κατακτήσει τα μισά από τα πρωταθλήματα της τελευταίας οκταετίας και η απάντηση κρύβεται εν πολλοίς πίσω από τα… παχυλά συμβόλαια που παρέχουν στους παίκτες τους.

Όλοι αυτοί οι «αστέρες» που φορούν ή έχουν φορέσει τη φανέλα τους τα τελευταία χρόνια δεν παίζουν για την… ψυχή της μάνας τους, που λέει και ο λαός. Κάθε άλλο μάλιστα. Οι Ουόριορς, για να μπορέσουν να καυχιούνται πως αποτελούν την κορυφαία ομάδα των τελευταίων ετών, έχουν ξοδέψει με τη «σέσουλα». Μόνο για το χρονικό διάστημα (2017/18-2021/22) οι ιδιοκτήτες των «πολεμιστών» έχουν δώσει κάτι παραπάνω από 750 εκατομμύρια δολάρια για να δυναμώσουν τη... φαρέτρα του Στιβ Κερ. Χρήματα φυσικά που τους τοποθετούν στην κορυφή της λίστας, απέχοντας αρκετά από το δεύτερο.
joe-lacob-magic-johnson-GettyImages-476054304.jpg

Αυτοί που βάζουν το χέρι στην… τσέπη για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί

Φυσικά τα πρωταθλήματα δεν τα κερδίζουν μόνο τα μπάτζετ. Και ό,τι μεσολάβησε από τη «σκούπα» των Ουόριορς στη σειρά των τελικών με τους Καβαλίερς το 2018 μέχρι την περσινή κατάκτηση, το φανερώνει.

Τορόντο Ράπτορς, Λος Άντζελες Λέικερς και Μιλγουόκι Μπακς μπήκαν… σφήνα στην κυριαρχία του Γκόλντεν Στέιτ με τους Χιτ, Σανς και Σέλτικς να κάνουν και εκείνοι από τη μεριά τους την εμφάνισή τους στους Τελικούς. Τυχαίο; Μάλλον όχι αν παρατηρήσει κάποιος τι ξοδεύουν.

Όλες τους έχουν ξεπεράσει την τελευταία πενταετία τα 600 εκατομμύρια για να παρουσιάζουν ένα ανταγωνιστικό ρόστερ με την ομάδα από το Μαϊάμι να φιγουράρει στη δεύτερη θέση. Οι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο συμπληρώνουν την πεντάδα με πάνω από 650 εκατομμύρια με τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις να αποτελούν φυσικά τους Νετς και τους Κλίπερς που δεν… τσιγκουνεύονται σε καμία των περιπτώσεων αλλά δεν έχουν δει και το ανάλογο αντίκρισμα.
NBA-Cash-Sports-Betting-1-1280x720_1.jpg

Η εγκρατής Νέα Υόρκη, οι Χοκς-Σανς που το παλέυουν και τα… καβούρια του Κούμπαν

Φανταχτερή, λαμπερή, κοσμοπολίτικη αλλά και... συγκρατημένη η Νέα Υόρκη. Στο εμβληματικό «Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν» μπορεί να… κοσμοσυρρέουν αρκετές σπουδαίες προσωπικότητες αλλά o Τζέιμς Ντόλαν δεν έχει εφοδιάσει τους Νεοϋορκέζους με την ανάλογη λάμψη. Οι Νικς είναι από τους τελευταίους «τροχούς της αμάξης» στη λίστα με τους μισθούς και αυτό… καθρεπτίζεται και στο παρκέ.

Αρκετά χαμηλά, με τις μικρότερες δυνατές σπατάλες βρίσκονται και οι Φοίνιξ Σανς με τους Ατλάντα Χοκς. Και αν μέχρι το 2020 (μιλώντας πάντα για εύρος πενταετίας) δεν μπορούσαν να διαβούν την… πόρτα των playoffs, την τελευταία διετία παρουσιάζονται κάτι παραπάνω από φιλότιμοι. Οι ομάδες των Ατλάντα και Φοίνιξ έχουν υπερβεί κατά πολύ τα στάνταρ τους, βάσει μπάτζετ, και οι συμμετοχές τους σε τελικούς περιφέρειας και λίγκας αντίστοιχα, λένε την αλήθεια. Και στις δύο περιπτώσεις, το εμπόδιο των «Ελαφιών» κρίθηκε απροσπέλαστο.

Στον… πάτο της λίστας βρίσκονται οι Μάβερικς του Ντάλας. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος της ομάδας, Μαρκ Κιούμπαν, την έχει αφήσει στα πρόθυρα του «ελέους του θεού», εναποθέτοντας σχεδόν αποκλειστικά όλες του τις ελπίδες στον Ντόντσιτς. Όμως, όσο… magic και αν είναι ο Λούκα, χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη και υποβοήθεια δεν μπορεί να «απογειώσει» τους Ντάλας και να φέρει τις επιτυχίες της εποχής Νοβίτσκι. Γιατί και ο Γερμανός, δεν πήρε κανένα πρωτάθλημα ολομόναχος, όσο επιδραστικός και να ήταν.
960x0_1.jpg

Οι Κλίπερς που έχουν… σπάσει τα φετινά ταμεία και το salary cap

H τρέχουσα σεζόν (2022-23) βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο επίπεδο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα. Άλλωστε στο τέλος «ξυρίζουν το γαμπρό» και τότε είναι οι ομάδες κάνουν, κυριολεκτικά και μεταφορικά,… ταμείο. Ωστόσο αυτό που παρατηρείται είναι μία γενναία αύξηση του μπάτζετ σε όλες τις ομάδες με τους Κλίπερς να αγγίζουν το «μυθικό» ποσό των 190 εκατομμυρίων και να προσπερνούν, έστω και οριακά, τους Ουόριορς στην κορυφή.

Τέλος, όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό από την παραπάνω συνθήκη, το salary cup των 123,655 εκατομμυρίων για τη χρονιά 2022-23 έχει πάει… περίπατο. Οι 25 από τις συνολικά τριάντα ομάδες έχουν υπερβεί το όριο είτε λόγω ενεργών συμβολαίων, είτε πληρώνοντας περασμένες τους… αγάπες (π.χ Ρόκετς πάνω από 60 εκατομμύρια στα λεγόμενα dead caps) κάνοντας «χρυσούς» τους φόρους πολυτελείας (luxury taxes).

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0