Sports Βusiness

Μπουνά Εντιαγέ: Ο «Μίδας» του γαλλικού μπάσκετ ετοιμάζεται να... πιάσει το δισεκατομμύριο μέσω του Ουεμπανιάμα!

Μπουνά Εντιαγέ: Ο «Μίδας» του γαλλικού μπάσκετ ετοιμάζεται να... πιάσει το δισεκατομμύριο μέσω του Ουεμπανιάμα!
Ο Γάλλος μάνατζερ, Μπουνά Εντιαγέ, έχει απογειώσει την καριέρα δεκάδων συμπατριωτών του στο NBAκαι το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει με τον Βίκτορ Ουεμπανιάμα.

Σε πρόσωπο των ημερών έχει αναδειχθεί ο Βίκτορ Ουεμπανιάμα. Το wonderkid του γαλλικού μπάσκετ και projected No1 στο επερχόμενο draft του NBA τράβηξε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας αγωνιζόμενος στο Λας Βέγκας, κάνοντας μέχρι και τον Λεμπρόν Τζέιμς να τον χαρακτηρίσει «εξωγήινο».

O 18χρονος ψηλός της Μετροπολιτάν, πέρα από απίστευτη σωματοδομή και σπάνιο ταλέντο, έχει έναν ακόμα λόγο να αισιοδοξεί για την εξέλιξη της καριέρας του. Ο λόγος αυτός ακούει στο όνομα Μπουνά Εντιαγέ. Πρόκειται για τον Γάλλο ατζέντη και συνιδρυτή της εταιρίας Comsport, ο οποίος μετράει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε συμβόλαιο παικτών που έχει διαπραγματευτεί από το 1995, όταν και ξεκίνησε την καριέρα του.

H «κότα με τα χρυσά αβγά» στο πελατολόγιο του Εντιαγέ δεν είναι άλλη από τον Ρούντι Γκομπέρ, τον πιο ακριβοπληρωμένο Γάλλο NBAερ όλων των εποχών. Αν ο 30χρονος σέντερ εξασκήσει την player-option που έχει στο συμβόλαιό του με τους Τζαζ το 2025, τότε θα έχει βγάλει συνολικά 308 (!) εκατομμύρια δολάρια από την ώρα που μετακόμισε στις ΗΠΑ.

gobert-wembanyama.jpg

Σε αυτό το ποσό προσθέστε και τα 180 εκατ. δολάρια που έχει εισπράξει ο Νικολά Μπατούμ, αλλά και τα 164 εκατ. δολάρια που έχει αποκομίσει ο Εβάν Φουρνιέ. Ακολουθεί με ένα ποσό της τάξης των 84 εκατ. δολαρίων σε εισπράξεις καριέρας ο Ίαν Μαϊνμί, ο οποίος αποσύρθηκε  από την ενεργό δράση το 2020 μετά 618 συμμετοχές στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Μόνο οι προαναφερθέντες αντιστοιχούν σε ένα ποσό 735 εκατ. δολαρίων, δηλαδή περίπου 665 εκατομμύρια ευρώ, αν θέλουμε να μιλήσουμε σε ευρωπαϊκά δεδομένα.

Το πελατολόγιο της Comsport δεν εξαντλείτε φυσικά εκεί. Ο Εντιαγέ και ο επί σειρά ετών συνεργάτης του, Τζέρεμι Μετζάνα, έχουν εκπροσωπήσει μεταξύ άλλων τους Κλιντ Κάπελα, Γιακούμπα Ντιαβαρά, Ροντρίγκ Μπομπουά, Κέβιν Σεραφίν, Βενσάν Πουαριέ, Φρανκ Ντιλικινά ,Τίμοθι ΜοζκόφΒενσάν Πουεριέ και Τσίμα Μονέκε, ενώ η συνολική λίστα φτάνει στους 90 παίκτες!

Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι η Cosmsport είναι η κορυφαία μη Αμερικανική εταιρία εκπροσώπησης παικτών, την ώρα που ο Εντιαγέ, μόνιμα εγκατεστημένος στο Ντάλας από το 2007, είναι ο μοναδικός Γάλλος μάνατζερ που συνεργάζεται απευθείας με τους παίκτες του, χωρίς δηλαδή Αμερικανό μεσάζοντα.

Ωστόσο, ο Εντιαγέ δεν εφησυχάζει και δεν αρκείται στο να είναι ο κορυφαίος Γάλλος μάνατζερ στο μπάσκετ. Ως εκ τούτου, έχει απλώσει τα «πλοκάμια» του και στο ποδόσφαιρο. Εκεί βέβαια έχει άλλους συνεργάτες να «τρέχουν» τα deals. Ένας εξ’αυτών είναι ο Τζόναθαν Κεμπέ, ευρέως γνωστός ως εκπρόσωπος του Ορελιέν Τσουαμενί, ο οποίος πρόσφατα μετακόμισε στη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και του 23χρονο Ζιλ Κουντέ της Μπαρτσελόνα.

Καταλαβαίνετε ότι αν ο Εντιαγέ αποφασίσει να ασχοληθεί ακόμα πιο ενεργά με τα ποδοσφαιρικά δρώμενα, τότε θα μιλάμε ίσως για τον πιο επιτυχημένο και πολυδιάστατο μάνατζερ όλων των εποχών. 

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0