Sports Βusiness

Super League: Ρεκόρ 14ετίας στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι – Δαπανήθηκαν πάνω από 36 εκατ. ευρώ!

Super League: Ρεκόρ 14ετίας στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι – Δαπανήθηκαν πάνω από 36 εκατ. ευρώ!

Η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της, με την αγορά των ελεύθερων παικτών να λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, φέτος καταγράφηκε ρεκόρ 14ετίας στα χρήματα που δαπανήθηκαν για κανονικές μεταγραφές από τις ομάδες της Super League, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 36 εκατ. ευρώ!

Άλλη μία μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού οδεύει προς την ολοκλήρωσή της, με τις τελευταίες μέρες να είναι ιδιαίτερα έντονες, ειδικά στη χώρα μας. Η αγορά των ελεύθερων παικτών εκπνέει στις 30 Σεπτέμβρη και ενδεχομένως ορισμένες ομάδες να συνεχίσουν τις κινήσεις τους μέχρι τότε. Το ενδιαφέρον όμως σε ότι αφορά την ελληνική Super League βρίσκεται στο ρεκόρ 14ετίας που σημειώθηκε στη φετινή καλοκαιρινή περίοδο των μεταγραφών, με συνολικά 36.130.000 ευρώ να δίνονται για αγορές ποδοσφαιριστών!

Αγορές μόνο οι μεγάλοι!

Μπορεί το ρεκόρ να έγινε, τα χρήματα να είναι αρκετά περισσότερα από άλλες χρονιές ωστόσο μόνο οι μεγάλοι του πρωταθλήματος προχώρησαν σε αγορές ποδοσφαιριστών από άλλες ομάδες. Αυτό έχει εν μέρει μία λογική καθώς πέρα από το Big-5, όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν την πολυτέλεια να αγοράζουν ωστόσο είναι μία ακόμα αλήθεια για την δυναμικότητα του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ο Ολυμπιακός είναι με διαφορά ο πρωταθλητής της φετινής καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, με τους Πειραιώτες να δίνουν συνολικά 16 εκατ. ευρώ για αγορές παικτών! Η πιο ακριβή τους κίνηση ήταν φυσικά αυτή του Πεπ Μπιέλ, με την αγορά του από την Κοπεγχάγη να στοιχίζει 6 εκατ. ευρώ ενώ από κοντά βρίσκεται και η αγορά του Αμπουμπακάρ Καμαρά από τον Άρη έναντι 5 εκατ. ευρώ.

Ο ΠΑΟΚ είναι η δεύτερη πιο δαπανηρή ομάδα για φέτος, με τον «Δικέφαλο του Βορρά» να δίνει σχεδόν 6 εκατ. ευρώ (5,98 εκατ.) για μεταγραφές. Η πιο ακριβή προσθήκη ήταν αυτή του Ντόμινικ Κοτάρσκι έναντι 2 εκατ. ευρώ από την Γκόριτσα ενώ αμέσως επόμενη είναι εκείνη του Νικολάς Κουαλιάτα, που κόστισε 1.8 εκατ. ευρώ.

Η ΑΕΚ δαπάνησε συνολικά 5.8 εκατ. ευρώ στην καλοκαιρινή περίοδο των μεταγραφών. Ο Νίκλας Ελίασον ήταν η πιο ακριβή αγορά των «κιτρινόμαυρων» καθώς κόστισε 2 εκατ. ευρώ από την γαλλική Νιμ. Στο 1.6 εκατ. βρίσκεται η δεύτερη ακριβότερη κίνηση της Ένωσης και είναι η αγορά του Στίβεν Τσούμπερ από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Ο Παναθηναϊκός φέτος ύστερα από αρκετό καιρό προχώρησε σε γενναία αύξηση του μπάτζετ και αγορές παικτών, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στηρίξει περαιτέρω το πλάνο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Οι «πράσινοι» έδωσαν 3.5 εκατ. ευρώ για την αγορά του Σλοβένου επιθετικού Αντράζ Σπόραρ από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας, στην πιο δαπανηρή τους κίνηση εδώ και αρκετά χρόνια!

Ο Άρης έκανε την έκπληξη φέτος και προχώρησε σε σημαντικές κινήσεις, με πιο δυνατό όνομα φυσικά αυτό του Ζερβινιό. Σχεδόν όλες οι κινήσεις των «κίτρινων» ήταν ελεύθεροι παίκτες με πολύ καλά συμβόλαια, με την μοναδική ωστόσο αγορά τους να είναι και ιδιαιτέρως ακριβή! Ο Ισπανός μέσος Μανού Γκαρθία κόστισε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης συνολικά 3,2 εκατ. ευρώ προκειμένου να τον αποκτήσει από την Σπόρτινγκ Χιχόν!

To μεγαλύτερο ποσό έπειτα από το 2008!

Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια για να δούμε τα έξοδα των μεταγραφών στη Super League να ξεπερνάνε τα 30 εκατ. ευρώ. Την σεζόν 2009-10 είχαν δαπανηθεί στην καλοκαιρινή περίοδο των μεταγραφών 35.590.000 ευρώ και από τότε μέχρι και την περσινή περίοδο ουδέποτε ξεπεράστηκε αυτό το φράγμα. Φέτος ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν και τα συνολικά 36.130.000 που ξοδεύτηκαν για αγορές παικτών αποτελεί ρεκόρ για την ελληνική λίγκα, ένα ρεκόρ 14ετίας!

Το καλοκαίρι του 2008, με την κρίση ακόμα να μην έχει ξεσπάσει αλλά να είναι στα πρόθυρα, οι ελληνικοί σύλλογοι είχαν τινάξει τη μπάγκα στον αέρα, δαπανώντας συνολικά 55.660.000 ευρώ για μεταγραφές! Εκείνη την περίοδο μόνο Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είχαν ξοδέψει πάνω από 40 εκατ. ευρώ για προσθήκες, με την ΑΕΚ να ακολουθεί με σχεδόν 8 εκατ. .

Η Βραζιλία είχε την τιμητική της τότε

Η πιο ακριβή μεταγραφή εκείνου του καλοκαιριού ήταν φυσικά ο Λουίς Ντιόγκο, με την περίπτωσή του να γίνεται πραγματικό σίριαλ και τον Ολυμπιακό να δίνει το υπέρογκο ποσό των 9 εκατ. ευρώ στην Πορτουγκέσα για να τον κάνει δικό του. Παράλληλα, επίσης πολύ δαπανηρή μεταγραφή ήταν και του επίσης Βραζιλιάνου, Ντουντού Σεαρένσε, με τους «ερυθρόλευκους» να δίνουν 6 εκατ. στην ΤΣΣΚΑ για την απόκτησή του.

3329064.jpg

Οι «πράσινοι» από την μεριά τους είχαν φέρει στην Ελλάδα για λογαριασμό τους και αυτοί παίκτες από τη χώρα του καφέ. Ο Μαρσέλο Μάτος ήρθε από την Κορίνθιανς έναντι 3.8 εκατ. ευρώ ενώ φυσικά η μεγαλύτερη μεταγραφή εκείνου του καλοκαιριού, ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, ήρθε στον Παναθηναϊκό έναντι 2.5 εκατ. ευρώ από την Άρσεναλ!

3385180.jpg

Εντύπωση εκείνη την περίοδο έκανε και η μετακίνηση του Ραφίκ Τζεμπούρ από τον Πανιώνιο στην ΑΕΚ. Ο Αλγερινός επιθετικός είχε δείξει τα διαπιστευτήριά του με τον «ιστορικό» και οι «κιτρινόμαυροι» έδωσαν συνολικά  2.9 εκατ. ευρώ για να τον κάνουν δικό τους!

Eʠ- Ё́ȇ́Ɋϓ (SUPERLEAGUE - 8码Ù͉ӔɊǩ Ё͇Õщʏ / ԆɌЏՑ (ICON PRESS / ˉJϓ ÉM͇ө


Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0