Sports Βusiness

Φιλοδοξίες για αφρικανική Super League με έπαθλο 100 εκατομμύρια!

Φιλοδοξίες για αφρικανική Super League με έπαθλο 100 εκατομμύρια!

Η CAF αποκάλυψε τον σχεδιασμό μια αφρικανικής διοργάνωσης με έναρξη από το νέο έτος και ένα πολύ δελεαστικό έπαθλο. Τι λένε τα οικονομικά της, όμως;

Η Αφρικανική Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία (CAF) ανακοίνωσε σχέδια για μια αφρικανική Super League με χρηματικό έπαθλο 100 εκατομμυρίων δολαρίων (96,8 εκ. ευρώ) για τους διαγωνιζόμενους συλλόγους. Ο πρόεδρός της, Πατρίς Μοτσέπε, είπε ότι η νέα διοργάνωση -που ξεκινά τον Αύγουστο του 2023 και θα περιλαμβάνει 24 συλλόγους από 16 χώρες (δεν έχει προσδιοριστεί το ποιες θα είναι)- θα είναι η πιο θεμελιώδης παρέμβαση για τη βελτίωση της ποιότητας του ποδοσφαίρου στην Αφρική.

Επισήμανε ότι τα 11,6 εκατομμύρια θα προσφερθούν στον νικητή του πρωταθλήματος. Επιπλέον η CAF προβλέπει ότι ένα ταμείο αλληλεγγύης θα παρέχει σε καθεμία από τις 54 ενώσεις-μέλη της, 1 εκατομμύριο ετησίως για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου.

Η προτεινόμενη Super League θα χωριστεί σε τρεις ομίλους των οκτώ συλλόγων, προτού η πλειοψηφία των ομάδων προχωρήσει σε σύστημα play off που θα περιλαμβάνει θέσεις wild card.

«Η αφρικανική Super League αντιπροσωπεύει τα καλύτερα στην ήπειρο και έχουμε δει μεγάλη όρεξη από επενδυτές να συμμετάσχουν σε αυτό το έργο. Η πρόθεση είναι να ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2023 και τους επόμενους μήνες θα υπάρξει μια διαδικασία δέσμευσης με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς», τόνισε σχετικά ο Μοτσέπε.

Αν και δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τη χρηματοδότηση της νέας διοργάνωσης, ο πρόεδρος είπε ότι η Συνομοσπονδία θα συνεισφέρει οικονομικά για να βοηθήσει τους συλλόγους με το κόστος συμμετοχής.

«Για τις πρώτες 24 ομάδες που θέλουμε να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, θα τους δίνουμε μια βοήθεια ύψους 2,5 εκατομμυρίων κάθε χρόνο για να βοηθήσουμε με τη μεταφορά τους και όλα τα άλλα έξοδά τους. Αυτό είναι απλώς μια πρώτη δήλωση, θα ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες σε λίγους μήνες», τόνισε.

Ανησυχίες για τα οικονομικά της

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το BBC ανέφερε ότι οι πιο πρόσφατοι ελεγμένοι λογαριασμοί της CAF δείχνουν απώλειες που ανέρχονται σε κάτι λιγότερο από 45 εκατομμύρια δολάρια για το 2020-21, μια αύξηση 400% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος. Την ίδια περίοδο, τα αποθεματικά της μειώθηκαν κατά παρόμοιο ποσό, φτάνοντας στα 50 εκατομμύρια δολάρια (από 94 εκατ. που ήταν πέρυσι).

Το CAF έχει δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει την απώλεια εισοδήματος μετά την απότομη ακύρωση της παγκόσμιας χορηγικής συμφωνίας και δικαιωμάτων των μέσων ενημέρωσης, ύψους 1 δισεκατομμυρίου, με τη Lagardère το 2019. Η γαλλική εταιρεία εξακολουθεί να ζητά αποζημίωση και έχει χαρακτηρίσει τη λύση της 12ετούς σύμβασης ως παράνομη. Να σημειωθεί πως η συμφωνία είχε οριστεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2028 πριν την ακύρωση.

Ξανθίππη Δασκαλάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0