Sports Βusiness

EURO Γυναικών: Χαώδης η διαφορά με τους άντρες – Μια εθνική κοστίζει όσο ένας παίκτης της Super League!

EURO Γυναικών: Χαώδης η διαφορά με τους άντρες – Μια εθνική κοστίζει όσο ένας παίκτης της Super League!

Το EURO Γυναικών έχει ξεκινήσει, γεμίζοντας το καλοκαίρι των φιλάθλων με ποδόσφαιρο και αποτελώντας μια διαφήμιση για το άθλημα. Ταυτόχρονα, όμως, καταδεικνύει το οικονομικό χάσμα που υπάρχει με τους άντρες, παρά την μεγάλη πρόοδο των τελευταίων ετών.

Μπορεί το EURO 2022 να παγιώνει την θέση της γυναίκας στον χώρο του ποδοσφαίρου, ως ακόμα ένα «λιθαράκι» στην τεράστια προσπάθεια προώθησης των τελευταίων χρόνων. Παράλληλα, όμως, απεικονίζει την χαώδη διαφορά που υπάρχει ακόμα με τους άντρες σε οικονομικό επίπεδο. Στην παρουσίαση των αξιών των ομάδων από το transfermarkt γίνεται εύκολα αντιληπτό πως μια ολόκληρη εθνική γυναικών πλησιάζει οριακά έναν ποδοσφαιριστή της Super League!

Δεν χρειάζεται καν να ανατρέξουμε στις λιγότερο ακριβές εθνικές του EURO. Πρώτη και… καλύτερη η Ισπανία, η οποία παρά την απουσία της Αλέξια Πουτέγιας, βρίσκεται στην πρώτη θέση του άτυπου αυτού «πρωταθλήματος». Η συνολική χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ της αγγίζει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ!
goal---web_three-way-split-c4effc03-b75f-4956-b0d0-3430b2a5feef.webp

Ως μέτρο σύγκρισης να αναφέρουμε πως για το ίδιο ποσό ήρθε στην Ελλάδα ο Χένρι Ονιεκούρου για τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2021. Ακόμα και αν η Πουτέγιας είχε ακολουθήσει την αποστολή της χώρας της στην Αγγλία, δεν θα άλλαζε η πραγματικότητα.

Στο ίδιο αποτέλεσμα καταλήγουμε, όπως είναι φυσικό, αν εξετάσουμε και μεμονωμένα παίκτριες. Η Άντα Χέγκερμπεργκ, η Νορβηγίδα επιθετικός με τα αμέτρητα ατομικά και ομαδικά βραβεία, όπως η Χρυσή Μπάλα αλλά και τα έξι (!) Champions League με την Λιόν, αποτελεί την πιο ακριβή ποδοσφαιρίστρια της διοργάνωσης. Η αξία της; Μόλις 475 χιλιάδες ευρώ!
1358313143.0.jpg

Σύμφωνα πάντα με το transfermarkt, λίγο πιο ακριβός είναι ο τερματοφύλακας της ΑΕΚΠαναγιώτης Τσιντώτας. Καθίσταται ίσως περιττό να εξετάσουμε την… άλλη πλευρά της λίστας με τις πιο ακριβές ομάδες του EURO Γυναικών, όπου βρίσκεται η Βόρεια Ιρλανδία, με συνολική αξία ρόστερ 485 χιλιάδες ευρώ!

Ένα EURO αποτελεί πάντα μια γιορτή, μια ευκαιρία διαφήμισης και προώθησης του αθλήματος. Στα γήπεδα της Αγγλίας, η πρόοδος του ποδοσφαίρου των γυναικών συνεχίζεται, τα οικονομικά δεδομένα όμως αποδεικνύουν πως υπάρχουν πολλά βήματα ακόμα που πρέπει να γίνουν για να φτάσει αυτό των αντρών.

 


Κώστας Ξενακούδης
www.bnsports.gr 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0