Sports Βusiness

MLS: Γιατί η Λος Άντζελες FC πλήρωσε την… Ίντερ Μαϊάμι για τον Μπέιλ

MLS: Γιατί η Λος Άντζελες FC πλήρωσε την… Ίντερ Μαϊάμι για τον Μπέιλ

Αν και ο Γκάρεθ Μπέιλ δεν ανήκε ποτέ στην Ίντερ Μαϊάμι, η Λος Άντζελες FC αναγκάστηκε να την πληρώσει για να τον αποκτήσει, λόγω ενός ασυνήθιστου όρου που ισχύει στο MLS.

Το MLS δεν είναι σαν τα υπόλοιπα πρωταθλήματα. Από τον τρόπο διεξαγωγής μέχρι την μεταγραφική δραστηριότητα, οι διαφορές με την Ευρώπη είναι τεράστιες, παραξενεύοντας τους… μη εξοικειωμένους. Η μεταγραφή του Γκάρεθ Μπέιλ στην Λος Άντζελες FC (όπου πήγε και ο Τζιόρτζιο Κιελίνι), εκτός του ότι «τράβηξε τα βλέμματα», παρουσίασε ακόμα μια ιδιοτροπία του αμερικανικού πρωταθλήματος.

Συγκεκριμένα, η νέα ομάδα του Ουαλού αναγκάστηκε για τον αποκτήσει να πληρώσει το ποσό των 70.000 ευρώ στην Ίντερ Μαϊάμι, η οποία δεν είχε καμία συμφωνία με τον παίκτη! Ο λόγος; Ένας ιδιαίτερος όρος της μεταγραφικής πολιτικής του MLS που ονομάζεται «discovery list» (λίστα ανακάλυψης) και περιπλέκει την οικονομική πραγματικότητα του πρωταθλήματος. Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά.

Σε αντίθεση με περισσότερα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου παγκοσμίως, το MLS αποτελεί μια «ενιαία οντότητα». Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει πως οι σύλλογοι που συμμετέχουν σε αυτό δεν είναι εντελώς ανεξάρτητοι, αλλά λογοδοτούν στην Λίγκα για τις κινήσεις τους, ως μέλη της εταιρικής «ομπρέλας» του MLS. Κατά κάποιον τρόπο, όλες οι ομάδες είναι μέρη του ίδιου οργανισμού.

Αυτό σημαίνει πως οι ποδοσφαιριστές δεν υπογράφουν συμβόλαιο με τις ομάδες αλλά με το πρωτάθλημα, το οποίο έχει εγκαθιδρύσει και τρόπους για να ελέγξει τις εισερχόμενες μεταγραφές. Φυσικά, υπάρχει το γνωστό από το NBA Draft, αλλά και μια «Διαδικασία Κατανομής», η οποία χρησιμοποιεί μια ταξινομημένη λίστα των συλλόγων, σε αντίστροφη σειρά της κατάταξής τους στο πρωτάθλημα, για να καθορίσει ποιοι έχουν προτεραιότητα στην υπογραφή ορισμένων παικτών. Αυτή αφορά κυρίως διεθνείς ποδοσφαιριστές με τις ΗΠΑ ή πρώην του MLS.

Ήδη γίνεται αντιληπτό πως πολλοί από τους κανόνες που διέπουν τις μεταγραφές στις ΗΠΑ είναι τουλάχιστον ιδιαίτεροι. Επιστρέφουμε λοιπόν στην μεταγραφή του Μπέιλ, η οποία έφερε στην επιφάνεια ακόμα μια ανάλογη πρακτική, τις «discovery lists».

Λόγω του χαρακτήρα του MLS, όταν δύο ομάδες θέλουν τον ίδιο ξένο παίκτη, δημιουργείται μια ιδιαίτερη συνθήκη στην οποία το πρωτάθλημα θα πρέπει να διαπραγματευτεί… με τον εαυτό του (μιας και όπως αναφέρθηκε οι σύλλογοι είναι μέρη της ίδιας εταιρίας). Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα. Κάθε αμερικανικός σύλλογος, λοιπόν, έχει το δικαίωμα να φτιάξει μια λίστα με επτά παίκτες, οι οποίοι θα αποτελούν τους κορυφαίους μεταγραφικούς τους στόχους.

Αυτοί ορίζονται μετά από συνεννόηση με την Λίγκα και δίνουν προτεραιότητα στην εκάστοτε ομάδα για την υπογραφή τους. Ο Γκάρεθ Μπέιλ βρισκόταν στην discovery list της Ίντερ Μαϊάμι, τον ήθελε όμως η Λος Άντζελες FC, η οποία έδωσε 70.000 ευρώ στην ομάδα του Ντέιβιντ Μπέκαμ για να επιτραπεί η μεταγραφή!

Παρότι στην συγκεκριμένη περίπτωση το ποσό ήταν -σχετικά- αμελητέο, η πρακτική αυτή δημιουργεί μια γενικότερη δυσκαμψία στις μεταγραφικές κινήσεις των ομάδων του MLS, ενώ έχει δεχθεί και έντονη κριτική. Πολλοί υποστηρίζουν πως αυτό που προσπαθεί να αποφύγει η Λίγκα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ομάδων, συνεχίζει να συμβαίνει. Σε κάθε περίπτωση, οι αμφιλεγόμενες αυτές τακτικές εξακολουθούν να ισχύουν, όσο παράξενες και αν φαίνονται στο ευρωπαϊκό κοινό, ενώ όλοι οι σύλλογοι των ΗΠΑ είναι αναγκασμένοι να συμμορφωθούν με αυτές.

Κώστας Ξενακούδης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0