Sports Βusiness

Μονακό: Ο «κήπος με τα χρυσά μήλα» των Εμπαπέ, Τσουαμενί και των άλλων!

Μονακό: Ο «κήπος με τα χρυσά μήλα» των Εμπαπέ, Τσουαμενί και των άλλων!

Η ομάδα από το Πριγκιπάτο ξέρει να πουλάει ακριβά τα «περιουσιακά της στοιχεία» και η διαφαινόμενη «τσουχτερή» μεταγραφή του Τσουαμενί στη Ρεάλ Μαδρίτης, αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα που επιβεβαιώνει το γεγονός.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, τα μήλα των Εσπερίδων ήταν χρυσοί καρποί δέντρων που βρίσκονταν προστατευμένοι ακριβώς γιατί ήταν ιδιαίτερα θελκτικοί. Για να φτάσει κανείς ως εκεί, έπρεπε να μοχθήσει και για το λόγο αυτό η πρόσβασή τους ήταν μονάχα για εκλεκτούς και τολμηρούς.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην ποδοσφαιρική ομάδα της Μονακό τα τελευταία χρόνια. Ο σύλλογος διαθέτει στη «φαρέτρα» του νεαρούς αθλητές, οι οποίοι κάνουν αμέσως αισθητό το ταλέντο τους στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, και για να τους αποκτήσει κάποια ομάδα πρέπει να «ματώσει» οικονομικά.

Ο Ορελιέν Τσουαμενί είναι ακόμα μια τέτοια περίπτωση. Ο 22χρονος διεθνής με τους «τρικολόρ» παρουσιάζεται ένα βήμα μακριά από το Σαντιάγκο Μπερναμπέου, με τη «Βασίλισσα» να φτάνει πρώτη στο σπριντ της υπογραφής του. Για να συμφωνήσουν όμως όλες οι πλευρές, φαίνεται πως θα βγει ένα ποσό κοντά στα 100 εκατομμύρια από τα ταμεία της, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά πως η Μονακό γνωρίζει από business.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ριμπολόβλεφ έχει «θησαυρίσει» και μέσω των πωλήσεων σε μεγάλα κλαμπ (αγγίζουν τα 755 εκατομμύρια!), αφού ο Τσουαμενί είναι το τελευταίο, μιας μακρά λίστας, «πουλέν». Το BN Sports κάνει αναδρομή στους ποδοσφαιριστές που αποχαιρέτησαν το Πριγκιπάτο αλλά γέμισαν τα ταμεία του συλλόγου.
4955450-0-image-a-20_1539265527931_1.jpg

Καλοκαίρι 2017

Όλα ξεκίνησαν με την εξαιρετική σεζόν (2016-17) που πραγματοποίησε η Μονακό. Με τον Λεονάρντο Ζαρντίμ στον πάγκο, οι «Μονεγάσκοι» κατέκτησαν την κορυφή της Ligue 1 μετά από 17 χρόνια και έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά του Champions League, σε μία ξέφρενη πορεία.

Αρκετοί ήταν οι βασικοί «πυλώνες» της επιτυχίας αυτής. Ένα καλοδουλεμένο σύνολο που έπαιζε ελκυστικό ποδόσφαιρο και έφερνε αποτελέσματα. Επιστέγασμα για κάποιους από αυτούς τους πρωταγωνιστές, η μεταγραφή τους στον μαγικό κόσμο της Premier League.

Η Μάντσεστερ Σίτι «ψώνισε» πακέτο τους Μεντί και Μπερνάρντο Σίλβα, σπαταλώντας 107,5 εκατομμυρία για να τους κάνει δικούς της. Το δρόμο προς το Νησί και την Τσέλσι, πήρε και ο 22χρονος τότε Μπακαγιόκο, ο οποίος δέσποζε στο κέντρο της μεσαίας γραμμής στο πλάι του Μουτίνιο. Οι «μπλε» πρόσφεραν 40 εκατομμύρια στην Μονακό για να αποσπάσουν την υπογραφή του παίκτη.

Το χορό των πανάκριβων πωλήσεων της νέας εποχής είχε ανοίξει δυο χρόνια πριν ο Αντονί Μαρσιάλ για χάρη της Γιουνάιτεντ, έναντι 60 εκατομμύριών ευρώ καθώς και ο Κοντόγκμπια για να γίνει μέλος της Ίντερ με άλλα 36 εκατομμύρια. Προ αυτών, είχε ήδη μετακινηθεί ο Χάμες Ροντρίγκες στη Ρεάλ Μαδρίτης για 75 εκατομμύρια.

Καλοκαίρι 2018

Ένα χρόνο αργότερα, ήταν η σειρά τριών άλλων χαρισματικών παικτών, να πάρουν το ταλέντο τους και να «τραβήξουν για άλλες πολιτείες». Πριν όμως συμβεί αυτό πρόσθεσαν σχεδόν 300 εκατομμύρια στον «παχυλό» κουμπαρά του συλλόγου.

Αποκορύφωμα φυσικά τα 180 που έδωσε η Παρί Σεν Ζερμέν στη Μονακό για να γίνει ο Εμπαπέ, «πρωτευουσιάνος». Διόλου ευκαταφρόνητο και το ποσό που ξόδεψε η Ατλέτικο Μαδρίτης (72 εκατομμύρια), για να ντύσει τον Λεμάρ στα «ροχιμπλάνκο». Το αγγλικό πρωτάθλημα «ψήφισε» και πάλι «Μονεγάσκικα», με το Φαμπίνιο να μεταναστεύει για χάρη της Λίβερπουλ, με το ανάλογο αντίτιμο φυσικά (45 εκατομμύρια κόστισε στους «Reds»).

Καλοκαίρι 2019

Τελευταία ακριβή πώληση προ του Τσουαμενί, ο οποίος αν επισημοποιηθεί η μετακίνησή του θα γίνει το δεύτερο υψηλότερο εξαγώγιμο «προϊόν» της Μονακό, αποτέλεσε ο Τίλεμανς. Ο Βέλγος μέσος πέρασε και εκείνος το Στενό της Μάγχης για το Λέστερ και τις «Αλεπούδες», οι οποίες χρειάστηκαν 45 εκατομμύρια για να τον κάνουν δικό τους.
amtch-asm-mhsc-9775.jpg

Όπως φαίνεται, ο 40χρονος Βρετανός Πολ Μίτσελ (τεχνικός διευθυντής από το 2020, ο οποίος έχει διατελέσει και σκάουτερ στη Λειψία) έχει κατανοήσει πλήρως τα πρότυπα στα οποία λειτουργεί ο σύλλογος και συνεχίζει επιτυχημένα τη «στρωμένη» δουλεία. Βρήκε ένα σωματείο που παράγει και πουλά ακριβά και βαδίζει στα ίδια βήματα, με το μοντέλο που να παραμένει απαράλλακτο.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0