Sports Βusiness

Παρί Σεν Ζερμέν: Τη στιγμή που πανηγύριζε το πρωτάθλημα, η αξία των αστέρων της «καταποντιζόταν»

Παρί Σεν Ζερμέν: Τη στιγμή που πανηγύριζε το πρωτάθλημα, η αξία των αστέρων της «καταποντιζόταν»

Η Παρί Σεν Ζερμέν, κατέκτησε με χαρακτηριστική ευκολία την Ligue 1 της σεζόν 2021/22, ωστόσο η χρηματιστηριακή αξία των «πρωτοκλασάτων» ονομάτων της, καταποντίστηκε.

Ο τίτλος της πρωταθλήτριας Γαλλίας, συνόδεψε για ακόμη μια σεζόν την Παρί Σεν Ζερμέν, των δισεκατομμυρίων και των αστέρων. Οι Παριζιάνοι, πανηγύρισαν το 10ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, πιάνοντας σε τίτλους την ιστορική Σεντ Ετιέν, η οποία από την επόμενη χρονιά θα αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία.
Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του συλλόγου Νασέρ Ελ Κελαϊφί, είδε ορισμένους από τους «πρωτοκλασάτους» ποδοσφαιριστές του, να καταρρέουν στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με το Transefrmarkt. Aντίθετα, παίκτες «υποδεέστερων» ομάδων, ανέβασαν εντυπωσιακά, το value τους, μεταβάλλοντας επομένως και τις προσωπικές τους μισθολογικές απαιτήσεις.

Oι… «ανεβασμένοι»

tsouameni.jpeg

Στην κορυφή της λίστας, βρίσκεται ο Ορελιέν Τσουαμενί. Ο νεαρός Γάλλος, αμυντικός μέσος, που βρίσκεται με το ένα πόδι, έξω από το Σαντιάγο Μπερναμπέου και τη μεταγραφή του στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης, πραγματοποίησε μια υπέροχη σεζόν με τη φανέλα της Μονακό.
Σε 35 εμφανίσεις, στη φετινή Ligue 1, ο 22χρονος, πέτυχε 3 γκολ ενώ μοίρασε και δύο ασίστ, όμως η επιβλητικότητα του στο κέντρο σε συνδυασμό με την τεχνική του, ανέβασαν την αξία του κατά 20 εκατομμύρια και πλέον αυτή ανέρχεται στα 60.

1200-L-rennes-martin-terrier-le-pari-gagnant-du-magique-systme-de-stphan.jpg

O Μαρτέν Τεριέ της Ρεν, είναι επίσης ένας ποδοσφαιριστής που είδε την αξία του να αναβαθμίζεται. Τα 21 γκολ σε 37 εμφανίσεις, επέφεραν αύξηση 9 εκατομμυρίων ευρώ στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα πλέον να κοστολογείται στα 25 εκατομμύρια.

d-513561-icon-pl5-1357_1.jpgle-Cameroun-pourra-t-il-convaincre-Hugo-Ekitike_2.jpeg

Σημαντική αύξηση στην αξία τους και άνοδο στην οικονομική καρτέλα, είχαν ακόμη ο Ιγκό Ικιτικέ, της Ρεμς, που πλέον αξίζει 28 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και ο Βάντερσον, της Μονακό, που κοστολογείται στα 18.

William_Saliba_Marseille_2021-22.jpg

Ο τελευταίος «ανεβασμένος» της λίστας, είναι ο Γουίλιαμ Σαλιμπά, που επιστρέφοντας στην Άρσεναλ, θα αξίζει έξι εκατομμύρια ευρώ περισσότερα, ελέω των εξαιρετικών του εμφανίσεων με τη Μαρσέιγ με τα 30 μύρια να θεωρούνται αρκετά, «τσουχτερή» τιμή για κεντρικό αμυντικό.

To Παρίσι… «έπεσε»

Desktop_UK_L1_2122_Gouiri_Nice.jpg

Mε μοναδική εξαίρεση, τον Αμίν Γκουιρί της Νις, που «υποτιμήθηκε» στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο κατά 8 εκατομμύρια ευρώ, η λίστα του Transfermarkt, αντικατοπτρίζει μια σκληρή αλήθεια για την Παρί και τον Κελαϊφί.

Τέσσερα «βαριά» ονόματα του συλλόγου, εξαιτίας της κακής τους χρονιάς, υποτιμήθηκαν ραγδαία, στα οικονομικά δεδομένα. Η πιο μικρή «πτώση» ήταν εκείνη του Μάουρο Ικάρντι. Ο αμφιλεγόμενος Αργεντίνος, αποκτήθηκε από την Ίντερ έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ το καλοκαίρι του 2020, όμως αυτά τα χρήματα πλέον, επ’ ουδενί δεν δικαιολογούνται. Έξι εκατομμύρια ευρώ ήταν η χρηματιστηριακή υποτίμηση για τον Ικάρντι που πλέον, κοστίζει 22.

Η συνέχεια είναι αρκετά «βαριά» καθώς αφορά τον Λιονέλ Μέσι. Ο 34χρονος, αστέρας του αθλήματος, δεν διένυσε και την καλύτερη του σεζόν στο Παρίσι. Μπορεί να κατέκτησε τη Ligue 1 στην πρώτη του χρονιά στο Παρκ Ντε Πρενς, όμως σύμφωνα με το Transfermarkt, η αξία του έφθινε. Από τα 60 εκατομμύρια, που κοστολογούταν ένα χρόνο πριν, πλέον η τιμή του, ανέρχεται στα 50.

Στο τέλος αυτής της διόλου τιμητικής λίστας συναντάμε τον Τζίτζι Ντοναρούμα και τον Νεϊμάρ. Οι δυό τους, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα τη φετινή σεζόν, με τον Ιταλό να μοιράζεται τα γκολ ποστ, με τον Κέιλορ Νάβας και τον Βραζιλιάνο, να συνεχίζει στη φθίνουσα πορεία του, δίνοντας «πάτημα» στους οπαδούς της Παρί, που τον θέλουν εκτός ομάδας.

Αμφότεροι, υποτιμήθηκαν χρηματιστηριακά κατά 15 εκατομμύρια, με τον Ντοναρούμα πλέον να αξίζει 50 και τον Νεϊμάρ, 75 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που ο Κελαϊφί, θα δίνει «γη και ύδωρ», στον Κιλιάν Εμπαπέ για τα επόμενα τρία χρόνια και με την ελπίδα, ότι θα του φέρει, τουλάχιστον, ένα Champions League στο Παρίσι.

Γιώργος Ζαχαρίου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0