Sports Βusiness

Νέα έδρα, μεγάλες φιλοδοξίες: Tα γήπεδα που σύντομα θα ανοίξουν τις πύλες τους και θα μας εντυπωσιάσουν

Νέα έδρα, μεγάλες φιλοδοξίες: Tα γήπεδα που σύντομα θα ανοίξουν τις πύλες τους και θα μας εντυπωσιάσουν

Η ποδοσφαιρική σεζόν 2021/22 ολοκληρώθηκε, με τους ευρωπαϊκούς – και όχι μόνο – συλλόγους, να έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες σχεδιασμού για την επόμενη. Για ορισμένες από αυτές ωστόσο, η επικείμενη χρονιά πρόκειται να τις βρει σε καινούργιο «σπίτι», είτε από την έναρξη της, είτε κατά τη διάρκεια αυτής.

Αρκετά είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα, τα οποία διαμορφώνουν την ταυτότητα αλλά και την ιστορία μιας ομάδας. Εμβληματικοί ποδοσφαιριστές, ιστορικές αναμετρήσεις, διοικητικοί παράγοντες και συγκινητικές στιγμές, είναι ορισμένα από τα συστατικά που συνθέτουν το ιστορικό υπόβαθρο ενός κλαμπ.
Πόσο χρήσιμα και σημαντικά θα ήταν όμως όλα αυτά, αν δεν υπήρχε και το κατάλληλο γήπεδο, για να στεγάσει, τις αναμνήσεις του παρελθόντος και τα όνειρα του μέλλοντος ενός συλλόγου;

Το BN Sports, σας παρουσιάζει, μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γήπεδα, που θα ανοίξουν τις πύλες τους από τη νέα σεζόν και αποτελούν «στολίδια» των πόλεων στις οποίες θα στεγάζονται, αλλά και «φωλιές ονείρων» για τις ομάδες και τους φιλάθλους τους, που θα εδρεύουν σε αυτά.

ΟΠΑΠ Arena (Νέα Φιλαδέλφεια/ Ελλάδα)

AGIA_SOFIA-1.jpg

Η λίστα ξεκινάει με χρώμα ελληνικό! Η πολυαναμενόμενη, «Αγιά Σοφιά», κατά κόσμων OΠΑΠ Aρένα, είναι μόλις λίγους μήνες μακριά από την πρώτη αναμέτρηση που θα λάβει χώρα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί, εντός του 2022, κόστισε περίπου
80 εκατομμύρια ευρώ και σχεδιάστηκε από τον ευρηματικό αρχιτέκτονα Θανάση Κυρατσού.

Σημαντικά χαρακτηριστικά του γηπέδου, ο δικέφαλος αετός που θα το κοσμεί αλλά και οι φωτογραφίες των τεσσάρων πιο εμβληματικών φυσιογνωμιών του συλλόγου, στους πυλώνες. Του Θωμά Μαύρου, του Μίμη Παπαϊωάννου, του Κώστα Νεστορίδη και του αείμνηστου Στέλιου Σεραφείδη. Η χωρητικότητα του θα είναι 32.500 θέσεις, οι οποίες αναμένεται από την πρώτη στιγμή να γεμίσουν, από φίλους της ΑΕΚ.

Το 2024, το γήπεδο «κόσμημα» για τα ελληνικά δεδομένα, πρόκειται να φιλοξενήσει τον τελικό του Europa Conference League.


 

Alpha Mega Stadium (Λεμεσός/ Κύπρος)

ALPHA_MEGA_STADIUM.jpg

Πρόκειται για ένα «στολίδι» το οποίο θα ολοκληρωθεί το Ιούνιο του 2022 στην Λεμεσό της Κύπρου. Σε αυτό θα αγωνίζονται οι τρείς σύλλογοι της πόλης (ΑΕΛ, Απόλλων, Άρης) καθώς η δομή και το έργο, ανήκουν ολοκληρωτικά στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

Αρχιτέκτονας, είναι έπειτα από αίτημα και τον τριών συλλόγων, ο Πέτρος Κονταρίδης, ενώ το έργο που θα κοστίσει περίπου 31,33 εκατομμύρια ευρώ, αφορά κοινοπραξία του ΚΟΑ και της εταιρείας CYFIELD – NEOPHYTOU J.V.

Η κατασκευή του γηπέδου ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019 και η χωρητικότητα του θα είναι 10.300 θέσεις.



BBBank Wildpark (Καλσρούη/ Γερμανία)

modell-wildpark-stadion-ksc-neubau-1.jpg

H ομάδα της Καλρσρούης μπορεί να υποβιβάστηκε το 2009, στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου και να συνεχίζει να πλανάται στις κατώτερες βαθμίδες, ωστόσο η διοίκηση του συλλόγου, έχει φροντίσει να αναβαθμίσει το μέλλον του.

Έτσι το Wildpark Stadiοn που για πρώτη φορά άνοιξε τις πύλες του το 1955, μπήκε σε διαδικασία ανοικοδόμησης, πριν δύο μόλις χρόνια. Ο νέος χορηγός της ομάδας θα είναι η γερμανική τράπεζα ΒΒΒank, και θα επωμιστεί την επικαρπία του έργου, το οποίο σχεδιάστηκε από την εταιρεία ΑGN Niederberghaus & Partners. Το κόστος του κυμαίνεται στα 143 εκατομμύρια ευρώ.

Η χωρητικότητα, που ήταν μέχρι πρότινος στις 29.699 θέσεις, πλέον θα επεκταθεί στις 34.000, με τις θύρες του να είναι έτοιμες να υποδεχθούν κόσμο στην έναρξη της νέας σεζόν, αφού το έργο θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022.



Yeni Elazığ Stadyumu (Ελαζίγκ/ Τουρκία)

yeni_elazig_stadyumu01.jpg

Πρόκειται για σύλλογο που ανήκει σε μια επαρχιακή κωμόπολη της ανατολικής Ανατολίας.
Η Ελαζίγκσπορ, ομάδα της τρίτης κατηγορίας της Τουρκίας, έχει υποπέσει σε μια αδιανόητη αγωνιστική πτώση, καθώς το 2014 υποβιβάστηκε από την πρώτη κατηγορία κι από τότε η πορεία της είναι φθίνουσα. Ωστόσο, τα σχέδια για την κατασκευή νέου γηπέδου, δεν έπαψαν να υφίστανται, παίρνοντας σάρκα και οστά το 2019.

Ο σχεδιαστής Αλπέρ Ακσόι και η εταιρεία οικοδομών Tetiş Yapı İnşaat, έχουν αναλάβει να χτίσουν το νέο «σπίτι» της Ελαζίγκσπορ, με το κόστος να ανέρχεται στις 128 εκατομμύρια τουρκικές λίρες. Η χωρητικότητα, του γηπέδου, που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022, θα είναι 23.000 θέσεις, αριθμός εντυπωσιακός, αν αναλογιστεί κανείς, τον πληθυσμό της πόλης Ελαζίγκ, στην οποία κατοικούν 419.000 άνθρωποι.




New Administrative Capital Stadium (K
άιρο/ Αίγυπτος)

09egy1.jpg

Εντός του 2022, θα ολοκληρωθεί στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, ένα τεράστιο οικοδόμημα, που πρόκειται να αντικαταστήσει το Εθνικό Στάδιο. Η ονοματοδοσία και το κόστος δεν έχουν γίνει γνωστά, παρόλα αυτά αναμένεται να είναι υπέρογκο. Την ευθύνη ανέγερσης του, έχει αναλάβει η εταιρεία
Orascom Construction.

Το νέο στάδιο θα έχει 93.440 θέσεις για του θεατές, που θα μπορούν μεταξύ άλλων να παρακολουθήσουν τόσο αγώνες ποδοσφαίρου αλλά και άλλες αθλητικές εκδηλώσεις.

 

Guangzhou FC Stadium ( Γουανγκζού/ Κίνα)

maxresdefault_25.jpg

Για ακόμη μια φορά, στην Κίνα, πρόκειται να εγκαινιαστεί, ένα πανέμορφο και ευρύ σε χωρητικότητα ποδοσφαιρικό γήπεδο. Η έδρα της Γουανγκζού, βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν την ολοκλήρωση της και θα παραδοθεί στην ομάδα τον Νοέμβριο του 2022.

To σχέδιο, έχει αναλάβει η εταιρεία Gensler και είναι εμπνευσμένο από την «πόλη των λουλουδιών»,
όπως χαρακτηρίζεται η εν λόγω περιοχή. Στο οικοδόμημα, έχουν συμβάλει τόσο η κινεζική κυβέρνηση, όσο και αρκετές κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας, έπειτα από δημοπράτηση.

Όσο για το κόστος; Mόλις 12 δισεκατομμύρια κινέζικα γουάν, δηλαδή 1,3 εκατομμύρια ευρώ, θα δαπανηθούν από τον όμιλο Evergrande για την ολοκλήρωση του γηπέδου, που θα είναι χωρητικότητας 100.000 θέσεων.


Γιώργος Ζαχαρίου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0