Sports Βusiness

Σάλτσμπουργκ: Ένα χρυσορυχείο παραγωγής παικτών... κάτω των 23ων ετών! (video)

Σάλτσμπουργκ: Ένα χρυσορυχείο παραγωγής παικτών... κάτω των 23ων ετών! (video)

Αλυσιδωτές αλλαγές στον χάρτη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έφερε η ανακοίνωση του Χάαλαντ από την Μάντσεστερ Σίτι, καθώς ακολούθησε αυτή του Αντεγιέμι από την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Η αγορά του Γερμανού ήρθε για να επισφραγίσει το γεγονός ότι η Σάλτσμπουργκ αποτελεί ένα από τα... κορυφαία selling club του πλανήτη!

Κατά εικόνα του υποδειγματικού τρόπου λειτουργείας του Άγιαξ δείχνει να λειτουργεί την τελευταία χρόνια η Σάλτσμπουργκ, γεμίζοντας μονίμως τα ταμεία της με έσοδα, την ώρα που παραμένει σταθερά ανταγωνιστική. Η πώληση του 20χρονου wonderkid Καρίμ Αντεγιέμι της απέφερε 38 εκ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα 400 (!) από τα μεταγραφικά παζάρια της περασμένης πενταετίας.

Οι κορυφαίες πωλήσεις

Το ότι οι αυστριακοί αποτελούν δεξαμενή σπουδαίων ταλέντων είναι γεγονός και παρ' ότι οι πιο αξιοσημείωτες σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί η περίπτωση του Μανέ. Ο Σενεγαλέζος έκανε τα πρώτα, μεγάλα βήματα στην Red Bull για να γίνει κάτοικος Σαουθάμπτον το 2014 έναντι 23 εκ. ευρώ!

Παράλογο της όλης υπόθεσης είναι ότι ο Έρλινγκ Χάαλαντ βρίσκεται μόλις στην έβδομη θέση των πιο κερδοφόρων πωλήσεων, με την απόκτηση του από την Ντόρτμουντ να αποφέρει 20 εκ. ευρώ. Αν αναλογιστεί κανείς τα ποσά της εποχής, αλλά και την εξέλιξη του Νορβηγού, φαίνεται πως οι «Βεστφαλοί» κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν ένα εξαιρετικό deal! 

Aς ρίξουμε όμως μία ματιά στους παίκτες που έφεραν τα μεγαλύτερα ποσά (2017-2022):

1. Καρίμ Αντεγιέμι - Ντόρτμουντ (38. εκ. ευρώ)

Το απόλυτο next big thing του γερμανικού ποδοσφαίρου επέστρεψε στην πατρίδα του, με σκοπό να κάνει τους φιλάθλους να ξεχάσουν γρήγορα τον Χάαλαντ. Διανύοντας το 20ο έτος της ζωής του μετρά φέτος 19 τέρματα και τέσσερις ασίστ, γεγονός που τον οδήγησε στις πρώτες του συμμετοχές με τα «πάντσερ». Η περίπτωση του μοιάζει ιδανική για την Ντόρτμουντ, όπως και τα έσοδα που έφερε στον σύλλογο που τον ανέδειξε...

2. Πάτσον Ντάκα - Λέστερ (30 εκ. ευρώ)

Έγινε μέλος της Σάλτσμπουργκ σε ηλικία 18 ετών, για να αποχωρήσει το περασμένο καλοκαίρι με προορισμό το «Νησί». Στην τετραετία του με την Red Bull σημείωσε 125 συμμετοχές, οι οποίες συνοδεύτηκαν με 68 τέρματα. Έτσι ήρθε και η απόκτηση του από την Λέστερ, κάνοντας τον την δεύτερη πιο ακριβή πώληση στην ιστορία του αυστριακού συλλόγου.

3. Ναμπί Κεϊτά - Λειψία ( 29,75 εκ. ευρώ)

Ακολούθησε το σύνηθες δρομολόγιο από την Αυστρία στην Γερμανία και συγκεκριμένα στην Λειψία. Έπειτα από ακριβώς δύο χρόνια παρουσίας με την Σάλτσμπουργκ, εξασφάλισε την μεταγραφή του στην Μπουντεσλίγκα, εκεί όπου οι εξαιρετικές του εμφανίσεις τον οδήγησαν στην Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ. Ραγδαία και σταθερή εξέλιξη για τον μέσο από την Γουινέα...

4. Ενόκ Μουεπού - Μπράιτον (23 εκ. ευρώ)

Ακόμη ένας παίκτης που κατέληξε είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο στην Αγγλία. Στα 23 του έκανε το step up και αποκτήθηκε από την Μπράιτον ελέω της γεμάτης περσινής του σεζόν. Η κίνηση φαίνεται να δικαίωσε τους «γλάρους», καθώς ο μέσος από την Ζαμπία μετρά 21 συμμετοχές και 6 ασίστ στην παρθενική του σεζόν στην Premier League.

5. Ντομινίκ Σομποζλάι - Λειψία (22 εκ. ευρώ)

Οι φιλικές σχέσεις μεταξύ Σάλτσμπουργκ και Λειψίας (ελέω κοινής επιχειρηματικής στέγης), οδήγησαν τον χαρισματικά Ούγγρο μεσοεπιθετικό στην Γερμανία. Στα 22 του χρόνια, δείχνει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στο μέγιστο, έχοντας ουσιώδη παρουσία τόσο με το εθνόσημο, όσο και με την νέα του ομάδα. Φέτος, μετρά δέκα γκολ σε συλλογικό επίπεδο, τα δύο εκ των οποίων σημειώθηκαν στο Champions League.

Έπεται νέα μεγάλη πώληση

Ένα selling club που σέβεται τον εαυτό του κινείται για να εξασφαλίσει την συνέχεια του. Και η συνέχεια της Red Bull προμηνύεται λαμπρή. Στο υπάρχον ρόστερ της βρίσκονται ήδη νεαροί ποδοσφαιριστές που ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Αντεγιέμι...

Πρώτος και καλύτερος ο Οκαφόρ, ο οποίος παρ' ότι αγωνιζόταν στην σκιά του Γερμανού, μετρά ήδη εννέα γκολ και ισάριθμες ασίστ. Από 'κει και πέρα υπάρχουν οι ΚοϊτάΣίμιτςΣέσκου και Ανταμού, αλλά και οι Ντιακίτε και Ντόργκελες. Πολλοί εξ αυτών αγωνίζονται δανεικοί σε χαμηλότερης δυναμικής συλλόγους, ενώ άλλοι διαπρέπουν ήδη στο Σάλτσμπουργκ.

Εν ολίγοις, αν ρίξει κανείς μία ματιά στην συνολική πορεία της ομάδας στην αγορά, θα αντιληφθεί ότι πρόκειται για μία βιομηχανία παραγωγής παικτών κάτω των 23ων ετών. Μία άκρως επιτυχημένη επιχείρηση, η οποία πρωταγωνιστεί τόσο αγωνιστικά... όσο και στους ισολογισμούς!

Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0