Sports Βusiness

Ανεβαίνει η δημοτικότητα του ποδοσφαίρου γυναικών στην Αγγλία!

Ανεβαίνει η δημοτικότητα του ποδοσφαίρου γυναικών στην Αγγλία!

Σε φάση ανάπτυξης το ποδόσφαιρο γυναικών στην Αγγλία, με το άθλημα να γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη δημοφιλία. Εκτός αυτού, η Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αναμένεται να αυξήσει το χρηματικό έπαθλο του Κυπέλλου από την επόμενη σεζόν (2022-23) σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των σωματείων.

Χαοτική διαφορά υπάρχει ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες στο χώρο του ποδοσφαίρου τόσο στο οικονομικό σκέλος όσο και στη δημοφιλία. Παρά ταύτα, τα τελευταία χρόνια η κινητικότητα έχει αυξηθεί με μικρά αλλά σταθερά βήματα, με σημαντικές αποφάσεις όπως η επαγγελματική Serie A ή το γεμάτο Καμπ Νου σε αγώνα της εντυπωσιακής Μπαρτσελόνα. Από την προσπάθεια αυτή εκσυγχρονισμού, δε θα μπορούσε να απουσιάζει φυσικά η «Μέκκα» του αθλήματος, η Αγγλία.

Στο Νησί, το Sky Sports φανέρωσε με αριθμούς την εκτόξευση αυτή. Μέσα σε ένα χρόνο η τηλεθέαση της Women’s Super League, της κορυφαίας δηλαδή εθνικής κατηγορίας, εμφανίζει αύξηση σχεδόν 200%. Από τα 6,7 εκατομμύρια κόσμου που παρακολουθούσαν τη διοργάνωση τον Απρίλιο του 2021, ο αριθμός φέτος άγγιξε τα 17,9 εκατομμύρια τον ίδιο μήνα. Το γεγονός αυτό δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την τεράστια αύξηση ενδιαφέροντος.

Βέβαια ένα ποσοστό αυτής πηγάζει και λόγω της δραματικής φετινής εξέλιξης με την Τσέλσι και την Άρσεναλ να μάχονται μέχρι την τελευταία αγωνιστική σώμα με σώμα για την κατάκτηση της πρωτιάς και τον τίτλο του πρωταθλητή. Μια κορυφή που δεν άλλαξε χέρια για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με τις «Μπλε» να τερματίζουν και πάλι στην κορυφή.

Η ποσοτική δημοτικότητα όμως δεν έμεινε μόνο εκεί. Οι τηλεθεατές έμεναν περισσότερη ώρα στο προϊόν, αφιερώνοντας σαφώς μεγαλύτερο διάστημα μπροστά από τις οθόνες τους. Από τα 68 λεπτά παρακολούθησης σε αυτό το χρονικό σημείο της λίγκας την περσινή σεζόν (2021), ο χρόνος σχεδόν διπλασιάστηκε αφού κατά μέσο όρο ένας Βρετανός, και όχι μόνο, αφιέρωνε 122 λεπτά για την WSL.

Η ανταγωνιστικότητα και η αύξηση της δημοφιλίας έφερε και μεγαλύτερη συχνότητα. Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό των τηλεθεατών, που συντόνισε τους δείκτες του σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις με αναμέτρηση της κορυφαίας κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου, ανέρχεται στο 33%. Και εδώ τα νούμερα πέρυσι ήταν στη μισή τιμή (17%) για την ίδια χρονική περίοδο.

Δυο περίπου μήνες νωρίτερα και υπό αυτήν την κατεύθυνση, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας (FA) ανακοίνωσε την αύξηση του επάθλου που θα μοιράζεται κλιμακωτά στις συμμετέχουσες ομάδες του Vitality Women's FA Cup από τη σεζόν 2022-23. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει μεγάλη οικονομική ώθηση σε όλα τα σωματεία, ακόμα και τα ερασιτεχνικά καθώς χρηματικό ποσό θα πάρουν όσοι λάβουν μέρος.

Η συμφωνία αφορά 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πως ακριβώς θα διαμοιραστεί. Πάντως η αύξηση του επάθλου είναι κάτι παραπάνω από γενναία αφού έως τώρα η νικήτρια ομάδα του Κυπέλλου καρπωνόταν 25 χιλιάδες λίρες και η φιναλίστ 15. Πραγματικά χαοτική διαφορά.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε να προστεθεί στο γενικότερο κλίμα ενίσχυσης και αρωγής του αθλήματος, με πρώτη και σπουδαιότερη κίνηση την απόφαση να μοιράσει 16 εκατομμύρια ευρώ στο επερχόμενο Euro 2022 στο Νησί. Το ποσό αυτό είναι με διαφορά το μεγαλύτερο που έχει δοθεί και το ακριβώς διπλάσιο από τα 8 εκατομμύρια της διοργάνωσης του 2017.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0