Sports Βusiness

Άγιαξ: Ποδοσφαιριστές διέρρευσαν εσωτερικές πληροφορίες για να επωφεληθούν στον χώρο των κρυπτονομισμάτων

Άγιαξ: Ποδοσφαιριστές διέρρευσαν εσωτερικές πληροφορίες για να επωφεληθούν στον χώρο των κρυπτονομισμάτων

Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει στην Ολλανδία, καθώς ποδοσφαιριστές του Άγιαξ φαίνεται να διέρρευσαν στο διαδίκτυο την σύνθεση της ομάδας τους για τον τελικό του Κυπέλλου απέναντι στην Αϊτχόφεν, με σκοπό να επωφεληθούν οικονομικά στον εικονικό κόσμο.

Συγκεκριμένα, μερικές ημέρες πριν τον τελικό είχε υπάρξει φήμη, πως οι Ντάλει Μπλιντ και Ντέιβι Κλάασεν θα προσπαθούσαν να επωφεληθούν από τη διαρροή των πλάνων του Έρικ Τεν Χαγκ. Ο Ολλανδός προπονητής διερωτούμενος για τα παραπάνω απάντησε, «Δε ξέρω τίποτα. Δεν πρόκειται να ανακοινώσω την ενδεκάδα μέχρι το πρωί της Κυριακής. Μπορούν άραγε να βγάλουν λεφτά από αυτό;». Η απάντηση φυσικά και είναι «ναι», όπως μάλιστα αποδείχθηκε.

Πριν από το μεγάλο τελικό της Κυριακής (17/4) οι Μπλιντ και Κλάασεν αποκάλυψαν μέσω του διαδικτυακού παιχνιδιού Sorare την επιλογή του Τεν Χαγκ για τα γκολπόστ του Άγιαξ. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση κάτι τέτοιο θα είχε μεγάλες συνέπειες για τους δυο ποδοσφαιριστές, αλλά η συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν έχει... κανόνες!

Το Sorare είναι μια νέα διαδικτυακή μόδα, που παρέχει τη δυνατότητα στους παίκτες να διαχείριζονται μια εικονική ομάδα, πραγματοποιώντας αγοραπωλησίες ποδοσφαιριστών μέσω NFTs, λαμβάνοντας επιβραβεύσεις ανάλογα τις επιδόσεις τους στην πραγματική ζωή. Κάτι παρόμοιο με το παραδοσιακό Fantasy Football, με την διαφορά ότι στο Sorare οι τιμές μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, κάτι που φυσικά δίνει πλεονέκτημα σε όσους έχουν μια πληροφορία από νωρίς.

Έτσι, κάποιος μπορεί να αγοράσει την κάρτα ενός ποδοσφαιριστή σε χαμηλή τιμή, γνωρίζοντας ότι πρόκειται αργότερα να αγωνιστεί και να την πουλήσει όταν έρθει η ώρα για να βγάλει κέρδος. Μάλιστα, αρκετές κάρτες κοστίζουν υπερβολικά μεγάλα ποσά, όπως μια του Έρλινγκ Χάαλαντ που πουλήθηκε τον Ιανουάριο για 614.000 δολάρια!

Αξίζει να αναφερθεί ότι το εν λόγω παιχνίδι είναι αρκετά διαδεδομένο στον κόσμο με τον Αντουάν Γκριζμάν μάλιστα να αποτελεί επενδυτή της πλατφόρμας.

Παρόλο λοιπόν που οι ποδοσφαιριστές απαγορεύεται αυστηρά να τζογάρουν σε αγώνες της ομάδας τους, το Sorare δεν αποτελεί πλατφόρμα τζόγου, οπότε δεν υπάρχουν περιορισμοί. Ωστόσο, μετά τις εξελίξεις στον τελικό του Κυπέλλου Ολλανδίας αποδείχθηκε ότι η συμμετοχή ποδοσφαιριστών στο παιχνίδι έχει συνέπειες, ενώ αρκετοί αμφισβητούν την ακεραιότητα του.  

Το συμβάν πριν τον τελικό

Το πρωί της Κυριακής ένας ρεπόρτερ της ολλανδικής τηλεόρασης παρατήρησε μια ασυνήθιστη κίνηση στο Sorare που αφορούσε τον Άγιαξ. Οι Κλάασεν και Μπλιντ είχαν προχωρήσει στην αφορά της κάρτας του Μάρτεν Στεκέλεμπουργκ, του 39χρονου αναπληρωματικού τερματοφύλακα της ομάδας τρεις ημέρες πριν τον αγώνα. Ο Ολλανδός κίπερ είχε να αγωνιστεί από τον περαασμένο Αύγουστο λόγω τραυματισμού, ενω μόλις στο προηγούμενο ματς πρωταθλήματος συμπεριλήφθηκε στην αποστολή από τότε.

Μέσω αυτής της κίνησης λοιπόν, διέρρευσε η επιλογή του Τεν Χαγκ να αφήσει στον πάγκο τον Αντρέ Ονάνα για τον Στεκέλεμπουργκ. Η κάρτα του 39χρονου ήταν πολύ φθηνή το πρωί της Πέμπτης (14/4), αλλά μόλις οι δύο συμπαίκτες του την αγόρασαν η τιμή της εκτοξεύθηκε. Τα ποσά αυτά ωστόσο είναι πολύ μικρά σε σύγκριση με τις απολαβές ενός ποδοσφαιριστή, άρα ούτε ο Μπλιντ, ούτε ο Κλάασεν επωφελήθηκαν τόσο. Αυτό όμως δεν αλλάζει τις ανησυχίες σχετικά με τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών ή γενικότερα ανθρώπων του χώρου σε τέτοια παιχνίδια.  

Όσον αφορά το περιστατικό και τα επακόλουθά του, ένας εκπρόσωπος της Ολλανδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας διεμύνησε ότι πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο και δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να απαγορεύει ή έστω να το περιορίζει. Παράλληλα, το Sorare υπό το φως των αποκαλύψεων ξεκίνησε έρευνα για να διασφαλίσει ότι το παιχνίδι θα είναι δίκαιο για όλους.

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0