Sports Βusiness

Η αγορά των δανεικών αλλάζει παντελώς τον οικονομικό ποδοσφαιρικό χάρτη

Η αγορά των δανεικών αλλάζει παντελώς τον οικονομικό ποδοσφαιρικό χάρτη

Πως θα ήταν το ποδόσφαιρο αν η Αταλάντα ήταν η ακριβότερη ομάδα του πλανήτη και η Μάντσεστερ Σίτι μετά βίας έμπαινε στην δεκάδα, βάσει μπάτζετ; Και όμως αν τα ρόστερ των ομάδων περιλάμβαναν μόνο τους δανεικούς που έχουν, αυτό το σενάριο επιστημονικής φαντασίας θα ήταν η πραγματικότητα.

Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι είναι ζωντανοί οργανισμοί. Διοικητικά έχουν σαφή διάκριση και ιεραρχία, οι πετυχημένοι τουλάχιστον. Αγωνιστικά απαρτίζονται από διάφορα σκέλη, ανάλογα πως θέλει να τα ξεχωρίσει κανείς. Υπάρχει το κυρίως ρόστερ, αθλητές δηλαδή στους οποίους μοιράζεται ο χρόνος συμμετοχής. Το παραγκωνισμένο, που αποτελείται από ποδοσφαιριστές που δεν βρίσκονται στα πλάνα του ροτέισον για διάφορους λόγους και υπάρχουν και οι δανεικοί. Τα δικαιώματα των οποίων έχουν παραχωρηθεί σε άλλους συλλόγους για κάποιο ορισμένο διάστημα αλλά δεσμεύονται με συμβόλαιο με τη «μητέρα-ομάδα».

Οι δανεικοί χωρίζονται και εκείνοι σε δυο υποκατηγορίες τουλάχιστον. Στη μια περιλαμβάνονται νεαροί αθλητές, των οποίων οι περγαμηνές έχουν θετικό πρόσημο, πλην όμως χρειάζεται πραγματικός χρόνος συμμετοχής για να επιβεβαιωθούν. Στην άλλη περίπτωση ανήκουν ποδοσφαιριστές μεγαλύτερης ηλικίας, το επίπεδο των οποίων δεν είναι αντίστοιχο της ομάδας που ανήκουν, τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή. Αλλά τα προηγούμενα «δείγματα γραφής» είχαν φανερώσει κάποιες δυνατότητες, οι οποίες υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να εμφανιστούν ξανά, ακόμα και σε μεγαλύτερο βαθμό.

Η ισχύουσα νομολογία επιτρέπει στα σωματεία την ευελιξία χορήγησης δανεικών προς όφελος όλων των μερών. Υπάρχουν βέβαια «φωνές» το τελευταίο διάστημα που εναντιώνονται στον αλόγιστο αριθμό «ενοικιαζόμενων» παικτών και είναι πιθανό τα επόμενα χρόνια να «σφίξει ο κλοιός», αν αποφασίσει κάτι τέτοιο η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Παρόλα αυτά η αγορά των δανεικών με βάση την υφιστάμενη κατάσταση είναι ανοιχτή, με τους αγγλικούς και τους ιταλικούς συλλόγους να ποντάρουν αρκετά σε αυτή.

Επικεφαλής η Αταλάντα

Οι «Μπεργκαμάσκι» έχουν σταθεροποιηθεί την τελευταία πενταετία στην αφρόκρεμα του ιταλικού ποδοσφαίρου και όχι μόνο, παίζοντας μεταξύ άλλων ελκυστικό ποδόσφαιρο. Αν και το υπάρχον ρόστερ τους (σεζόν 2021-2022) αποτελείται από 25 συνολικά ποδοσφαιριστές, αριθμός συγκριτικά μικρός με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις του συλλόγου, εν τούτοις είναι μια διαφορά η ομάδα με τους περισσότερος δανεικούς σε άλλους συλλόγους.

Η Αταλάντα προσδοκώντας σε χρυσοφόρες μελλοντικές πωλήσεις που θα γεμίσουν τα ταμεία της ομάδας, έχει «μοιράσει» 64 (!) ποδοσφαιριστές με σκοπό να πάρουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής, μεγαλύτερο από αυτόν που θα είχαν από τον Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι. Ο αριθμός είναι τεράστιος αν σκεφτεί κανείς ότι είναι δυόμιση φορές μεγαλύτερος από το υπάρχουν ρόστερ.
robin-gosens-atalanta-1633952230-72504.jpg

Ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο βάσει «χρηματιστηριακής» αξίας, που δεν αγωνίζεται φέτος με τα χρώματα της «La Dea», είναι ο Κριστιάν Ρομέρο. Ο νεαρός κεντρικός αμυντικός παραχωρήθηκε το καλοκαίρι του 2021 στην Τότεναμ για ένα χρόνο με υποχρεωτική ρήτρα αγοράς 55 εκατομμυρίων την προσεχή μεταγραφική περίοδο . Από κοντά ακολουθεί και ο Γερμανός μέσος Γκόσενς, ο οποίος από τα τέλη του Ιανουαρίου και για ενάμιση χρόνο ακόμα (μέχρι το καλοκαίρι του 2023) θα είναι «νερατζούρο» με τη μορφή δανεισμού, πριν η Ιντερ τον κάνει μόνιμα δικό της αφού υπάρχει στη συμφωνία και για εκείνον υποχρεωτική ρήτρα 25 εκατομμυρίων.

Αρκετοί εκ των υπολοίπων 62 δε θα προφτάσουν να αγωνιστούν με τη φανέλα της Αταλάντα, με τον ασύγκριτα μεγάλο αριθμό δανεικών, να δικαιολογεί τα 145 εκατομμύρια που κοστίζουν όλοι τους.

Οι Άγγλοι, οι Ισπανοί και οι ομάδες έκπληξη

Οι αγγλικές ομάδες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από οποιαδήποτε πρόταση αφορούσε τα χρήματα και το ποδόσφαιρο. Έχουν αποδεδειγμένα την πιο δημοφιλή και ακριβή λίγκα, συνεπώς οι ισχυροί της Premier League, διαθέτουν κάποιους δανεικούς, σε άλλα κυρίως πρωταθλήματα, για να ωριμάσουν ώστε να επιστρέψουν στο υψηλότερο επίπεδο.

Η Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα συναντάται στη δεύτερη θέση της λίστας με δέκα δανεικούς αξίας 129 εκατομμυρίων. Ένας εκ των οποίων είναι και ο διεθνής μας, Κωνσταντίνος Μαυροπάνος, ο οποίος διανύει μια γεμάτη χρονιά στη Bundesliga με τη Στουτγκάρδη και κοστίζει 17 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το transfermarkt. Από κοντά ακολουθεί η Τότεναμ με ακόμα λιγότερο αριθμό δανεικών (επτά στο σύνολο), οι οποίοι όμως κοστίζουν 111 εκατομμύρια ευρώ, με τον Τανγκί Ντομπελέ στη Λυών (35 εκ.) να ξεχωρίζει. Ενδιάμεσα στις δυο αγγλικές υπάρχει και η «Μεγάλη Κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου. Και πως να μην ήταν τόσο ψηλά αφού μονάχα Κουλουσέφσκι και Ντεμιράλ τινάζουν την μπάνκα στα 75 εκατομμύρια.

Οι ισπανικοί σύλλογοι , που δίνουν τεράστια σημασία στις ακαδημίες, δε θα μπορούσαν να αδιαφορήσουν για τα οφέλη που προσφέρει μια δανειοδότηση παίκτη. Βέβαια η στόχευση στη Μπαρτσελόνα είναι διαφορετική και αφορά τον απεγκλωβισμό από τα παχυλά συμβόλαια παικτών για τους οποίους έχει ξοδέψει ένα σκασμό λεφτά αλλά δεν έχουν αποδώσει στους Μπλαουγκράνα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι Γκριεζμάν, Κουτίνιο και Πιάνιτς. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο ταλαντούχος δεξιός μπακ Τρινκάο, που παίζει στη Γουλβς και ο οποίος έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Αντίστοιχη φιλοσοφία και για την Ατλέτικο Μαδρίτης αφού Μοράτα και Σαούλ Νίγκεθ ψάχνουν την «Ιθάκη» τους εκτός Μαδρίτης.
48182325.jpg

Στο Top-10 της λίστας φιγουράρουν επίσης δυο αναπάντεχα ονόματα. Η Φιορεντίνα, με παίκτες που αγγίζουν τα 106 εκατομμύρια και η Σπόρτινγκ Λισαβώνας με 86. Βέβαια, το ποσό αυτό έχει λογική αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Φεντερίκο Κιέζα ανήκει ακόμα στους «Βιόλα», τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι που έρχεται.
10_9.jpg

Τα «λιοντάρια» της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας, πιστά στη συνταγή των Ιβήρων, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις ακαδημίες τους και εξάγουν εξαιρετική πρώτη ύλη. Απλώς μέχρι να «γευτούν τον καρπό, τον δοκιμάζουν προσφέροντας τον αλλού.» Ο 19χρονος αριστερός μπακ, Νούνο Μέντες, είναι η νέα «φλέβα χρυσού» και με τη χρονιά που κάνει στην Παρί Σεν Ζερμέν, η Σπόρτινγκ θα λάβει τεράστιο ποσό για να τον αποχωριστεί. Πολύ μεγαλύτερο από τα 40 εκατομμύρια που υπολογίζεται η αξία του τώρα.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0