Sports Βusiness

Champions League: Τα ποσά που έχουν βάλει στην «τσέπη» οι σύλλογοι ως τα προημιτελικά

Champions League: Τα ποσά που έχουν βάλει στην «τσέπη» οι σύλλογοι ως τα προημιτελικά

Το Champions League δεν αποκαλείται «χρυσωρυχείο» άδικα. Μπορεί να βρισκόμαστε στα προημιτελικά της διοργάνωσης και να έχουμε κάμποσο δρόμο μπροστά μας, όμως αρκετές ομάδες έχουν εξασφαλίσει ήδη ένα πολύ σημαντικό ποσό ενόψει της επόμενης σεζόν.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Champions League αποτελεί τεράστια πηγή εσόδων για τους συλλόγους που αγωνίζονται σε αυτό. Φυσικά, στα ποσά που λαμβάνει κάθε ομάδα υπάρχουν διαφοροποιήσεις, με κάποιους συλλόγους να είναι… ευνοημένοι σε σχέση με  άλλους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μπαρτσελόνα, η οποία μπορεί να έχει μείνει εκτός διοργάνωσης από την φάση των ομίλων, όμως έχει συγκεντρώσει 68 εκατομμύρια ευρώ, όσα έχει και η Βιγιαρεάλ, παρότι το «κίτρινο υποβρύχιο» έχει φτάσει στους «8». Κάτι που έχει πετύχει και η Μπενφίκα, όμως έχει συγκεντρώσει δύο εκατομμύρια λιγότερα.
FOb6le7XIAM83x1.jpgΤα συνολικά έσοδα των ομάδων ως τα προημιτελικά

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτές τις διαφοροποιήσεις. Αρχικά κάθε σύλλογος ξεκινά με ένα bonus 15,25 εκατομμύριων ευρώ για την παρουσία του στους ομίλους, πριν υπολογιστούν τα υπόλοιπα έσοδα. Η μεγάλη διαφοροποίηση προέρχεται από τον συντελεστή της ΟΥΕΦΑ, ο οποίος υπολογίζεται με βάση τις επιδόσεις των ομάδων τα τελευταία 10 χρόνια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έτσι βλέπουμε ομάδες όπως η Ρεάλ, η Μπάγερν και η Μπαρτσελόνα να απολαμβάνουν ένα «εξτραδάκι» της τάξης των 35 εκατομμυρίων, ενώ ομάδες όπως η Σέριφ, η Λιλ και η Αταλάντα από τον ίδιο συντελεστή δεν συγκεντρώνουν ούτε 5 εκατομμύρια

FOb6nWaXEAAm9-3.jpgΗ κατανομή του συντελεστή της ΟΥΕΦΑ

Το υπόλοιπο ποσό διαμορφώνεται από τα αποτελέσματα των ομάδων στις αναμετρήσεις, ενώ μεγάλο μερίδιο, αλλά όχι για όλους βέβαια, προέρχεται από τα τηλεοπτικά. Κατάφορα κερδισμένες από τα τηλεοπτικά έσοδα είναι οι γαλλικές ομάδες, αφού αφενός η τηλεόραση της Γαλλίας πληρώνει καλά, αφετέρου το ποσό μοιράζεται ανάμεσα σε δύο ομάδες (Παρί σεν Ζερμέν & Λιλ), σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου υπάρχουν τρεις, τέσσερις ή και πέντε (Ισπανία) εκπρόσωποι. Έτσι, οι «λιλουά» έβαλαν στην τσέπη σχεδόν 31 εκατομμύρια ευρώ, τρία περισσότερα από την Παρί, μια διαφορά που οφείλεται στην περυσινή κατάκτηση πρωταθλήματος από την Λιλ.

FOb6n05XsAIAe78.jpgΤα τηλεοπτικά έσοδα ως τα προημιτελικά

Αν τα βάλουμε κάτω όλα τα έσοδα λοιπόν, η Μπάγερν Μονάχου αποτελεί το «αφεντικό» στην συνολική εικόνα, έχοντας έως τώρα κερδίσει 111 εκατομμύρια ευρώ, τα περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε άλλο σύλλογο στο Champions League, με την Ρεάλ Μαδρίτης να ακολουθεί με 106. Στην 3η θέση η Μάντσεστερ Σίτι με 99, ενώ το «φράγμα» των 90 εκατομμυρίων έχουν σπάσει Ατλέτικο Μαδρίτης (96), Τσέλσι (94), Παρί Σεν Ζερμέν (94) και Λίβερπουλ (92).

 

Πηγή πληροφοριών: Swiss Ramble (Twitter)

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0