Sports Βusiness

Λουίς Κάμπος: Ο «μαέστρο» των σκάουτερ με τις κορυφαίες πωλήσεις του κόσμου, στρέφει την προσοχή του στην Ελλάδα λόγω... Αγκιμπού!

Λουίς Κάμπος: Ο «μαέστρο» των σκάουτερ με τις κορυφαίες πωλήσεις του κόσμου, στρέφει την προσοχή του στην Ελλάδα λόγω... Αγκιμπού!

Τι μπορεί να συνδέσει τον Εμπαπέ με την πρωταθλήτρια Λιλ αλλά και τον… Ολυμπιακό; Και όμως, είναι πρόσωπο η απάντηση. Ο λόγος για τον Λουίς Κάμπος. Τον άρχοντα του σκάουτινγκ που έχει ξεδιπλώσει την τελευταία 10ετία, την απαράμιλλη τέχνη του επαγγέλματος.

Σκάουτινγκ. Ένα μέρος της ποδοσφαιρικής πραγματικότητας που δεκαετία με την δεκαετία, αλλάζει συνεχώς. Σε σημείο, στον 21ο αιώνα, να θεωρείται ένα είδος… τέχνης. Μία πλευρά του αθλήματος που λίγοι μπορούν να αντιληφθούν και ακόμα λιγότεροι να την δουν με την σωστή ματιά. Οι άνθρωποι σε αυτόν τον χώρο, από την άλλη, δεν είναι σαν τους υπόλοιπους. Σε αυτές τις θέσεις, πλέον, τα μυαλά είναι σε ένα επίπεδο που δύσκολα φτάνει ο νους του απλού ποδοσφαιράνθρωπου.

Είναι καλλιτέχνες. Και ο αρχηγός αυτών, δεν είναι άλλος από τον Λούις Κάμπος. Ναι, και ο Μόντσι βρίσκεται στα κοντά, όμως ο συγκεκριμένος κύριος, έχει προσφέρει μία άλλη νότα στο ποδοσφαιρικό σκάουτινγκ. Επτά χρόνια ήταν αρκετά για να γεμίσει τα ταμεία των Μονακό και Λιλ με εκατομμύρια ευρώ, να προσφέρει στο άθλημα τους αστέρες της νέας εποχής και να γίνει ο κορυφαίος σκάουτερ στον κόσμο.

Αυτός, που στις 24 του Φλεβάρη, βρέθηκε στις κερκίδες του «Γ. Καραϊσκάκης» για να δει από κοντά τον Ολυμπιακό με την Αταλάντα. Ή, πιο συγκεκριμένα, τον Αγκιμπού Καμαρά. Το BN Sports, αρπάζει την ευκαιρία και σας συστήνει τον «mr. 500 εκατ. ευρώ».

59b9a04b7b0d76e940904632a3eccbbe_crop_north.jpg

Η στροφή στο σκάουτινγκ μέσω… Ρεάλ Μαδρίτης και η σχέση με Μουρίνιο!

Από την τρυφερή ηλικία των 28 ετών και δίχως ποδοσφαιρική εμπειρία, ο Λούις Κάμπος μπήκε στον χώρο του αθλήματος ως πρώτος προπονητής στη Λέιρια. Ο δρόμος ήταν μακρύς αλλά επί μονίμου βάσης σε μικρομεσαίες ομάδες της Πορτογαλίας, μέχρι τη Ζιλ Βιθέντε. Εκεί, όπου δεν πέτυχε κάτι τρομερό με τον σύλλογο αλλά έκανε μία γνωριμία που θα του άλλαζε την ζωή. Αυτή με τον Ζοσέ Μουρίνιο. Ο πορτογαλικός σύλλογος κατάφερε να κερδίσει την Πόρτο του «Special One» και να ενώσει τους δύο άντρες με τους πιο δυνατούς, επαγγελματικούς δεσμούς.

Η απόλυση από τον Μπέιρα-Μαρ ήταν το «κερασάκι» για να παρατήσει μια για πάντα την προπονητή ο Κάμπος. Όμως, δεν σήμαινε πως θα άφηνε και το ποδόσφαιρο. Η γνωριμία με τον Ζοσέ Μουρίνιο, τον έφερε στα «σκαλοπάτια» της Ρεάλ Μαδρίτης, αρχικά ως σύμβουλο και στη συνέχεια ως έναν εκ των βασικών σκάουτερ της. Έτσι, έγινε και η αρχή του Πορτογάλου στον χώρο του σκάουτινγκ, όμως η Ρεάλ, δεν θα ήταν η ομάδα όπου θα έκανε σεφτέ στο χορό των εκατομμύριων.

fbl-fra-ligue1-lille-montpellier-5dd7a8038317e2f70c000001.webp

Η «μεγάλη» Μονακό είχε την υπογραφή του…

Το 2013, με τον Ριμπολόβλεφ να αναλαμβάνει την προεδρία της Μονακό, ο Κάμπος θεώρησε πως είναι μία «τέλεια» ευκαιρία για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στον χώρο των σκάουτερ. Παράλληλα, η Ρεάλ δεν είχε εκτιμήσει και τόσο τις επιλογές του Πορτογάλου, με αποτέλεσμα η φυγή να είναι παραπάνω από εύκολη. Στην πρώτη του σεζόν, η Μονακό έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη, σπαταλώντας συνολικά 160 εκατ. ευρώ, δίχως να έχει έσοδα περισσότερα από πέντε εκατ. ευρώ.

Η τακτική αυτή δεν άρεσε τόσο στην ομάδα και κυρίως, στους ανθρώπους που διαχειριζόντουσαν τα οικονομικά του συλλόγου. Ωστόσο, η αποζημίωση ήρθε ένα χρόνο μετά, όταν ο Κάμπος ανέλαβε τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή. Οι αγοραπωλησίες πέρασαν στα δικά του χέρια και όλα… άλλαξαν. Από το πρώτο, κιόλας καλοκαίρι, οι πωλήσεις της Μονακό άγγιξαν τα 385 εκατ. ευρώ (!), την ίδια στιγμή που η ομάδα έβγαζε παιχταράδες από τα σπλάχνα της.

E2jd5eJWEAELl2O.jpg

Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ είχε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να εξελίξει τη νέα δύναμη του γαλλικού ποδοσφαίρου. Το 2016/17 έρχεται και το πικ της δουλειάς του. Με τον Κιλιάν Εμπαπέ, τον οποίο είχε ανακαλύψει ο ίδιος, να οργιάζει, η Μονακό δεν φτάνει απλά μέχρι τα ημιτελικά του Champions League αλλά ρίχνει από την κορυφή της Γαλλίας την πανίσχυρη Παρί Σεν Ζερμέν. Ο μεταγραφικός σχεδιασμός των Παριζιάνων και τα εκατομμύρια που είχαν σκορπίσει στις μεταγραφές, αντικρούονται από το μυαλό του Λούις Κάμπος.

Το απίστευτο της ιστορίας, είναι πως ο Πορτογάλος δεν βρισκόταν στον σύλλογο όταν συνέβη η επιτυχία. Είχε αποχωρήσει έναν χρόνο πριν, όμως η επιτυχία είχε ένα τεράστιο μερίδιο εκείνου. Οι παίκτες που πρόσφεραν τις μεγαλύτερες επιτυχίες, είχαν κοστίσει στον σύλλογο συνολικά 44 εκατ. ευρώ (!) ενώ οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ συνολικά.

WhatsApp-Image-2018-07-23-at-13.44.00-851x509-1.jpg

Η ιστορία… επαναλαμβάνεται!

Το καλοκαίρι του 2017, η Λιλ ήταν εκείνη που κέρδισε την υπογραφή του Λούις Κάμπος για τη θέση του τεχνικού διευθυντή. Μία ομάδα βυθισμένη στα χρέη και με κακές υποδομές σε όλους τους τομείς. Δηλαδή το αντίθετο από αυτά που βρήκε στη Μονακό. Εκεί φάνηκε και το αξιοζήλευτο μυαλό του Πορτογάλου. Η πρώτη κίνηση ήταν να επιλέξει τον Κριστόφ Γκαλτιέ για την τεχνική ηγεσία του συλλόγου, πάνω στον οποίο έχτισε και το ρόστερ.

skysports-campos-luis-campos_5409284.jpg

Σωστές επενδύσεις, λίγα χρήματα και παιδιά των ακαδημιών, ήταν το τρίπτυχο της επιτυχίας για το ενδεχόμενο ενός τίτλου σε βάθος χρόνου. Η ανάπτυξη ήταν ανοδική και σταθερή μέσα στα 3,5 χρόνια που ήταν στο πόστο. Τον Δεκέμβρη του 2020, ο ίδιος αποφάσισε να αποχωρήσει και να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας μου. Όπως έγινε και με τη Μονακό, έτσι και με τους λιλουά, ο Κάμπος είδε το δημιούργημα του να ρίχνει την Παρί Σεν Ζερμέν από την κορυφή και να γράφει ιστορία.

Με πολύ χαμηλότερο μπάτζετ αλλά έναν κορμό σταθερό και ποιοτικό, η Λιλ κατάφερε να γράψει ιστορία και ο Πορτογάλος να πάρει για ακόμη μία φορά, τεράστιο μερίδιο από την επιτυχία.

35c3badf271a614760bf0770e61b3c2c_crop_exact.jpg

Κυκλοφορεί ελεύθερος, ετοιμάζει το επόμενο project και ο ρόλος του με τον Αγκιμπού!

Στην πλάτη του κουβαλάει πωλήσεις που ξεπερνούν τα 500 με 550 εκατ. ευρώ σε Μονακό και Λιλ. Ως ελεύθερος, ψάχνει την επόμενη πρόκληση της καριέρας του και η Ευρώπη «σφάζεται» στα πόδια του για την υπογραφή του. Ο ίδιος, με παρόμοια υπομονή όπως με Μονακό και Λιλ, κοιτάει προσεχτικά τις επιλογές του. Μέχρι, τότε όμως, κάνει αυτό για το οποίο φημίζεται. Σκάουτινγκ. Και όπως είναι λογικό, ο δρόμος τον έβγαλε και στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Στο ματς με την Αταλάντα για τα νοκ-άουτ του Europa League, ο Πορτογάλος σκάουτερ παρακολούθησε από κοντά την αναμέτρηση ώστε να δει έναν παλιό… γνωστό του. Ο Αγκιμπού Καμάρα ήταν ένα από τα παιδιά των ακαδημιών της Λιλ που ήταν έτοιμος για να ανέβει στην πρώτη ομάδα, όμως ο Ολυμπιακός πρόλαβε να τον πάρει. Έτσι, ο Κάμπος ήρθε στον Πειραιά για να δει (και από κοντά) στην εξέλιξη του είχε, μένοντας μάλιστα εντυπωσιασμένος. Ίσως αυτό να είναι και ένα «τικ» στη λίστα του για όταν θα πάει σε νέα ομάδα.

47673077-1-scaled.webp

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0