Sports Βusiness

Τσέλσι: 21 τίτλοι αξίας 1,7 δις ευρώ στα χρόνια του Αμπράμοβιτς!

Τσέλσι: 21 τίτλοι αξίας 1,7 δις ευρώ στα χρόνια του Αμπράμοβιτς!

Η Τσέλσι ετοιμάζεται να περάσει στη μετά-Αμπράμοβιτς εποχή καθώς η πώλησή της είναι δρομολογημένη. Έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η νέα διοίκηση των «μπλε» θα αποδειχθεί τόσο γενναιόδωρη όσο υπήρξε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος από το 2003 όταν και αγόρασε τον σύλλογο, σπαταλώντας συνολικά μέχρι σήμερα πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ!

Η αρχή

Τον Ιούνιο του 2003 ο Ρώσος μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς αγόρασε το σύλλογο του Λονδίνου από τον τότε ιδιοκτήτη του, Κεν Μπέιτς , έναντι 167 εκατομμυρίων ευρώ. Για την εποχή εκείνη η αγοραπωλησία αυτή υπήρξε η μεγαλύτερη όλων των εποχών για το αγγλικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Στην πρώτη του σεζόν στο «Στάμφορντ Μπριτζ», η Τσέλσι προέβη σε 16 νέες μεταγραφές, δίνοντας 170 εκατ. ευρώ! Από τους μεγάλους Χέρναν Κρέσπο, Ντάμιεν Νταφ και Κλοντ Μακελελέ μέχρι τους ελεύθερους Κρεγκ Ρόκαστλ, Νιλ Σάλιβαν και Μάρκο Αμπρόζιο. Μπορεί με τα σημερινά δεδομένα το ποσό να μην ακούγεται εξωφρενικό ωστόσο τότε ήταν.

Η συνέχεια ήταν ανάλογη καθώς την επόμενη χρονιά θα δαπανηθούν πάνω από 165 εκατ. ευρώ για να έρθουν παίκτες όπως οι Ντιντιέ Ντρογκμπά, Ρικάρντο Καρβάλιο, Άριεν Ρόμπεν, Πέτρ Τσεχ αλλά και άλλοι. Με 335 εκατ. ευρώ για αγορές παικτών μέσα σε δύο χρόνια και με έσοδα από πωλήσεις που δεν ξεπέρασαν συνολικά τα 3 εκατ., ο Αμπράμοβιτς έδειξε από νωρίς τις διαθέσεις του.

_methode_times_prodmigration_web_bin_55082f84-76d5-364f-820d-1d984cd34b75.jpg

Οι πιο δαπανηρές μεταγραφές

Αυτά τα 19 χρόνια που βρίσκεται ο Αμπράμοβιτς στο τιμόνι της, η Τσέλσι γιγαντώθηκε και γνώρισε στιγμές δόξας. Πολλοί παίκτες πέρασαν από το «Στάμφορντ Μπριτζ» και για κάποιους μάλιστα δαπανήθηκαν απίστευτα ποσά, που είτε έπιασαν τόπο είτε απλά αποδείχθηκαν σκέτη σπατάλη. Αντρέι Σεφτσένκο και Φερνάντο Τόρες  είναι μόνο δύο ονόματα που εμφανίζονται συνεχώς στις λίστες με τις «χειρότερες μεταγραφές όλων των εποχών» για τους «μπλε» και δικαίως καθώς αυτά που πρόσφεραν ήταν ελάχιστα. Το ζευγάρι κόστισε συνολικά 110 εκατ. ευρώ, ουδέποτε όμως έδειξε την αξία του.

Σπατάλες έχουν γίνει και τα τελευταία χρόνια με πολλά χρήματα για παίκτες που δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες που υπήρχαν γι’αυτούς. Αρχικά, η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της ομάδας, ο Ρομέλου Λουκάκου, για τον οποίο δόθηκαν 115 εκατ. ευρώ στην Ίντερ, δεν έχει προσφέρει τα αναμενόμενα, με τον παίκτη να σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της επιστροφής στην Ιταλία. Ο Ισπανός τερματοφύλακας Κέπα επίσης μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είναι άλλη μία αποτυχημένη μεταγραφή, η οποία κόστισε πάνω από 80 εκατ. ευρώ! Φυσικά υπάρχουν και άλλα παραδείγματα όπως αυτά των Μοράτα (77 εκατ.) ή Τσίλγουελ (59 εκατ.) που πραγματικά δεν έδωσαν το παραμικρό στην ομάδα.

1234745359_1.jpg

Αποζημιώσεις προπονητών-Το αγαπημένο χόμπι του Ρομάν Αμπράμοβιτς

Πέρα από τα ποσά για μεταγραφές παικτών, ο Αμπράμοβιτς στην πορεία του στον σύλλογο δεν δίστασε να απολύσει 12 προπονητές μεταξύ των οποίων οι Ζοσέ Μουρίνιο (δις), Αντόνιο Κόντε, Κάρλο Αντσελότι και Αντρέ Βίλας Μπόας. Το τι είχαν πετύχει με τους «μπλε» κάποιοι εκ των 12 καμία σημασία δεν είχε για τον Ρώσο μεγιστάνα όπως καμία σημασία δεν είχε και η αποζημίωση που όφειλε να δώσει στον καθένα. Πάνω από 125 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί για αποζημιώσεις προπονητών και μόνο ο Μαουρίτσιο Σάρι επέλεξε να αποχωρήσει από μόνος του.

13813232-0-image-a-42_1558531685703.jpg

Η αγωνιστική και οικονομική εκτόξευση της Τσέλσι

Χωρίς αμφιβολία σε αυτά τα 19 χρόνια παρουσίας του Ρόμαν Αμπράβοβιτς στην Τσέλσι, η ομάδα του Λονδίνου εκτοξεύτηκε τόσο οικονομικά όσο και αγωνιστικά. Μπορεί να χρειάστηκε μία περιουσία ωστόσο οι «μπλε» κατέκτησαν 21 τρόπαια σε αυτό το διάστημα, τα περισσότερα από κάθε άλλη αγγλική ομάδα. Η επένδυση του Ρώσου επιχειρηματία από τότε που αγόρασε την ομάδα ξεπέρασε τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, την τελευταία δεκαετία ήταν πάνω από 833 εκατ. , περισσότερα και από εκείνη των αράβων της Μάντσεστερ Σίτι ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν με διαφορά η μεγαλύτερη επένδυση στην Αγγλία με 434 εκατ. ευρώ.


Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0