Sports Βusiness

Kίνδυνος αφαίρεσης βαθμών για την Έβερτον, λόγω ζημίας ύψους 260 εκατ. λιρών!

Kίνδυνος αφαίρεσης βαθμών για την Έβερτον, λόγω ζημίας ύψους 260 εκατ. λιρών!

Η Έβερτον κατέγραψε μεγάλες οικονομικές απώλειες, άνω των 260 εκατομμυρίων λιρών μεταξύ του 2017 και του 2020, κάτι που παραβιάζει τους κανόνες που ισχύουν στην Premier League σχετικά με την βιωσιμότητα των συλλόγων, με τις επιτρεπτές απώλειες να ορίζονται στα 105 εκατομμύρια λίρες σε διάστημα τριών ετών. Πλέον, ο κίνδυνος αφαίρεσης βαθμών είναι κάτι περισσότερο από... ορατός!

Η Έβερτον διανύει μία πολύ άσχημη πορεία φέτος στην Premier League φλερτάροντας ακόμα και με τον υποβιβασμό. Σα να μην έφταναν τα αγωνιστικά προβλήματα για την ομάδα του Λίβερπουλ, πλέον έχει να διαχειριστεί και τον κίνδυνο αφαίρεσης βαθμών λόγω ατασθαλιών στα οικονομικά της!

Τα «ζαχαρωτά», ύστερα από σχετικό έλεγχο, βρέθηκε ότι κατέγραψαν συνδυασμένες απώλειες άνω των 260 εκατομμυρίων λιρών μεταξύ του 2017 και του 2020, κάτι που παραβιάζει τους κανόνες της Premier League περί οικονομικής βιωσιμότητας των συλλόγων σε βάθος τριετίας. Ο Αγγλικός σύλλογος θα έπρεπε να είχε δημοσιεύσει τους λογαριασμούς του για τη σεζόν 2020-21 τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο η δημοσίευση έχει καθυστερήσει, καθώς ζητούν διευκρινίσεις από την Premier League σχετικά με το τι απώλειές μπορούν να έχουν, λόγω των επιπτώσεων του Covid-19.

Αυτό που είναι γνωστό από πλευράς Premier League είναι ότι οι κανόνες σχετικά με τις απώλειες των ομάδων έχουν τροποποιηθεί λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, με την τριετία να παρατείνεται σε τέσσερα χρόνια. Οι δύο σεζόν που επηρεάστηκαν από τον Covid, όταν και έλειπε ο κόσμος από τα γήπεδα, θα συμψηφιστούν σε έναν μέσο όρο, όμως και πάλι η Έβερτον φαίνεται ότι εξακολουθεί να κινδυνεύει με παραβίαση των κανόνων.


Τα έξοδα έφεραν λιτότητα!

Αναμένεται ότι για την ‘Εβερτον οι ισολογισμοί για την σεζόν 2020-21 θα περιλαμβάνουν μία απώλεια άνω των 100 εκατομμυρίων λιρών, με τα οικονομικά προβλήματα του συλλόγου να έχουν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο ύστερα από την διακοπή της συνεργασίας με τον μέχρι πρότινος μεγάλο της χορηγό, Alisher Usmanov, την περασμένη εβδομάδα. Η διακοπή αυτή μπορεί να κοστίσει ακόμη και 300 εκατομμύρια λίρες σε βάθος χρόνου. Η ανησυχία της διοίκησης για τις απώλειές του συλλόγου φάνηκε το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι μεταγραφικές της δαπάνες περιορίστηκαν δραματικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία έξι χρόνια η Έβερτον επένδυσε περίπου 450 εκατομμύρια λίρες σε μεταγραφές, ωστόσο το καλοκαίρι έφερε μόλις τέσσερις παίκτες με ελεύθερες μεταγραφές και έδωσε χρήματα μόνο για τον Ντεμαράι Γκρέι από την Μπάγερ Λεβερκούζεν (1,7 εκατ. λίρες). Τον Ιανουάριο δαπάνησε περισσότερα χρήματα (19,5 εκατ. για τον Μικολένκο και 11,6 εκατ. για τον Πάττερσον) αφού όμως πρώτα πούλησε τον Λούκας Ντιν για 24 εκατομμύρια λίρες.

Η διοργανώτρια αρχή έχει θέσει προθεσμία μέχρι το τέλος αυτού του μήνα για όλες τις ομάδες να υποβάλουν ενημερωμένους ισολογισμούς, καθώς και τις οικονομικές προβλέψεις για το υπόλοιπο της σεζόν. Η διαδικασία ελέγχου των ισολογισμών θα διαρκέσει μερικούς μήνες, με τους συλλόγους που παραβιάζουν τους κανόνες να τιμωρούνται στο τέλος της σεζόν είτε με την μορφή πρόστιμου είτε ακόμα και με αφαίρεση βαθμών.


Αντώνης Κεφαλωνίτης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0