Sports Βusiness

Έβερτον: Ο πόλεμος φέρνει προβληματισμό και… τρύπα 300 εκατομμυρίων λιρών στα ταμεία της, λόγω των κυρώσεων στον Ουσμάνοφ!

Έβερτον: Ο πόλεμος φέρνει προβληματισμό και… τρύπα 300 εκατομμυρίων λιρών  στα ταμεία της, λόγω των κυρώσεων στον Ουσμάνοφ!

Ραγδαίες φαίνεται πως θα είναι και για την Έβερτον, οι συνέπειες του πολέμου, αφού η επικείμενη συμφωνία με τον Ρώσο μεγαλοεπενδυτή Αλισέρ Ουσμάνοφ, είναι πολύ κοντά στο να βρεθεί στο «βυθό», αναφορικά με το νέο γήπεδο του συλλόγου.

Μαύρη τρύπα ύψους 300 εκατομμυρίων λιρών έχει δημιουργηθεί στα ταμεία της Έβερτον, λόγω της ακύρωσης  της συμφωνίας με τον Ρώσο επενδυτή Αλισέρ Ουσμάνοφ, στον οποίο θα πιστώνονταν μέρος των δικαιωμάτων της ονοματοδοσίας του νέου γηπέδου μέσω της εταιρείας USM, της οποίας είναι ιδιοκτήτης. Η συμφωνία, επρόκειτο να έχει δεκαετή διάρκεια με οψιόνεπέκτασης για άλλα 20 χρόνια, με ελάχιστο κόστος 8 εκατομμύρια λίρες, ποσό το οποίο υπό ορισμένες προϋποθέσεις θα επεκτείνονταν στα 15 εκατομμύρια ετησίως! Η επέκταση μιας τέτοιας σύμβασης θα επέφερε στα ταμεία των «ζαχαρωτών» 300 εκατομμύρια λίρες, που θα προορίζονταν για μεταγραφές, 

Μετά τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, η Έβερτον αναγκάζεται να εγκαταλείψει τις τρείς εμπορικές συμφωνίες με τις εταιρείες του Ουσμάνοφ, τη στιγμή που αυξάνονται, οι τιμές του χάλυβα και της ενέργειας δυσχεραίνοντας περαιτέρω το έργο της κατασκευής του γηπέδου, παρά τη συμμετοχή της JP Morgan και άλλων χορηγών.

Μακροπρόθεσμα, η ακύρωση της συμφωνίας πρόκειται να δημιουργήσει κι άλλα προβλήματα στο σύλλογο του Μέρσεϊσάντ, μιας και ο κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του, Φάρχαντ Μοσίρι, υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της USM, η οποία ανήκει στον Ουσμάνοφ. Το «Μπράμλεϊ Μούρ», όπως πρόκειται να ονομαστεί το γήπεδο της Έβερτον, θα κόστιζε σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, σχεδόν 500 εκατομμύρια λίρες , με την πιθανότερη ημερομηνία ολοκλήρωσης του να υπολογίζεται το 2024 και ο Ρώσος ως μέγας ευεργέτης του εγχειρήματος θα βοηθούσε το σύλλογο να εξελιχθεί μέσω των χρημάτων που θα χορηγούσε στο σύλλογο για το γήπεδο και την κάλυψη αναγκών.

6x44PnIy.jpg

Ωστόσο, το θέμα της κατασκευής του νέου γηπέδου, συνδέεται άρρηκτα με την αγωνιστική κατάσταση των «ζαχαρωτών». Πάντοτε, ένα νέο γήπεδο, προσδίδει διαφορετική ταυτότητα στην κάθε ομάδα, όμως ο Μοσίρι, με την οικονομική του διαχείριση και τις δαπάνες του, κατά την εξαετή παρουσία του στο σύλλογο, φαίνεται ότι έχει συμβάλλει αρκετά στην «καταστροφή» της Έβερτον. Τα ποσά είναι υπέρογκα αφού, 300 εκατομμύρια λίρες, έχουν δαπανηθεί για μεταγραφές και ένα δισεκατομμύριο λίρες, αντιστοιχούν σε μισθούς και σε αποζημιώσεις για τις απολύσεις προπονητών, όπως του Μάρκο Σίλβα, του Σάμ Άλαρνταις, του Κάρλο Αντσελότι και του Ράφα Μπενίτεθ.

Φαίνεται, πως το μέλλον του συλλόγου είναι δυσοίωνο τόσο οικονομικά όσο και αγωνιστικά, καθώς η οικονομική σταθερότητα και η μόνιμη παρουσία στην πρώτη κατηγορία της Αγγλίας από το 1954, ίσως σε λίγο καιρό ανήκουν στο παρελθόν, με έναν πιθανό υποβιβασμό του συλλόγου στην Championship.

 Γιώργος Ζαχαρίου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0