Sports Βusiness

Η Πόρτο ξέρει να… πουλάει: Από τον Χάμες και τον Μιλιτάο στον Ντίας! (video)

Η Πόρτο ξέρει να… πουλάει: Από τον Χάμες και τον Μιλιτάο στον Ντίας! (video)

Ο όρος του selling club θα μπορούσε εύκολα να έχει δίπλα του, την ομάδα της Πόρτο, η οποία μέσω της πώλησης του Λουίς Ντίας στη Λίβερπουλ, αποδεικνύει ξανά το… ταλέντο της. Το BN Sports σας θυμίζει τις άλλες έξι περιπτώσεις, που μοιράζονται με τον 25χρονο τις κορυφαίες παραχωρήσεις του συλλόγου.

Η Λίβερπουλ ετοίμασε το μεγάλο «μπαμ» στο φινάλε της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Οι «κόκκινοι» ήθελαν ενίσχυση στο ρόστερ, ειδικά από την στιγμή που Μανέ και Σαλάχ συνεχίζουν στο Κόπα Άφρικα. Ο Λουίς Ντίας ήταν ο εκλεκτός του αγγλικού συλλόγου και με το ποσό των 40 + 20 εκατ. ευρώ, είναι έτοιμος να τον κάνει δικό του.

Ο 25χρονος εξτρέμ δεν αποτελεί απλώς μία μεγάλη πώληση για την Πόρτο αλλά επιβεβαιώνει, πως είναι ένας σύλλογος που ξέρει να… πουλάει. Ο Κολομβιανός άσος αποκτήθηκε έναντι επτά εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2019 και αυτή την στιγμή, η τιμή του εκτοξεύθηκε στα ύψη. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που το καταφέρνει ο πορτογαλικός σύλλογος.

Το BN Sports σας παρουσιάζει τις έξι κορυφαίες πωλήσεις που πλαισιώνουν τον Κολομβιανό άσο στην κορυφή της λίστας.

Έντερ Μιλιτάο (50 εκατ. ευρώ)

Βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, μέχρι να ενεργοποιηθεί το μπόνους που έχει βάλει η Πόρτο στη Λίβερπουλ. Κανείς δεν περίμενε πως η άφιξη του Έντερ Μιλιτάο το καλοκαίρι του 2018, θα έφερνε τόσα έσοδα στην Πόρτο ένα χρόνο μετά. Συγκεκριμένα, ο νεαρός στόπερ, από τα επτά εκατ. ευρώ που αγοράστηκε από την Σάο Πάολο, κατάφερε να πουληθεί με 50 εκατ. ευρώ στην Ρεάλ Μαδρίτης ένα καλοκαίρι μετά. Πραγματοποίησε συνολικά 47 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και είχε απολογισμό πέντε γκολ και τέσσερις ασίστ σε αυτό το διάστημα.

Ελιακίμ Μανγκαλά (45 εκατ. ευρώ)

Μπορεί αυτή την στιγμή αν χρειάστηκε να μείνει για αρκετό διάστημα «άνεργος» για να βρει την επόμενη στέγη του, όμως ο Ελιακίμ Μανγκαλά έχει μία περίοπτη θέση στη συγκεκριμένη λίστα. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2011, η Πόρτο πίστεψε στο ταλέντο του και δαπάνησε 6,7 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Τρία χρόνια ήταν αρκετά για τον Γάλλο στόπερ ώστε να πάει την τιμή στα ουράνια και να πείσει την Μάντσεστερ Σίτι να βγάλει από τα ταμεία της το ποσό των 45 εκατ. ευρώ. Οι 95 παρουσίες με τους «δράκους» αλλά και τα 13 γκολ ως απολογισμό, δεν συνεχίστηκαν στις επόμενες ομάδες που αγωνίστηκε.

Χάμες Ροντρίγκες (45 εκατ. ευρώ)

Λίγο η ηγετική μορφή στην Πόρτο και στην Μονακό, λίγο το Μουντιάλ του 2014 όπου τρέλανε με τα χρώματα της Κολομβίας. Δεν ήθελε πολύ ο Χάμες Ροντρίγκες για να γίνει το πιο «καυτό» όνομα το καλοκαίρι του 2014. Ένα χρόνο πριν όμως, ήδη είχε ταρακουνήσει την Ευρώπη για να μετακομίσει στην Μονακό. Συγκεκριμένα, ο γαλλικός σύλλογος δαπάνησε το αστρονομικό ποσό των 45 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της. Μέσα σε μία τριετία, είχε συνολικά 108 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, με απολογισμό 32 γκολ και 41 ασίστ.

Χουλκ (40 εκατ. ευρώ)

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους της λίστας, ο Χουλκ έκανε την Πόρτο να βγάλει από τα ταμεία της το ποσό των 19 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από την ιαπωνική Τόκιο Βέρντι. Ουδέποτε μετάνιωσε για αυτή την κίνηση, καθώς ο Βραζιλιάνος επιθετικός μετατράπηκε στον απόλυτο ηγέτη του πορτογαλικού συλλόγου. Έπαιξε σε 169 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και μάτωσε 77 φορές τα αντίπαλα δίχτυα ενώ μοίρασε 61 ασίστ. Η Ζενίτ, σε μία έκρηξη που δαπανούσε λεφτά με το τσουβάλι, ο ρωσικός σύλλογος έβγαλε από τα ταμεία του 40 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον διεθνή επιθετικό.

Ραδαμέλ Φαλκάο (40 εκατ. ευρώ)

Ακόμα ένα αστέρι που ήρθε από την Κολομβία. Ο Ραδαμέλ Φαλκάο έκανε τρομερά πράγματα με την Ρίβερ Πλέιτ, όπου τον είχε τσεκάρει και ο Παναθηναϊκός. Η Πόρτο τελικά, με 5,5 εκατ. ευρώ τον έκανε δικό της με συνοπτικές διαδικασίες και ο Κολομβιανός φορ συστήθηκε με τον καλύτερο τρόπο μέσω του πορτογαλικού συλλόγου. Η τιμή δεκαπλασιάστηκε σχεδόν μέσα σε δύο χρόνια και η Ατλέτικο Μαδρίτης, στην αναζήτηση για τον αντικαταστάτη του Ντιέγκο Φορλάν, τον αγόρασε έναντι 40 εκατ. ευρώ (!). Τα 72 γκολ σε 87 συμμετοχές είναι αρκετά για να αποδείξουν πως η αξία του εκτοξεύθηκε με τέτοιο τρόπο.

Φάμπιο Σίλβα (40 εκατ. ευρώ)

Παιδί τον ακαδημιών και από τα λίγα ταλέντα που έχουν πουληθεί τόσο ακριβά. Ο Φάμπιο Σίλβα μπορεί να μην πρόλαβε να κάνει το μεγάλο ξεπέταγμα, όμως λίγες συμμετοχές με την πρώτη ομάδα, ήταν αρκετές για να τον κάνουν από τα πιο «καυτά» wonderkids της Ευρώπης. Ο Πορτογάλος φορ ήταν γέννημα-θρέμμα των «δράκων» και το γεγονός πως δεν παρέμεινε στην Μπενφίκα, μετατράπηκε σε… χρυσός για την Πόρτο. Η Γουλβς προχώρησε στην απόκτησή του και δαπάνησε συνολικά 40 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0