Sports Βusiness

Οι μεγάλες μεταγραφικές δαπάνες δεν… ταιριάζουν στην Bundesliga!

Οι μεγάλες μεταγραφικές δαπάνες δεν… ταιριάζουν στην Bundesliga!

Η μεταγραφή του Ρικάρντο Πέπι τάραξε τα μεταγραφικά νερά της Ευρώπης όμως μία σύντομη ματιά στις ακριβότερες αγορές των γερμανικών ομάδων, μας κάνει να αναθεωρούμε πολλά.

Είναι 18 στα 19 του χρόνια και έκανε όλο το Ντάλας να μιλάει για εκείνον. Με 15 γκολ σε 55 συμμετοχές, ο Ρικάρντο Πέπι κέρδισε με το σπαθί του, μία μεγάλη μεταγραφή στην Ευρώπη, όπου αρκετοί Αμερικάνοι έχουν λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο νεαρός άσος κόστισε συνολικά 20 εκατ. ευρώ στην Άουγκσμπουργκ και έγινε η πιο δαπανηρή αγορά της ιστορία της.

Βέβαια, οι γερμανικές ομάδες δεν μας συνηθίζουν σε τέτοια… μεταγραφές καθώς τα ποσά των ακριβότερων αγορών τους, μόνο υψηλά δεν είναι. Πάντα με γνώμονα, πως μιλάμε για ένα από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα. Φυσικά, η Μπάγερν Μονάχου έχει την πρωτιά (και) σε αυτό τον τομέα, όμως από εκεί και πέρα… το χάος!

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις κάτω από δέκα εκατ. ευρώ!

Ξεκινάμε από τα χαμηλά. Συγκεκριμένα, η φετινή Bundesliga περιέχει πέντε ομάδες που η ακριβότερη μεταγραφή του είναι κάτω των δέκα εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, μιλάμε για τις Γκρόιτερ Φιρθ, Μπόχουμ, Αρμίνια Μπίλεφελντ, Ουνιόν Βερολίνου και Μάιντς. Αμφότερες δεν έχουν ξεπεράσει το ποσό των δέκα εκατ. ευρώ σε μεταγραφή ενός ποδοσφαιριστής.

Το αξιοσημείωτο εδώ, είναι πως η Ουνιόν Βερολίνου έχει καταφέρει με τόσο μικρές δαπάνες να πρωταγωνιστεί μεταξύ των πρώτων θέσεων τα τελευταία 2-3 χρόνια. Όσο για την Φίρθ, είναι η ομάδα με το μικρότερο ποσό στο γερμανικό πρωτάθλημα, καθώς, τον Γενάρη του 2013, είχε δαπανήσει μόλις ένα εκατ. ευρώ (!) για τον Νίκολα Τζούρντιτς.

Μόλις εννιά ομάδες, ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ (!)…

Και αφού φτάσαμε αισίως στις ομάδες που έχουν πατήσει τα δέκα εκατ. ευρώ, είναι ακόμα λιγότερες εκείνες που έχουν ξεπεράσει τα… 20 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, μαζί με τις πέντε ομάδες που προαναφέραμε, υπάρχουν άλλες έξι που έχουν περιοριστεί κάτω των 20 εκατ. ευρώ για να κάνουν το «μπαμ».

Ο λόγος για τις Φράιμπουργκ, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Στουτγκάρδη, Χοφενχάιμ και Κολωνία. Χάρη στον Ρικάρντο Πέπι, στη λίστα προστέθηκε και η Άουγκσμπουργκ. Το αξιοσημείωτο σε αυτές τις υποθέσεις, είναι πως κάθε ποδοσφαιριστή που απέκτησαν, τους βγήκε και με το παραπάνω, ανεβάζοντας την αξία τους, ενώ εξελίχθηκαν σε ηγέτες των ομάδων.

Η ξεχωριστή πρωτιά της Μπάγερν και η μικρή «έκπληξη» της Βόλφσμπουργκ…

Φυσικά, όπως και στις περισσότερες κατηγορίες της Bundesliga, η Μπάγερν Μονάχου κατέχει και εδώ μία πρωτιά. Ο γερμανικός σύλλογος έχει το ρεκόρ της ακριβότερης αγοράς στα χρονικά του πρωταθλήματος, με 80 εκατ. ευρώ. Ο λόγος είναι για τον Λούκας Ερναντέζ που αποκτήθηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης, το 2019 και σήμερα, είναι το βασικό στόπερ της Μπάγερν αλλά και της ΕθνικήςΓαλλίας.

Από εκεί και πέρα, τη 2η θέση έχει κερδίσει (και κρατάει) η Βόλφσμπουργκ. Τον Αύγουστο του 2015, δαπάνησε 43 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον Τζούλιαν Ντράξλερ από την Σάλκε. Από τότε, διατηρεί σταθερά την θέση της, με τις Λεβερκούζεν και Ντόρτμουντ να ακολουθούν πιο κάτω.

Η σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη…

Η Bundesliga είναι ένα από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Οπότε οι παραπάνω αριθμοί, δεν αποτελούν και… διαφήμιση για την ίδια. Άπαντες το γνωρίζουν. Πριν αναφέραμε πως πέντε ομάδες δεν έχουν υπερβεί τα δέκα εκατ. ευρώ αλλά στην Αγγλία, η Νόριτς που είναι τελευταία στον βαθμολογικό πίνακα, η ακριβότερη μεταγραφή της είναι στα 11 εκατ. ευρώ (!).

Μάλιστα, είναι και ο «δικός» μας Χρήστος Τζόλης, που μαζί με τα μπόνους, μπορεί να φτάσει και τα 13 εκατ. ευρώ. Βέβαια, στο Νησί υπάρχει το τεράστιο μπόνους ανόδου, κάτι που δίνει μεγάλη οικονομική ανάσα στις ομάδες. Για αυτό τον λόγο, αν κοιτάξουμε τις υπόλοιπες ουραγούς θα καταλάβουμε τη σημασία και την διαφορά.

Στην Ισπανία, η Λεβάντε είχε αγοράσει τον Νίκολα Βούκσεβιτς έναντι εννέα εκατ. ευρώ από την Μπράγκα. Στη Γαλλία, από την άλλη, η Σεντ-Ετιέν δαπάνησε δέκα εκατ. ευρώ για να φέρει τον Λόις Ντιόνι από τη Ντιζόν, παρότι η προσφορά δεν ήταν η αναμενόμενη. Ακόμα και η Σαλερνιτάνα της Ιταλίας, δεν αποτελεί παρηγοριά για την Γερμανία. Ο θρυλικός Τζενάρο Γκατούζο είχε κάνει τον ιταλικό σύλλογο να βγάλει πέντε εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της, κάτι που δείχνει εξίσου την διαφορά από το γερμανικό πρωτάθλημα.

Νότης Χάλαρης

Photo Credits: picture-alliance/augenklick/firo Sportphoto/J.Fromme

www.bnsports.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0