Sports Βusiness

Οι 10 κορυφαίες σε πωλήσεις ακαδημίες της Ευρώπης ή αλλιώς το σημείο που Άγιαξ, Σάλκε, Μπαρτσελόνα και... Άστον Βίλα, τέμνονται!

Οι 10 κορυφαίες σε πωλήσεις ακαδημίες της Ευρώπης ή αλλιώς το σημείο που Άγιαξ, Σάλκε, Μπαρτσελόνα και... Άστον Βίλα, τέμνονται!
Τι κοινό μπορεί να έχει η Άστον Βίλα με τον Άγιαξ, η Σάλκε με την Μπενφίκα και η Μπαρτσελόνα με τη Λυών; Μα φυσικά, τα... τρελά έσοδα από μεταγραφές!
 
Σχετικά Άρθρα
Σε ένα ποδόσφαιρο που τα selling clubs κάνουν... θραύση και ένας χορός εκατομμυρίων χαρακτηρίζει το μεταγραφικό παζάρι, οι ανεπτυγμένες ακαδημίες αποτελούν προϋπόθεση, ώστε να αλλάξει το επίπεδο μίας ομάδας. Είτε οικονομικά, είτε αγωνιστικά!
 
Το προαναφερθέν γεγονός αποτελεί τον «συνδετικό κρίκο» της Άστον Βίλα και του Άγιαξ με τη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά και της Σάλκε με την Μπενφίκα και την Μπαρτσελόνα, δηλαδή συλλόγων που μοιάζουν να μην έχουν τίποτα κοινό, αλλά οικονομικά-οργανωτικά αποδεικνύεται το αντίθετο!

Εικόνα

Σύμφωνα με μία μελέτη της Online Money Advisor, εταιρία που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξετάστηκαν ομάδες από πρωταθλήματα στα οποία ξοδεύτηκαν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού, από το 2010 έως σήμερα.
 
Η λίστα προκαλεί «έκπληξη», δείχνοντας πως σύλλογοι που δεν χωράει ο νους, όπως η Ατλέτικο Μαδρίτης, έχουν αναπτυχθεί πάρα πολύ τόσο στον τομέα των ακαδημιών, όσο και σε αυτόν των μεταγραφών, με αποτέλεσμα να ανταγωνίζονται συλλόγους με... παράδοση στην ανάπτυξη παικτών, όπως ο Άγιαξ
 
Αναλυτικά οι 10 πιο κερδοφόρες ευρωπαϊκές ακαδημίες:
1 - Άγιαξ - 247.755.000 ευρώ
2 - Ατλέτικο Μαδρίτης - 214.250.000 ευρώ
3 - Μπενφίκα - 194.325.000 ευρώ
4 - Μονακό - 188.800.000 ευρώ
5 - Σάλκε - 170.750.000 ευρώ
6 - Λυών - 157.282.000 ευρώ
7 - Μπαρτσελόνα - 148.980.000 ευρώ
8 - Μάντσεστερ Σίτι - 142.005.000 ευρώ
9 - Μπορούσια Ντόρτμουντ - 128.875.000 ευρώ
10 - Άστον Βίλα - 127.865.000 ευρώ

Εξετάζοντας την παραπάνω λίστα, παρατηρεί κανείς πως υπάρχουν ηχηρές απουσίες. Από τους εκπροσώπους της Ισπανίας, η Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ από αυτούς της Γερμανίας, η Μπάγερν Μονάχου. Παράλληλα, το ιταλικό ποδόσφαιρο φαίνεται πως δεν διανύει τις καλύτερες μέρες του, όσον αφορά την παραγωγή ταλέντων και την πώλησή τους, παρά την κατάκτηση του EURO το φετινό καλοκαίρι.
 
Στον αντίποδα, η Ατλέτικο Μαδρίτης αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη, με τις πωλήσεις των Λούκας Ερνάντες για 80 εκατ. ευρώ και του Τόμας Παρτέι, για 50 εκατ. ευρώ, προς την Μπάγερν Μονάχου και την Άρσεναλ αντίστοιχα, να την... εκτοξεύουν στη δεύτερη θέση του πίνακα. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς πως ήταν οι δύο ακριβότερες πωλήσεις ποδοσφαιριστών που έχουν αναπτυχθεί στην Ισπανία, την τελευταία δεκαετία.

LaLiga Santander - Leganes vs Atletico: Lucas Hernandez: Atletico conceded  from a set piece that we shouldn't have | MARCA in English 

Όσον αφορά τους εκπροσώπους του αγγλικού ποδοσφαίρου, Μάντσεστερ Σίτι και Άστον Βίλα κρατούν ψηλά τη «σημαία» του Νησιού, κι αν η πρώτη δικαιολογείται από το πολύ ανεπτυγμένο δίκτυο σκάουτινγκ που διαθέτει, η δεύτερη μπαίνει «σφήνα» στα μεγαθήρια, ακολουθώντας το παράδειγμα της Σάλκε, που βρίσκεται μεν στη δεύτερη κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να παράγει ποδοσφαιριστές και να εισπράττει αναλόγως!
 
Φάνης Τσοκανάς
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0