Sports Βusiness

ΑΕΚ: Τα χρήματα από τα συμβόλαια που θέλει να γλιτώσει τον Γενάρη – Ο Μπακάκης, ο Ινσούα και οι… πωλήσεις

ΑΕΚ: Τα χρήματα από τα συμβόλαια που θέλει να γλιτώσει τον Γενάρη – Ο Μπακάκης, ο Ινσούα και οι… πωλήσεις

Η ΑΕΚ δυστυχώς αποκλείστηκε νωρίς φέτος από την Ευρώπη. Τα έσοδά της περιορίστηκαν, ενώ έγιναν αρκετές μεταγραφές το καλοκαίρι – Το σχέδιό της για να δυναμώσει αγωνιστικά τον Γενάρη, αλλά και να απαλλαγεί από συμβόλαια… αγκάθια

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Το περασμένο καλοκαίρι στην ΑΕΚ έγιναν δυο πράγματα: Ένα θετικό και ένα αρνητικό! Το αρνητικό ήταν η αποκλεισμός από τη Βελέζ πολύ νωρίς. Ήταν ένα σοκ για τον οργανισμό της ΑΕΚ τόσο σε αγωνιστικό, όσο και οικονομικό επίπεδο, αυτός ο αποκλεισμός. Η πολιτική όμως και η σκέψη της διοίκησης να δυναμώσει αγωνιστικά την ομάδα με μεταγραφές δεν πήγε πίσω. Ο αρχικός σχεδιασμός συνεχίστηκε και έγιναν 14 μεταγραφές, οι περισσότερες εκ των οποίων μετά το ευρωπαϊκό τέλος. Αυτό ήταν το πολύ θετικό του καλοκαιριού.

Ήδη αυτούς τους πρώτες μήνες η ΑΕΚ έχει δείξει ότι έχει βελτιωθεί αγωνιστικά σε σχέση με την εικόνα που έδειχνε στα παιχνίδια της την περασμένη τριετία και ειδικά την περσινή σεζόν. Ο Γενάρης έρχεται και η χειμερινή μεταγραφική περίοδος πλησιάζει. Επιθυμία της διοίκησης και του προπονητή είναι να αποκτηθεί τουλάχιστον ένας κεντρικός χαφ υψηλού επιπέδου. Όχι ημίμετρα δηλαδή, γι’ αυτή τη θέση. Να έρθει ένας ποδοσφαιριστής στον άξονα που να μπορεί να κάνει τη διαφορά και να αναβαθμίσει όλες τις γραμμές με την ποιότητά του.

Για να έρθει βέβαια ένας τέτοιος παίκτης χρειάζονται καλά χρήματα… Η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή διαθέτει ένα πολύ μεγάλο ρόστερ. Δίνει χρήματα σε συμβόλαια ποδοσφαιριστών οι οποίοι δεν παίζουν και πρέπει να ισοσκελίσει τα οικονομικά της, έχοντας ως αρνητικό δεδομένο το οικονομικό άνοιγμα του καλοκαιριού, παρά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό.

Αυτοί που δεν υπολογίζονται

Υπάρχουν λοιπόν, κάποια «αγκάθια» από τα οποία η ΑΕΚ πρέπει να απαλλαγεί, ώστε να διασφαλίσει χρήματα και να προχωρήσει και μεταγραφικά τον Γενάρη. Έχουμε και λέμε: Ο Όλεγκ Νταντσένκο αποκτήθηκε πέρυσι τον Γενάρη με την ΑΕΚ να τον αγοράζει 400.000 ευρώ από τη Ρουμπίν Καζάν και να υπογράφει μαζί του συμβόλαιο διάρκειας 3,5 ετών (έως το 2024, δηλαδή)! Ο Ουκρανός δεν κατάφερε να στεριώσει και από την αρχή της σεζόν προπονείται με την ΑΕΚ Β’, χωρίς να αγωνίζεται καθόλου. Θέλει να απαλλαγεί η ομάδα από το συμβόλαιό του, είτε πουλώντας τον (το ιδανικό), είτε δίνοντάς τον κάπου δανεικό. Ο Νταντσένκο λαμβάνει περίπου 230.000 ευρώ το χρόνο.

Υπάρχει επίσης και ο Εμανουέλ Ινσούα. Ο Αργεντινός ήρθε ελεύθερος το καλοκαίρι του 2020 στην ΑΕΚ και δόθηκε δανεικός τον περασμένο Γενάρη στην Αλδοσίβι. Ο δανεισμός του τελειώνει τέλος Δεκεμβρίου και δεν υπάρχει στα σχέδια να επιστρέψει και να μπει στην ομάδα. Αναζητείται τρόπος να συνεχίσει κάπου δανεικός (ο ίδιος θέλει να μείνει στην Αργεντινή) και έτσι η ΑΕΚ να συνεχίσει να γλιτώνει το συμβόλαιό του που είναι κοντά στις 400.000 ευρώ ετησίως.

Πάμε στον Μιχάλη Μπακάκη. Επίσης, ο 30χρονος μπακ από την αρχή της σεζόν δεν υπολογίζεται από την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ και υπάρχει κοινή επιθυμία να αποχωρήσει τον Γενάρη. Ο Μπακάκης έχει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2023, λαμβάνει κοντά στις 350.000 ευρώ και βρίσκεται σε αναζήτηση ομάδας.

Εφόσον, η ΑΕΚ καταφέρει να απαλλαγεί από τα συμβόλαια των Μπακάκη, Νταντσένκο και Ινσούα θα έχει πετύχει να γλιτώσει ένα πολύ καλό ποσό έως το φινάλε της σεζόν.

Το ενδεχόμενο πωλήσεων

Υπάρχει και το ενδεχόμενο να πωληθούν κάποιοι παίκτες τον Γενάρη. Για παράδειγμα η περίπτωση του Τάνκοβιτς, ο οποίος αμείβεται κοντά στις 350.000 ευρώ, είναι μία τέτοια. Δεν είναι στις πρώτες επιλογές ο Σουηδός. Δεν παίζει συχνά κι αν βρεθεί ομάδα που να επιθυμεί την απόκτησή του είναι πολύ πιθανή η παραχώρησή του.

Πάμε και στην ειδική περίπτωση του Λε Ταλέκ. Ο Γάλλος ήρθε το καλοκαίρι στην ΑΕΚ ως βασική επιλογή. Γι’ αυτό και υπέγραψε συμβόλαιο έως το 2023 με ετήσιες απολαβές κοντά στις 650.000 ευρώ. Ωστόσο, τα πράγματα έως τώρα δεν έχουν εξελιχθεί όπως θα περίμενε ο ίδιος, αλλά και η ομάδα. Δεν είναι βασικός πλέον ο Λε Ταλέκ, ωστόσο παίρνει κάποια λεπτά συμμετοχής. Εφόσον ωστόσο υπάρξει σύλλογος από το εξωτερικό που να επιθυμεί την απόκτησή του τον Γενάρη η ΑΕΚ θα καθίσει στο τραπέζι να κουβεντιάσει τα πάντα. Δεν αποκλείεται, επίσης, εκτός από τους Λε Ταλέκ και Τάνκοβιτς να έχουμε κι άλλες αποχωρήσεις τον Ιανουάριο.

Η ουσία είναι η εξής: Η ΑΕΚ θέλει να γλιτώσει από συμβόλαια τον Γενάρη ένα ποσό κοντά και πάνω από το 1 εκατ. ευρώ. Εφόσον μάλιστα πουλήσει και κάποιον ή κάποιους ποδοσφαιριστές θα βάλει περισσότερα χρήματα στα ταμεία. Αυτές οι εξελίξεις θα βοηθήσουν ιδιαίτερα ώστε να δαπανηθούν περισσότερα ευρώ για την απόκτηση ενός κεντρικού χαφ που θα κάνει τη διαφορά, αλλά και να ισορροπήσουν ακόμη καλύτερα τα οικονομικά από τη ευρωπαϊκή χασούρα. 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0