Sports Βusiness

Η Λίβερπουλ και οι «κολοσσοί» του Μάντσεστερ αναζητούν ομάδες-δορυφόρους για να... ντριμπλάρουν τα μεταγραφικά όρια του Brexit!

Η Λίβερπουλ και οι «κολοσσοί» του Μάντσεστερ αναζητούν ομάδες-δορυφόρους για να... ντριμπλάρουν τα μεταγραφικά όρια του Brexit!
ΛίβερπουλΜάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μάντσεστερ Σίτι, φαίνεται πως έχουν βγει στο μεταγραφικό παζάρι από νωρίς. Όχι για νέους ποδοσφαιριστές, αλλά για συλλόγους-δορυφόρους που θα τους βοηθήσουν να προσπεράσουν τα μεταγραφικά όρια που έχει θέσει το Brexit, στις μεταγραφές παικτών κάτω των 18 ετών!
Οι συνέπειες του Brexit προσπερνούν κατά πολύ τα πολιτικά όρια. Μέσα στους άμεσα «πληγέντες», φυσικά και το αγγλικό ποδόσφαιρο! Ωστόσο, λύσεις υπάρχουν.

Σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα, αρκετοί σύλλογοι της Premier League εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με ομάδες-δορυφορους ανά την Ευρώπη, ώστε να μπορέσουν να υπογράψουν συμβόλαια με ποδοσφαιριστές μεταξύ των 16 και των 18 ετών.

Υπενθυμίζεται, πως μία από τις άμεσες συνέπειες του Brexit στο αγγλικό ποδόσφαιρο, ήταν η αφαίρεση του δικαιώματος να αποκτούν ξένους παίκτες κάτω των 18 ετών, καθώς οποιαδήποτε ένταξη ποδοσφαιριστή από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτεί κι ενός είδους άδειας εργασίας, που χορηγείται από το Governing Body Endorsement (GBE), ένα κυβερνητικό όργανο επικύρωσης σχετικών υποθέσεων.
 
Υπό αυτό το πρίσμα, οι «μεγάλοι» του Νησιού έχουν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με διάφορους συλλόγους, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή» τομή. Μία από αυτές και η Λίβερπουλ!
Why the Academy will mirror Jürgen Klopp's training programme this  pre-season - Liverpool FC 
Οι «κόκκινοι» λέγεται πως βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις και σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση συνεργασίας με μία ομάδα από τη Γηραιά ήπειρο. Με αυτόν τον τρόπο, οι περιορισμοί του Brexit θα παρακαμφθούν και θα καταστεί δυνατό να υπογράψουν με την ομάδα ποδοσφαιριστές μεταξύ των 16 και 18 ετών. Από την άλλη πλευρά, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει ξεκινήσει την αναζήτηση, την ώρα που η συμπολίτισσά της, Μάντσεστερ Σίτι, μέσω του ομίλου συλλόγων «City Football Group», έχει ήδη τρεις ευρωπαϊκές ομάδες, με τις οποίες συνεργάζεται: τη Χιρόνα, στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας, όπου αγωνίζονται παίκτες που την ανήκουν, όπως ο Σαρμιέντο, ο Μπούστος και ο Πάμπλο Μορένο, την Τρουά στην πρώτη του γαλλικού ποδοσφαίρου, αλλά και την Λομέλ στην Pro League του Βελγίου!
Manchester City: Club Bolivar, the biggest club in Bolivia, latest to join  City Football Group | Football News | Sky Sports
 
Κλείνοντας, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο το GBE βαθμολογεί την κάθε περίπτωση ποδοσφαιριστή. Ανάλογα με το «βιογραφικό» και κάποιες προϋποθέσεις που πληροί ή όχι, δίνονται πόντοι. Ο «μαγικός» αριθμός για να εγκριθεί το αίτημα είναι οι 15! 
 
Τα «θέλω» του κυβερνητικού σώματος στρέφονται, αρχικά, γύρω από τις εμφανίσεις των παικτών που εξετάζονται, στην εθνική ομάδα, αλλά και στις χαμηλότερες κατηγορίες της χώρας τους. Έπειτα, ελέγχεται η ποιότητα της ομάδας από την οποία προέρχεται ο ποδοσφαιριστής, με βάση τη δυναμικότητα του πρωταθλήματος που αγωνίζεται, τη θέση που βρίσκεται, αλλά και την πρόοδό της στις διασυλλογικές διοργανώσεις. Τρίτο και τελευταίο κριτήριο είναι οι συμμετοχές του παίκτη με τον σύλλογο.
How the SciSports GBE points calculator can help clubs in post-Brexit  recruitment - SciSports

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι παράμετροι είναι πολλές και σε κάποιες περιπτώσεις δύσκολο να καλυφθούν, για αυτό κι ένας σύλλογος-δορυφόρος θα έλυνε τα «χέρια» των αγγλικών συλλόγων, κυρίως οικονομικά, για τον εξής απλό λόγο: ένα πιθανό ποδοσφαιρικό αστέρι του 2021, που κοστολογείται μερικές χιλιάδες στα 16 του χρόνια, θα μεταβεί, αν χρειαστεί, στις ακαδημίες του δορυφόρου, θα αναπτυχθεί και θα φτάσει στον ποδοσφαιρικό «γίγαντα» χωρίς να... αδειάσουν τα ταμεία του. 
 
Αν τον ίδιο παίκτη προσπαθήσει να τον αγοράσει μετά τα 18 του χρόνια, που πιθανότατα θα έχει ανεβάσει ήδη τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, δύσκολα θα αποφύγει τα έξι μηδενικά στο τέλος του ποσού!
 
Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0