Sports Βusiness

Παρί Σεν Ζερμέν και ακαδημίες: Η κακή διαχείριση φέρνει και ανάλογα (οικονομικά) αποτελέσματα

Παρί Σεν Ζερμέν και ακαδημίες: Η κακή διαχείριση φέρνει και ανάλογα (οικονομικά) αποτελέσματα

Η Παρί Σεν Ζερμέν μπορεί να έχει σπάσει τα ταμεία και τα ρεκόρ στις μεταγραφές, όμως στην διαχείριση των ακαδημιών της, φαίνεται πως μόνο ζημιωμένη είναι…

Μία ο Νεϊμάρ με 222 εκατ. ευρώ, μία ο Κιλιάν Εμπαπέ με 180 εκατ. ευρώ και ο Λιονέλ Μέσι με το τεράστιο συμβόλαιο. Και όλα αυτά, από έναν… σύλλογο. Η Παρί Σεν Ζερμέν μπορεί να έχει σχηματίσει μία dream team αλλά ο τρόπος που διαχειρίζεται τις ακαδημίες της, είναι το λιγότερο… τραγικός. Και αυτό, επαληθεύεται από τα σημερινά αστέρια του ποδοσφαίρου.

Μπορεί τα κλιμάκια του γαλλικού συλλόγου να νιώθουν υπερήφανα για τους παίκτες που έβγαλαν αλλά η σημερινή τιμή αυτών των ανθρώπων, προκαλεί απογοήτευση για την οικονομία της Παρί. Ποδοσφαιριστές εκατομμύριων που έφυγαν δίχως κανένα ευρώ πίσω, πλέον δοξάζονται και μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Κίνγκσλεϊ Κομάν ο… ακριβότερος!

Σε μία λίστα με 10 ποδοσφαιριστές, ο Κίνγκσλεϊ Κομάν αποτελεί την ακριβότερη περίπτωση ποδοσφαιριστή που δεν αξιοποιήθηκε ποτέ στις ακαδημίες της Παρί. Συγκεκριμένα, ο Γάλλος εξτρέμ, είναι από τα βασικά εργαλεία της Μπάγερν Μονάχου αυτή την στιγμή αλλά ουδέποτε είδε το ταλέντο του να γίνεται εκμεταλλεύσιμο από τον γαλλικό σύλλογο. Το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει ως ελεύθερος στην Γιουβέντους (!) και από εκεί με 28 εκατ. ευρώ στην Μπάγερν Μονάχου.

Αυτή την στιγμή, κοστίζει 55 εκατ. ευρώ (!) από το transfermarkt και οι «βαυαροί» συζητούν μόνο με προτάσεις άνω των 80 εκατ. ευρώ (!). Από κοντά και ο Φερλάν Μεντί της Ρεάλ Μαδρίτης. Από τους πρώτους μεταγραφικούς στόχους του Φρανσουά Μοδέστο στον Ολυμπιακό, είχε αποχωρήσει για την Χάβρη και μετά πήγε στη Λυών έναντι πέντε εκατ. ευρώ. Αυτή την στιγμή παίζει στην Ρεάλ Μαδρίτης, με αξία κοντά στα 50 εκατ. ευρώ και κόστος μεταγραφής από τον γαλλικό σύλλογο στα 48 εκατ. ευρώ.

Το τρελό ποσό που θα είχε βάλει στα ταμεία της…

Αν κάποιος κοιτάξει την πρώτη δεκάδα ποδοσφαιριστών με την μεγαλύτερη αξία που δεν βγήκαν ποτέ από την ακαδημία της Παρί, θα καταλάβει για τι ζημιά μιλάμε. Συγκεκριμένα, σε αυτή την λίστα βρίσκονται οι Μάικ Μενιάν (Μίλαν), Άξελ Ζαγκαντού (Ντόρτμουντ), Αντριέν Ραμπιότ (Γιουβέντους), Μπουμπακάρ Σουμαρέ (Λέστερ), Κρίστοφερ Ενκουνκού (Λειψία), Μουσά Ντιαμπί (Λεβερκούζεν), Μούσα Ντεμπελέ (Λυών) και οι Φερλάν Μεντί-Κίνγκσλεϊ Κομάν.

Αμφότεροι, εφόσον προστεθούν τα ποσά τους μέσω transfermarkt, τότε το σύνολο αγγίζει τα 311 εκατ. ευρώ ενώ από αυτούς τους ποδοσφαιριστές, οι μεταγραφές τους σε ομάδες κόστισαν 168 εκατ. ευρώ. Από αυτούς, η Παρί Σεν Ζερμέν έχει προσθέσει στα ταμεία της μόλις 29,3 εκατ. ευρώ, κάτι που δείχνει σε μεγάλο βαθμό τα λάθη της διαχείρισης. Μπορεί σε αγορές να σπάει ρεκόρ αλλά σε πωλήσεις, χρειάζεται αρκετά δουλειά.


Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0