Sports Βusiness

Η Μονακό πρέπει να γυρίσει τον «διακόπτη» των πωλήσεων προτού είναι πολύ αργά!

tags :
Η Μονακό πρέπει να γυρίσει τον «διακόπτη» των πωλήσεων προτού είναι πολύ αργά!

Είναι αναμφίβολα από τους συλλόγους που έχουν τραβήξει τα βλέμματα όλων μέσα στην δεκαετία, κυρίως για την απότομη άνοδο στο μπάτζετ και στις σπατάλες. Ωστόσο, η Μονακό δεν έφτασε ποτέ στο σημείο να χάσει την ισορροπία της και οι πωλήσεις από εδώ και πέρα, είναι σημαντικές.

Έχει πραγματοποιήσει κάποιες από τις ακριβότερες μεταγραφές αλλά και μεγαλύτερες πωλήσεις. Η Μονακό είναι μία ομάδα που στηρίζεται στον οικονομικό της σκελετό και κάθε δεδομένα στην μεταγραφική περίοδο, προσφέρει κάτι παραπάνω από ηρεμία στην ομάδα.

Ωστόσο, εδώ και τρία χρόνια, ο γαλλικός σύλλογος δεν πρέπει «+» στον λογαριασμό και το ταμείο… στερεύει. Αυτό, δεν διαγράφει τις μεγάλες επιτυχίες σε πωλήσεις των περασμένων ετών, στις οποίες η Μονακό θέλει να επιστρέψει. Τα έσοδα έχουν κάνει την ομάδα να διατηρείται, όμως για πόσο ακόμα;

Εννιά ποδοσφαιριστές πολλών… εκατομμυρίων!

Από το 2013/14, η Μονακό έχει μετατρέψει την επένδυση σε… επιστήμη. Από τις λίγες ομάδες στην Ευρώπη που αγοράζουν φθηνά και πουλάνε αρκετά ακριβά. Φυσικά, γίνεται και το αντίθετο, όμως το πρώτο, είναι ο λόγος που υπάρχει ηρεμία στα ταμεία των Γάλλων. Συγκεκριμένα, μέσα στα χρόνια, η Μονακό πούλησε συνολικά εννιά ποδοσφαιριστές με πολύ μεγαλύτερες τιμές από όσες τους αγόρασαν.

Συγκεκριμένα, με τον Κιλιάν Εμπαπέ μπροστάρη, ο γαλλικός σύλλογος αγόρασε τους Τιέλεμανς, λεμάρ, Φαμπίνιο, Μπακαγιόκο, Χάμες Ροντρίγκες, Μαρσιάλ, Μεντί και Μπερνάρντο Σίλβα με 120 εκατ. ευρώ και τους πούλησε με 589 εκατ. ευρώ (!). Δηλαδή σχεδόν 469 εκατ. ευρώ πάνω, φουσκώνοντας για τα καλά τα ταμεία του συλλόγου μέσα στο πέρασμα των χρόνων.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό. Τη σεζόν 2018/19, στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου, η Μονακό είχε +186 εκατ. ευρώ στο ταμείο της, αφαιρώντας τις αγορές από τις πωλήσεις. Αυτό ήταν αρκετό για να αρχίσει η σπατάλη για την απόκτηση έμπειρων και ικανότερων ποδοσφαιριστών.

Τρία εφιαλτικά χρόνια!

Ωστόσο, τα παραπάνω μοιάζουν με περασμένα μεγαλεία. Η Μονακό εδώ και τρεις μεταγραφικές περιόδους βλέπει την ζημιά όλο και να μεγαλώνει δίχως πάτο. Συγκεκριμένα, από το 2019/20 και μετά, η ομάδα πάει από το κακό στο χειρότερο, χωρίς να οδηγείται σε κάτι… ασφαλή. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις είναι αρκετά χαμηλές για τα ψώνια που κάνει ο γαλλικός σύλλογος, παρόλο που υπήρξε ένα ποσό γύρω στα 186 εκατ. ευρώ για μπάτζετ.

Το καλοκαίρι του 2019, η ομάδα είχε ζημιά κοντά στα 116 εκατ. ευρώ (!) ενώ ένα χρόνο μετά και εν μέσω πανδημίας, είχε 39 εκατ. ευρώ μείον. Φέτος, μπορεί να έφυγαν πολλά χρήματα, όμως ούτε μπήκαν. Αντίθετα, η ομάδα βρέθηκε στο -3,5 εκατ. ευρώ από το καλοκαιρινό παζάρι. Αυτή η κατρακύλα πρέπει να σταματήσει και θα συμβεί μόνο με την επιστροφή στις μεγάλες πωλήσεις.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0