Sports Βusiness

Μπλάτερ και Πλατινί κατηγορούνται για κατάχρηση 2 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων!

Μπλάτερ και Πλατινί κατηγορούνται για κατάχρηση 2 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων!

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα (OAG) εξέδωσε ανακοίνωση την Τρίτη (2/11) λέγοντας ότι ο πρώην πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ και ο πρώην πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί κατηγορήθηκαν για κατάχρηση 2 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Οι πρώην αξιωματούχοι της FIFA, Σεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί, κατηγορήθηκαν για απάτη και άλλα αδικήματα από τους Ελβετούς εισαγγελείς την Τρίτη μετά από έξι χρόνια έρευνας για μια αμφιλεγόμενη πληρωμή 1,6 εκατομμυρίων λιρών.

Ο 85χρονος Μπλάτερ και ο 66χρονος Πλατινί αντιμετωπίζουν τώρα μια δίκη εντός των επόμενων μηνών στο ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο της Μπελιντσόνα.

Αυτή η πληρωμή έβλαψε τα περιουσιακά στοιχεία της FIFA και πλούτισε παράνομα τον Πλατινί, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς της Ελβετίας.

Η υπόθεση άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2015 και απομάκρυνε τον Μπλάτερ πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του ως πρόεδρος της FIFA. Τερμάτισε επίσης την εκστρατεία του τότε προέδρου της UEFA, Πλατινί για να διαδεχθεί τον πρώην μέντορά του.

Η υπόθεση επικεντρώνεται στο γραπτό αίτημα του Πλατινί προς τη FIFA τον Ιανουάριο του 2011 να του καταβληθεί αναδρομικός πρόσθετος μισθός για την εργασία του ως σύμβουλος στην πρώτη θητεία του Μπλάτερ, από το 1998 έως το 2002.

Ο Μπλάτερ εξουσιοδότησε τη FIFA να πραγματοποιήσει την πληρωμή εντός εβδομάδων. Ετοιμαζόταν να κάνει εκστρατεία για επανεκλογή σε μια αναμέτρηση εναντίον του Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ του Κατάρ, όπου η επιρροή του Πλατινί στους Ευρωπαίους ψηφοφόρους ήταν βασικός παράγοντας.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα επιβεβαίωσαν ότι αυτή η πληρωμή στον Πλατινί έγινε χωρίς νομική βάση, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Τόσο ο Μπλάτερ όσο και ο Πλατινί αρνούνταν εδώ και καιρό ότι έκαναν αδίκημα και επικαλέστηκαν μια προφορική συμφωνία που είχαν κάνει, πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, για την πληρωμή των χρημάτων.

Ο Μπλάτερ κατηγορήθηκε για απάτη, κακοδιαχείριση, κατάχρηση κεφαλαίων της FIFA και πλαστογραφία εγγράφου. Ο Πλατινί έχει κατηγορηθεί για απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία και ως συνεργός στην υποτιθέμενη κακοδιαχείριση του Μπλάτερ.

Ο Πλατινί δεν τέθηκε υπό επίσημη έρευνα μέχρι πέρυσι, και μήνες αργότερα συμπεριλήφθηκε η πιο σοβαρή κατηγορία για απάτη και στους δύο άνδρες.

Οι εισαγγελείς είχαν κινήσει ποινικές διαδικασίες εναντίον του Μπλάτερ τον Σεπτέμβριο του 2015 ενόψει της αστυνομικής επιδρομής στα κεντρικά γραφεία της FIFA στη Ζυρίχη την ημέρα που ο ίδιος και ο Πλατινί συμμετείχαν σε συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του ποδοσφαιρικού σώματος.


Αυτό έγινε τέσσερις μήνες μετά την αποκάλυψη μιας σαρωτικής έρευνας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για διαφθορά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο με συλλήψεις αξιωματούχων από την Αμερική τα ξημερώματα σε πολυτελή ξενοδοχεία στη Ζυρίχη.

Μετά από εκείνες τις επιδρομές σε ξενοδοχεία τον Μάιο του 2015, και λίγες μόνο μέρες αφότου εκλέχθηκε πρόεδρος της FIFA για πέμπτη φορά, ο Μπλάτερ ανακοίνωσε το σχέδιό του να παραιτηθεί και να ζητήσει νέα ψηφοφορία για την εύρεση διαδόχου.

Ο Πλατινί ήταν από καιρό ο αναμενόμενος κληρονόμος της FIFA, αλλά η εκστρατεία του εκτροχιάστηκε από την επίσκεψη της αστυνομίας στα γραφεία της FIFA, παρόλο που δεν ήταν ακόμη ύποπτος.

Η επιτροπή δεοντολογίας της FIFA σύντομα απέκλεισε και τους δύο άνδρες για αρκετές εβδομάδες πριν αποκλείσει τον καθένα για έξι χρόνια.

Η απαγόρευση του Πλατινί μειώθηκε αργότερα σε τέσσερα χρόνια από το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο μετά από έφεση και του δόθηκε άδεια να επιστρέψει στα ποδοσφαιρικά καθήκοντα τον Οκτώβριο του 2019. Είχε συνδεθεί με την αναζήτηση μιας θέσης στο εκτελεστικό συμβούλιο της FIFPRO, του παγκόσμιου ομίλου σωματεία παικτών.

Ο Μπλάτερ είχε προβλήματα υγείας και ο τελευταίος γύρος ανάκρισης από Ελβετούς ερευνητές αναβλήθηκε μέχρι τον Αύγουστο. Αφού υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Μπλάτερ πέρασε μια εβδομάδα σε κώμα.

Ο πρώην πρόεδρος της FIFA αντιμετωπίζει επίσης μια ξεχωριστή ποινική διαδικασία σχετικά με την έγκριση πληρωμής 1 εκατομμυρίου δολαρίων (734.000 £) από τη FIFA στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο το 2010 υπό τον έλεγχο του τότε αντιπροέδρου της FIFA, Τζακ Γουόρνερ. Mάλιστα δύο πρώην στελέχη της FIFA είναι επίσης ύποπτοι σε αυτήν την έρευνα.

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0