Sports Βusiness

Μπαρτσελόνα: Στήριξη της πώλησης μετοχών της Barça Studios για χρηματοδότηση έως 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Μπαρτσελόνα: Στήριξη της πώλησης μετοχών της Barça Studios για χρηματοδότηση έως 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Να επιδιώξει να πουλήσει ένα μερίδιο στο σκέλος του Barça Studios σκέφτεται η Μπαρτσελόνα, προκειμένου να δημιουργηθεί μια δραστηριότητα αξίας έως και 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

«Πράσινο φως» έδωσαν οι εκπρόσωποι της Μπαρτσελόνα στον ισπανικό σύλλογο να επιδιώξει να πουλήσει ένα μερίδιο στο σκέλος του Barça Studios. Αυτό θα γίνει με την προοπτική να δημιουργηθεί μια δραστηριότητα αξίας έως και 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να ακολουθήσει μια αναθεωρημένη προσέγγιση στο πλάνο υποδομής Espai Barça.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα αποκαλύφθηκε το γεγονός πως το ισπανικό κλαμπ ενδεχόμενο να πουλήσει το 49% των μετοχών του Barça Studios για να επιταχύνει την ανάπτυξη της μονάδας και να βοηθήσει στη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης. Η εταιρία παραγωγής δημιουργήθηκε στα μέσα του 2019 για να δημιουργήσει περιεχόμενο σε όλη την ψηφιακή του επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων των καναλιών κοινωνικής δικτύωσης της ομάδας και της νέας Service Barça TV, που βγήκε στον αέρα την ίδια χρονιά.

Εκείνη την εποχή, ο σύλλογος υπολόγιζε ότι θα μπορούσε να κερδίσει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση του μειοψηφικού μεριδίου στη μονάδα, το οποίο αποφέρει περίπου 30 εκατομμύρια ετησίως. Ωστόσο, ο νέος διευθύνων σύμβουλος Ferran Reverter, τόνισε ότι η απόφαση θα εξαρτηθεί από το εάν η Μπαρτσελόνα θα εξαντλήσει άλλες επιλογές για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της για την περίοδο 2021-2022.

Η ομάδα της Βαρκελώνης επιβεβαίωσε αυτόν τον μήνα ζημιά 481 εκατομμυρίων ευρώ για το οικονομικό έτος 2020-21, αλλά είπε ότι αναμένει να σημειώσει ένα μικρό κέρδος φέτος καθώς σχεδιάζει μια διέξοδο από την οικονομική της κρίση. Ο σύλλογος πραγματοποίησε μια τακτική γενική συνέλευση το Σάββατο (23/10) στην οποία οι εκπρόσωποί του συζήτησαν μια σειρά ζητημάτων.

Ένα από τα βασικά σημεία συζήτησης της ημέρας ήταν η πρόταση των Barça Studios, η οποία τελικά υπογράφηκε με 397 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 10 αποχές. Εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από το σχέδιο, ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Ζοάν Λαπόρτα είπε: «Τα Barça Studios έχουν τρία χέρια – Barça TV, ταινίες και νέα σχήματα. Ζητάμε άδεια να πουλήσουμε μεταξύ 20 και 49 τοις εκατό κατ' ανώτατο όριο, ώστε να μην χάσουμε τον έλεγχο και να κάνουμε αυτό το έργο πραγματικότητα και να μπορέσουμε να αναπτύξουμε όλα τα έργα».

mini_3.2.3.-AIN7_20200127_FCB_VIS_Futur-Camp-Nou_Campus_TV-Compound_Aerial_1_Night_1.jpg

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή γιατί τους τελευταίους έξι μήνες… Είδαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή μέσω διαφορετικών προτάσεων. Δεν είμαστε παραγωγός περιεχομένου, αφιερωνόμαστε στο ποδόσφαιρο, στα τμήματα, για να διαχειριστούμε ένα έργο, να αναπτύξουμε τη La Masía. Αυτός είναι ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος, ένα αθλητικό κέντρο, το καλύτερο στον κόσμο», συνέχισε.

Εν τω μεταξύ, η Μπαρτσελόνα έχει δηλώσει ότι το φιλόδοξο έργο της Espai Barça μπορεί να επανέλθει σε καλό δρόμο εν μέσω οικονομικών και διοικητικών ανησυχιών του συλλόγου. Τις τελευταίες εβδομάδες, η ομάδα έριξε φως σε μια νέα προσέγγιση στην Espai Barça, η οποία ο σύλλογος πιστεύει ότι είναι πλέον «ξεπερασμένη» από οικονομική άποψη από τότε που εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 2014.

Το έργο απαιτεί μια πλήρη αναμόρφωση του σταδίου Καμπ Νόου, μιας νέας αρένας Παλάου Μπλαουγκράνα, μιας ανάπτυξης Campus Barça και ενός νέου MiniEstadi. Ωστόσο, μόνο το τελευταίο ολοκληρώθηκε με το άνοιγμα του Estadi Johan Cruyff τον Αύγουστο του 2019.

Στη συνεδρίαση του Σαββάτου οι αντιπρόσωποι ψήφισαν με 405 υπέρ, 21 κατά και έξι αποχές στην πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για διαπραγμάτευση χρηματοδότησης έως και 1,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή αυτού που η ομάδα ισχυρίζεται ότι θα είναι «το μεγαλύτερο και πιο καινοτόμο αθλητικό και ψυχαγωγικό χώρο στην μια ευρωπαϊκή πόλη». Η απόφαση πρέπει να επικυρωθεί σε ένα επικείμενο δημοψήφισμα στο οποίο όλα τα μέλη θα έχουν δικαίωμα ψήφου, σε μια ημερομηνία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Ο Λαπόρτα είπε ότι από το δημοψήφισμα του 2014, ο σύλλογος έχει επενδύσει «145 εκατομμύρια ευρώ και μόνο το 5 τοις εκατό των εργασιών έχουν πραγματοποιηθεί… και μόνο 120 εκατομμύρια ευρώ έχουν πληρωθεί και έχουμε 25 εκατομμύρια ευρώ σε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις… Η Espai Barça είναι μεγάλη ευκαιρία, και παρόλο που δεν θα ήταν αποκαλυπτικό αν δεν είχε εγκριθεί αυτή η χρηματοδότηση, σίγουρα θα περιέπλεκε πολύ τα πράγματα».

Ξανθίππη Δασκαλάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0