Sports Βusiness

Από την δέσμευση στον οικονομικό παραλογισμό, μία (τεράστια) ρήτρα δρόμος!

Από την δέσμευση στον οικονομικό παραλογισμό, μία (τεράστια) ρήτρα δρόμος!

Η Μπαρτσελόνα είναι γνωστή για τις τεράστιες ρήτρες αποδέσμευσης και με την ανανέωση του Πέδρι, το πήγε ένα βήμα παρακάτω. Το BN Sports εισχωρεί στους πιο… τρελούς οικονομικούς όρους συμβολαίων στην Ευρώπη.

Σχετικά Άρθρα

Μπορεί να είναι μόλις 18 ετών, όμως ο Πέδρι απέδειξε μέσα σε ένα χρόνο, πως δεν είναι ένα τυχαίο wonderkid. Η Μπαρτσελόνα όχι απλά ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2026 και δεν επανέλαβε το λάθος με τον Μορίμπα, αλλά πρόσθεσε μία τεράστια ρήτρα αποδέσμευσης.

Οι «μπλαουγκράνα» είναι γνωστοί για τα τεράστια ποσά που προσθέτουν στα συμβόλαια των παικτών τους, όμως αυτή του Πέδρι, ξεπέρασε κάθε άλλο. Συγκεκριμένα, ο ισπανικός σύλλογος θα έχει ύψους ένα δισεκατομμύριο ευρώ και το BN Sports παίρνει την ευκαιρία να σας παρουσιάσει τις μεγαλύτερες ρήτρες που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο ποδόσφαιρο.

Ο Νεϊμάρ δεν έφερε μόνο στις αγορές την επανάσταση…

Το καλοκαίρι του 2017, η Παρί Σεν Ζερμέν «τινάζει» τη μεταγραφική αγορά στον αέρα με μία αγορά… «μαμούθ». Η Μπαρτσελόνα προσθέτει στα ταμεία της 222 εκατ. ευρώ και βλέπει τον Νεϊμάρ να μετακομίζει μόνιμα στο Παρίσι. Το συγκεκριμένο ποσό, ήταν η ρήτρα αποδέσμευσης του Βραζιλιάνου εξτρέμ, η οποία θεωρούταν άπιαστη μέχρι τότε. Η μεταγραφή δεν άλλαξε μόνο τα δεδομένα του ποδοσφαίρου αλλά και των οικονομικών όρων στα συμβόλαια.

Ειδικά η Μπαρτσελόνα, εξελίχθηκε σε… βασίλισσα σε αυτόν τον τομέα, καθώς η μικρότερη ρήτρα αποδέσμευσης αγγίζει τα… 150 εκατ. ευρώ και ανήκει στον Ρίκι Πουτς που είναι εκτός… πλάνων. Από εκεί και πέρα, το παράδειγμα των «μπλαουγκράνα» ακολούθησε τόσο η Ρεάλ Μαδρίτης όσο και η Ατλέτικο Μαδρίτης. Βέβαια, οι δύο αντίπαλοι του El Classico έχουν πανηγυρική πρωτιά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Neymar-presentation-2017.webp

Και όμως ο Πέδρι, δεν είναι ο πρώτος που άγγιξε το δισεκατομμύριο…

Το γεγονός πως η ρήτρα του Πέδρι αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, προκάλεσε πανικό στην Ευρώπη. Ωστόσο, ο 18χρονος χαφ δεν είναι ο πρώτος που φτάνει σε τέτοιο ποσό. Συγκεκριμένα, στην πρώτη θέση της κατηγορίας μαζί του, βρίσκεται ήδη ο Καρίμ Μπενζεμά της Ρεάλ Μαδρίτης. Απόλυτα λογικό για έναν από τους πιο «καυτούς» επιθετικούς και μάλιστα, με διάρκεια.

Ταυτόχρονα, και στον Φεντερίκο Βαλβέρδε έχει τοποθετηθεί η ρήτρα του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, μιας και είναι από τους κορυφαίους Ουρουγουανούς αυτή την στιγμή. Βέβαια, μην ξεχνάμε πως είναι 23 ετών και έχει ήδη δεχθεί δυνατές κρούσεις από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Από εκεί και πέρα, ο Νταβίντ Αλάμπα είναι στην δεύτερη θέση με 850 εκατ. ευρώ ενώ ο Αντουάν Γκριεζμάν είναι τρίτος, με 800 εκατ. ευρώ από την Μπαρτσελόνα, παρόλο που η περίπτωσή του, κατέληξε να είναι δανεικός στην Ατλέτικο Μαδρίτης με πολύ μικρότερη οψιόν αγοράς.

Εδώ να θυμίσουμε πως, και ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε ρήτρα ενός δισεκατομμυρίου στη Γιουβέντους, άσχετα αν αποχώρησε με μόλις 25 εκατ. ευρώ.

Η ιδιαίτερη περίπτωση του Λιονέλ Μέσι…

Το καλοκαίρι του 2020, το σήριαλ του καλοκαιριού δεν ήταν άλλο από την υπόθεση του Λιονέλ Μέσι. Η ρήξη με την διοίκηση της Μπαρτσελόνα, σε συνδυασμό με την κακή πορεία της ομάδας, τον έφερε στην έξοδο. Κάπου εκεί, η ρήτρα αποδέσμευσης έπαιξε τον δικό της ρόλο.

Συγκεκριμένα, ο ποδοσφαιριστής είχε ρήτρα 700 εκατ. ευρώ στο συμβόλαιό του, το οποίο έληγε το 2021, όμως ο ίδιος, θα μπορούσε να φύγει ελεύθερος (!) αν το ήθελε. Η Μάντσεστερ Σίτι πίεσε και ο Αργεντινός αστέρας ήταν έτοιμος να φύγει, όμως τα 700 εκατ. ευρώ μπήκαν στη… μέση έδωσαν παράταση ενός ακόμα χρόνου στην παραμονή του Μέσι στην Βαρκελώνη.

Γιατί η Ισπανία βρίσκεται σε άλλα επίπεδα σε σχέση με τους… άλλους

Και πάμε σε ένα ζήτημα που σηκώνει πολλά… ερωτηματικά. Πως λειτουργεί η ρήτρα αποδέσμευσης και γιατί στην Ισπανία υπάρχουν τέτοια… ποσά. Ουσιαστικά, ο συγκεκριμένος όρος, είναι το ποσό που πρέπει να καταβάλλει ένας ποδοσφαιριστής για να «σπάσει» το συμβόλαιό του και να φύγει. Όταν λάβει πρόταση, από έναν σύλλογο

Έτσι, όταν μία ομάδα ενδιαφέρεται να πληρώσει την ρήτρα, δίνει τα χρήματα στον ποδοσφαιριστή και εκείνος τα μεταβιβάζει στον σύλλογο του. Φυσικά, όλα αυτά είναι τυπικά, όμως υπάρχει η μικρή λεπτομέρεια της φορολογίας. Δηλαδή, για παράδειγμα, όταν ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς πουλήθηκε στην Αλ Ίτιχαντ έναντι 10 εκατ. ευρώ, η ομάδα της Σαουδική Αραβία έπρεπε να καταβάλλει το συγκεκριμένο ποσό στον ποδοσφαιριστή συν οκτώ εκατ. ευρώ λόγω της ελληνικής φορολογίας.

Στην Ισπανία, ο νέος νόμος που ψηφίστηκε το 2016, ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για τις ρήτρες- «μαμούθ». Ο λόγος ήταν ο φορολογικός συντελεστής που άγγιζε το 20% με 47%, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ ομάδας και ποδοσφαιριστή. Εδώ και πέντε χρόνια, ο νέος νόμος περιλαμβάνει πως αυτά τα ποσά για την εξαγορά ποδοσφαιριστών, που δεσμεύονται με ρήτρες, δεν υπόκεινται σε φορολογία (!), με αποτέλεσμα οι μεταγραφές να έχουν καταστεί αρκετά πιο εύκολες.

 



Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0