Sports Βusiness

Η Βιγιαρεάλ έχτισε μία αξιοζήλευτη άμυνα με τον τέλειο οικονομικό σχεδιασμό

Η Βιγιαρεάλ έχτισε μία αξιοζήλευτη άμυνα με τον τέλειο οικονομικό σχεδιασμό

Πως μπορεί να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα του να έχεις μία άμυνα των 125 εκατ. ευρώ, με μόλις 30 εκατ. ευρώ μείον στο ταμείο του; Εντυπωσιακό. Όπως ο σχεδιασμός της Βιγιαρεάλ.

Στο τέλος της φετινής μεταγραφικής περιόδου, η Τότεναμ ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας της με τον Σερζ Οριέ. Ο Γάλλος μπακ είναι από τους καλύτερους αμυντικούς της Ευρώπης, ωστόσο δεν κατάφερε να «κουμπώσει» στην φιλοσοφία του αγγλικού συλλόγου. Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς για τους ελεύθερους, η Βιγιαρεάλ προχώρησε στην απόκτησή του, καταφέρνοντας να του μειώσει τις υψηλές απολαβές που ζητούσε.

Ο διεθνής φουλ μπακ δεν ήταν μία μεταγραφή έκπληξη αλλά μία συνέχεια ή καλύτερα, προσθήκη στην τωρινή άμυνα του «κίτρινου υποβρυχίου». Με αυτή τη μεταγραφή, η άμυνα της Βιγιαρεάλ έφτασε τα 125 εκατ. ευρώ σε κόστος σύμφωνα με το transfermarkt. Το εκπληκτικό στην υπόθεση, είναι πως στα ταμεία, η απώλεια ήταν μόλις 30 εκατ. ευρώ.

Η βάση ήταν και θα είναι ο Πάου Τόρες!

Μία γρήγορη ματιά στο ρόστερ της ισπανικής ομάδα, στο αμυντικό κομμάτι, βλέπουμε πως κανείς ποδοσφαιριστής δεν έχει βγει από τα «σπλάχνα» του. Εκτός από έναν, που αποτελεί και τον πιο ακριβό του ρόστερ. Ο λόγος για τον Πάου Τόρες. Ο 24χρονος στόπερ έχει αναδειχθεί από τα μικρά κλιμάκια της Βιγιαρεάλ και έχει αποκτήσει τον ρόλο του ηγέτη στον σύλλογο. Ο δανεισμός στην Μάλαγα, το 2018/19, τον βοήθησε να πάρει εμπειρίες και να «ψηθεί» για να καθιερωθεί στην πρώτη ομάδα.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η εξέλιξή του, εκτόξευσε την τιμή από τα τέσσερα στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις της Βιγιαρεάλ το περασμένο καλοκαίρι, άγγιζαν και τα 80 εκατ. ευρώ. Μετράει συνολικά 94 συμμετοχές με το σήμα του ισπανικού συλλόγου, αλλά το κυριότερο, είναι πως οτιδήποτε θέλει να χτίσει το «κίτρινο υποβρύχιο», θα είναι γύρω από εκείνον. Όπως και έχει γίνει.

Εκείνοι που… κόστισαν!

Από τους επτά αμυντικούς, μόλις οι δύο χρειάστηκε να αγοραστούν έναντι χρηματικό ποσό. Από μόνο του αυτό, είναι επιτυχία. Ωστόσο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον, με μία καλύτερη ανάλυση, να αντιληφθεί κάποιος πως αμφότεροι είναι σε νεαρή ηλικία και με μεταπωλητική αξία. Πρόκειται για τους Πέρβις Εστουπινιάν και Χουάν Φόιθ.

Ο πρώτος, αποκτήθηκε το περσινό καλοκαίρι από την Γουότφορντ, έχοντας εξαιρετικές παρουσίες ως δανεικός στο ισπανικό πρωτάθλημα με τις Οσασούνα, Μαγιόρκα και Αλμερία. Δεν έπαιξε ποτέ με τον αγγλικό σύλλογο αλλά ούτε και με την Ουντινέζε, αλλά κατάφερε να τον πουλήσει με 16 εκατ. ευρώ στην Βιγιαρεάλ.

Από την άλλη, ο Χουάν Φοίθ ήταν από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Τότεναμ, όμως δεν μπόρεσε ποτέ να προσαρμοστεί τις υψηλές απαιτήσεις της πρώτης ομάδας. Την περσινή χρονιά είχε αποκτηθεί με την μορφή δανεισμού από το «κίτρινο υποβρύχιο» και οι πολύ καλές εμφανίσεις, έπεισαν τον σύλλογο να δαπανήσει 15 εκατ. ευρώ για να τον κρατήσει μόνιμα στην Ισπανία. Όσο για τις ηλικίες τους, ο ένας είναι 23 και ο άλλος 24.

Μετρ στους ελεύθερους…

Η περίπτωση του Σερζ Οριέ δεν είναι η μοναδική. Η Βιγιαρεάλ κινήθηκε με καλλιτεχνικό τρόπο για να αποκτήσει ακόμα έναν ποιοτικό ποδοσφαιριστή με ελεύθερη μεταγραφή. Αυτός είναι Αϊσσά Μαντί. Ο 29χρονος στόπερ που προτίμησε να μην ανανεώσει με την Ρεάλ Μπέτις και βγει στην αγορά να βρει μία νέα πρόκληση. Ο Γάλλος άσος έπαιξε για πέντε χρόνια στην Ανδαλουσία και έφτασε σε σημείο να κοστίζει κοντά στα 30 με 40 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι τραυματισμοί του έριξαν την αξία.

Ο συμπατριώτης του από την άλλη, μπορεί να ήταν ελεύθερος αλλά είχε υψηλό κασέ. Βέβαια, καμία ομάδα δεν μπορούσε να τον καλύψει, με αποτέλεσμα να ρίξει τις απαιτήσεις του. Έτσι, η Βιγιαρεάλ έκανε τη κίνηση και τον απέκτησε με συνοπτικές διαδικασίες. Οι 45 ασίστ στην έως τώρα καριέρα του, μιλάνε από μόνες τους για την αξία.

Και φτάνουμε στην περίπτωση του Αλμπέρτο Μορένο. Κάποτε ήταν wonderkid της Σεβίλλης και έκανε τη Λίβερπουλ να δαπανήσει 18 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Με πέντε χρόνια προϋπηρεσία στο Νησί, ο ίδιος έλυσε το συμβόλαιό του και η Βιγιαρεάλ τον επανάφερε στο ισπανικό πρωτάθλημα με ελεύθερη μεταγραφή.

Αυτοί οι έξι ποδοσφαιριστές, έχουν ως παράδειγμα τον 6ο και πιο «φθηνό» της λίστας, Μάριο Γκασπάρ. Ο 30χρονος μπακ μπορεί να μην έχει την αξία τους, όμως βρίσκεται στη Βιγιαρεάλ από την αρχή της καριέρας του, με τη φετινή σεζόν να είναι η 11η σερί. Το περιβραχιόνιο του αρχηγού, σφραγίζει τα παραπάνω και ολοκληρώνει την άμυνα του ισπανικού συλλόγου.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0